ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Ισχυρή» και στην «ενοικίαση» εργαζομένων!

Ταχύτατα εξαπλώνονται στην Εθνική Τράπεζα, όπως και σε πολλές ακόμη, οι «νέες μορφές» απασχόλησης, όπως η «ενοικίαση» εργαζομένων, ενώ εδώ και χρόνια μια μερίδα εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται τακτικά για να μην εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις αποδοχές που θα είχαν με μια σύμβαση αορίστου χρόνου εργασίας. Αυτή τη στιγμή, η Εθνική έχει περίπου 15.000 εργαζόμενους, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσους από αυτούς θα διατηρήσει στο - όχι και τόσο μακρινό - μέλλον, με καθεστώς σταθερής εργασίας και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην Εθνική περισσότεροι από 250 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι και υπάρχει τάση αύξησης της «ενοικίασης». Απασχολεί επίσης καθαρίστριες που εργάζονται από 5 έως 8 χρόνια στην τράπεζα με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Και παρόλο που καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες της τράπεζας, δεν προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, χάνοντας μα σειρά από δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν. Οι συμβάσεις των 123 καθαριστριών λήγουν ανά 1,5 μήνα και ανανεώνονται ξανά μετά από διακοπή δύο ημερών!

Παράλληλα, η τράπεζα δέχεται σπουδαστές των ΤΕΙ στο πλαίσιο της πρακτικής εμπειρίας που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ομως αξιοποιεί όλο και περισσότερο τα προγράμματα STAGE, που στην ουσία παρέχουν απλήρωτη εργασία στον εργοδότη. Για τους 9 ή 11 μήνες που διαρκεί η «εργασιακή εμπειρία», οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ασφαλίζονται, ενώ πληρώνονται με ένα συμβολικό ποσό από τον ΟΑΕΔ, αν και ο εκάστοτε εργοδότης τους τοποθετεί σε κανονικές θέσεις εργασίας, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες του!

Το Αγωνιστικό Μέτωπο (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στο Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής, έχει πάρει σαφή θέση για: Να σταματήσει η «ενοικίαση» εργαζομένων και να γίνει η πρόσληψη, μέσα από δημόσιο διαγωνισμό, όλων εκείνων των εργαζομένων που είναι απαραίτητοι στην τράπεζα, με καθεστώς σταθερής εργασίας και με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να ενταχθούν οι καθαρίστριες στον οργανισμό προσωπικού της τράπεζας, με πλήρη οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να ασφαλίζονται όσοι εργάζονται για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, είτε είναι σπουδαστές των ΤΕΙ, είτε τοποθετούνται στο πλαίσιο του προγράμματος STAGE και να αμείβονται κανονικά ανάλογα με τη θέση εργασίας που καλύπτουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Για σταθερή, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα δουλιά για όλους

Στάση εργασίας και πορεία σήμερα

Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη εργαζόμενοι στους δήμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων και Επιτροπών Αγώνα στους ΟΤΑ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιάς τους. Την κινητοποίηση είχε προκηρύξει από την προηγούμενη βδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και οι Επιτροπές Αγώνα στους ΟΤΑ, αρχικά για την Τετάρτη 20 Φλεβάρη. Στο ενδιάμεσο η διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ κήρυξε επίσης στάση εργασίας για την Τρίτη και η Συντονιστική μετέθεσε την κινητοποίηση για την ίδια μέρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Σταθερή μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα και όχι απασχολησιμότητα. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους, ενάντια στην ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολόγηση. Καθολική δημόσια δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει για τους συμβασιούχους: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν "συζητά" πλέον όχι για τη μονιμοποίηση όσων εκτάκτων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά για πριμοδότηση (δηλαδή για αποκλεισμό) κάποιων με μπόνους στα προσόντα».

Από την πλευρά της η ΠΟΕ ΟΤΑ προβάλλει ένα διεκδικητικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβέρνησης. Τα αιτήματά της είναι ακριβώς οι ρυθμίσεις που πρόσθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία και κάνουν λόγο για: Υποχρεωτική καταβολή από τους δήμους του πριμ παραγωγικότητας. Διπλασιασμό του εφάπαξ από 1 σε 3 εκατομμύρια δραχμές. Τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών σε δήμους με πάνω από 50.000 κατοίκους.

Σαρανταοκτάωρη απεργία στις 22 και 23 Φλεβάρη, Παρασκευή και Σάββατο, προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Εργαζομένων στους ΟΤΑ (η πλειοψηφία των μελών της εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων), διαμαρτυρόμενη για την αθέτηση υποσχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέπεια στην αγωνιστική απραξία

Συνεπής στην πολιτική των απλών διαπιστώσεων και της αγωνιστικής απραξίας για τα προβλήματα των εργαζομένων της Αθήνας, εμφανίστηκε και χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η οποία επιπρόσθετα δε βρήκε να πει κουβέντα για την κυβερνητική πολιτική που τα δημιουργεί.

Ορατές και στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, ήταν οι δύο βασικές γραμμές που συγκρούονται σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή της συναίνεσης και του κοινωνικού εταιρισμού από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης που προβάλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, της οποίας οι σύμβουλοι ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και πρότειναν την αντίσταση στη συνολική κυβερνητική πολιτική μέσα από την αγωνιστική συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων.

Η πρόταση τη ΔΑΣ ήταν: να συζητηθούν χτες ως ένα, ενιαίο θέμα, η κοινωνική ασφάλιση, η Υγεία, η υγιεινή και ασφάλεια και η Παιδεία, να ακολουθήσει σύσκεψη σωματείων της Αθήνας και στη συνέχεια να διοργανωθεί παναθηναϊκό συλλαλητήριο για όλα μαζί τα παραπάνω θέματα. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας επέλεξαν να συζητηθεί ξεχωριστά το κάθε θέμα και ανάλωσαν το χρόνο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί ώστε να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Από τα θέματα, για τα οποία πίεσε η ΔΑΣ να γίνει συζήτηση, ασχολήθηκαν μόνο με την Υγεία, ξεχωρίζοντάς την από τα άλλα ζητήματα. Η τελική απόφαση ήταν να γίνει... ημερίδα το Μάρτη και ενδεχομένως συλλαλητήριο αργότερα. Ενδεικτικό της λογικής της πλειοψηφίας ήταν και η... ενόχλησή της από τη δράση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του ΕΚΑ, στην οποία ο επικεφαλής είναι σύμβουλος της ΔΑΣ. Τι ενόχλησε; Η δυναμική παρέμβαση της Επιτροπής μετά από καταγγελίες, αντί να περιοριστεί στο ρόλο του «συμβούλου» της διοίκησης του ΕΚΑ!

«Το πρόβλημα δεν είναι στις διαπιστώσεις, πρέπει να οριοθετήσουμε σε ποια κατεύθυνση θα παλέψουμε, με ποιο περιεχόμενο και ποιο πλαίσιο δράσης» σημείωσε ο Γ. Πέρρος, γραμματέας του ΕΚΑ και στέλεχος της ΔΑΣ. Πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι αν το ΕΚΑ θα θεωρήσει ότι οι αλλαγές που γίνονται στην Υγεία είναι μέρος της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής ή θα αποδεχτεί τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές και θα προσπαθεί να βρει κάποια επιμέρους λύση».

ΕΓΝΑΤΙΑ
Αρχίζουν κινητοποιήσεις οι οικοδόμοι

Η οργάνωση και ο συντονισμός της δράσης των οικοδόμων και όλων των εργαζομένων του Ν. Κοζάνης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η ανάπτυξη συγκεκριμένης δράσης για το χτύπημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας στα εργοτάξια της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, ήταν τα κύρια θέματα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Φλεβάρη. Η Γενική Συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Πάσουλας, αποφάσισε να ξεκινήσει το Σωματείο απεργιακές κινητοποιήσεις στα εργοτάξια της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, τόσο για την επαναπρόσληψη του τοπογράφου Ανέστη Τερπάγκου στο εργοτάξιο ΤΕΓΚ, όσο και το σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας σε όλα τα εργοτάξια.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να προχωρήσει στα άμεσα μέτρα για την υλοποίηση της απόφασης. Σε συνομιλίες που έχει το Σωματείο Οικοδόμων με τη διεύθυνση της κοινοπραξίας ΤΕΓΚ, αφήνεται να εννοηθεί ότι η κοινοπραξία μελετά το ενδεχόμενο επαναπρόσληψης του τοπογράφου Τερπάγκου. Εξάλλου, μεθαύριο (Πέμπτη), θα εκδικαστεί στο δικαστήριο της Κοζάνης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του απολυμένου τοπογράφου, κατά της κοινοπραξίας ΤΕΓΚ.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συντονισμένοι αγώνες - πιο πολλοί στο σωματείο

Αδιάκοπο αγώνα για τη συσπείρωση των εργαζομένων, τη μαζικοποίηση του σωματείου, την ακόμη καλύτερη προσπάθεια για ανάπτυξη αγώνων για την επίλυση των προβλημάτων και ως κλάδος αλλά και συνολικά μαζί με όλη την εργατική τάξη, αποφάσισαν, οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Α' τακτικής Γενικής τους Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Το αγωνιστικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξε η Γενική Συνέλευση περιλαμβάνει: απόφαση για κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας, με τη μορφή 24ωρης απεργίας, πιέζοντας την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας να πάρει συνολικά απόφαση, διαφορετικά θα διερευνήσουν την προσπάθεια κινητοποίησης με άλλα σωματεία του χώρου. Την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων έξω από τους εργοδοτικούς φορείς, καθώς και πικετοφορίες σε κεντρικούς δρόμους. Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για όλα τα κεντρικά ζητήματα (π.χ. Ασφαλιστικό) που απασχολούν συνολικά την εργατική τάξη της χώρας.

Στη συνέλευση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για όσα σε βάρος των εργαζομένων ετοιμάζονται, μεταφέρθηκε εμπειρία από τους χώρους δουλιάς και τα πιο ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με το ωράριο, την προσπάθεια κατάργησης της Αργίας της Κυριακής, αλλά κυρίως έγινε συζήτηση για τους τρόπους και την ανάπτυξη μορφών συντονισμένης αντίστασης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Υπογράμμισαν ότι απέναντι σ' όλη αυτήν την κατάσταση είναι αναγκαία η ενίσχυση του ταξικού πόλου του κινήματος, του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ