ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονίζονται για την Ασφάλιση

«Καμπανάκι» έχουν σημάνει συνδικάτα και Ομοσπονδίες για το σοβαρό θέμα της αυθαίρετης ή και σκόπιμης μετάταξης, σε αρκετές περιπτώσεις, βαρέων και ανθυγιεινών σε χαμηλότερη ασφαλιστική κάλυψη, με το νέο κωδικολόγιο του ΙΚΑ. Γι' αυτό το λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών διοργανώνει σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, 21 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στη σύσκεψη καλούνται οι Ομοσπονδίες των Οικοδόμων, των Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας, Εργαζομένων ΕΛΤΑ, ΟΣΝΙΕ και Φαρμάκου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, να απαιτήσουν εξηγήσεις και να συντονίσουν τη δράση τους για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Να υπενθυμιστεί ότι το θέμα αυτό αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η «Ενωση Εργαζομένων Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», όπου και διαπίστωσε ότι ειδικότητες εργαζομένων έχουν μεταταχθεί σε χαμηλότερες ασφαλιστικές καλύψεις. Αυτού του είδους οι περίεργες μετατάξεις, όμως, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, δεν αφορούσαν μόνο αυτές τις ειδικότητες, αλλά και πολλές άλλες. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και σε ορισμένες κατηγορίες με τα επικουρικά Ταμεία. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα των λογιστών, όπου σαν λογιστές χαρακτηρίζονται μόνο οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ενώ όλοι οι άλλοι σύμφωνα με το ΙΚΑ είναι βοηθεί λογιστών ή υπάλληλοι που τηρούν λογιστικά βιβλία.

Εκρηκτική κατάσταση στο «Δρομοκαΐτειο»

Σήμερα η στάση εργασίας, με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού

Επικίνδυνες καταστάσεις για τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών και για την ασφάλεια των εργαζομένων του ψυχιατρικού νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο» δημιουργούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει. Διεκδικώντας άμεσα προσλήψεις κατάλληλου νοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας (10 π.μ.-12 μ.).

Μετά την ανακοίνωση της κινητοποίησης των εργαζομένων, το νοσοκομείο επισκέφτηκε χτες η υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή. Σε συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους μοίρασε υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων, αποφεύγοντας όμως να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και κυρίως για το ζήτημα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού.

Στο «Δρομοκαΐτειο» όπου σήμερα νοσηλεύονται 700 ασθενείς, υπηρετούν 200 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, εκ των οποίων μόνο τριάντα είναι άντρες. Με αυτές τις ελλείψεις οι εργαζόμενοι καλούνται να φροντίσουν ασθενείς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, που χρειάζονται προετοιμασία για την επανένταξή τους στην κοινωνία, αλλά περίπου και τριάντα εισαγγελικά περιστατικά την εβδομάδα, που αφορούν ασθενείς κάποιοι απ' τους οποίους είναι επικίνδυνοι τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού.

«Οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού οδηγούν στο να λειτουργούν τα νοσηλευτικά τμήματα το απόγευμα και τη νύχτα με μια ή το πολύ δυο νοσηλεύτριες, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων», καταγγέλλει το σωματείο του «Δρομοκαΐτειου» και υπογραμμίζει ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε βήμα μπροστά η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αλλά και την κατ' εξαίρεση πρόσληψη ανδρικού νοσηλευτικού προσωπικού, ως ειδικός χώρος, όπως συμβαίνει στα Σώματα Ασφαλείας και στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού.

Απ' την πλευρά της η υφυπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 1.500 προσλήψεις προσωπικού για το 2002 και ότι από αυτές θα δοθεί κάποιο προσωπικό στο «Δρομοκαΐτειο», χωρίς όμως να προσδιορίσει τον αριθμό των προσλήψεων που θα γίνουν. Στο αίτημα των εργαζομένων για κατ' εξαίρεση πρόσληψη ανδρικού προσωπικού είπε ότι θα μελετήσει το θέμα και ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση αυτή. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των υποδομών (κτιριακά προβλήματα κ.ά.) ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τη διοίκηση του νοσοκομείου ώστε να βρεθεί λύση στα κτίρια που έχουν προβλήματα.

Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν ικανοποιούνται, αν δε δουν έμπρακτα κινήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το «Δρομοκαΐτειο» και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΚΑ
Επιμονή στην ποινικοποίηση των αγώνων

Εκδικάστηκε χτες η αγωγή της Διοίκησης κατά της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, χωρίς να δεχτεί αναβολή ούτε μιας μέρας

Στιγμιότυπο απ' την εκδίκαση της αγωγής
Στιγμιότυπο απ' την εκδίκαση της αγωγής
Την επιμονή της στην ποινικοποίηση των απεργιακών διεκδικήσεων των γιατρών του ΙΚΑ μετέφερε χτες η κυβέρνηση στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αγωγής της Διοίκησης του Ιδρύματος κατά της Ομοσπονδίας των Γιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Ταυτόχρονα, επαναδιατυπώνοντας παλιότερες προτάσεις προσέφερε και πάλι απλόχερα «διάλογο» μέχρι τα μέσα του Μάρτη, χωρίς να υπάρξει καμία δέσμευση για την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, με βασικό κριτήριο επιλογής την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ, ώστε να ξεφύγουν απ' την ομηρία 15 και 20 χρόνων περισσότεροι από 5.100 συμβασιούχοι γιατροί.

Κι όταν ακόμα η ηγεσία της Ομοσπονδίας, παγιδευμένη στη λογική του διαλόγου πρότεινε την αναβολή της δίκης για σήμερα ώστε να διεξαχθεί ο «προγραμματισμένος διάλογος» στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας η Διοίκηση του ΙΚΑ, διά των συνηγόρων της, απαίτησε αυταρχικά το σταμάτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι τις 15 Μάρτη που υποτίθεται ότι η Επιτροπή υπό τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο θα παραδώσει τις προτάσεις της. Ετσι προχώρησε κανονικά η εκδίκαση της αγωγής και απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Η απεργία των γιατρών θα συνεχιστεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, οπότε θα συνέλθει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), για να αποφασίσει για την παραπέρα στάση της, δήλωσε ο πρόεδρός της Ελ. Αθανασόπουλος, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. Ηδη η ΑΔΕΔΥ κήρυξε τετραήμερη απεργία από σήμερα για τους γιατρούς του ΙΚΑ, καλύπτοντας έτσι την οποιαδήποτε απόφαση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Επίδειξη του αυταρχισμού

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προβλήθηκε το μονότονο επιχείρημα για τον κίνδυνο της υγείας της ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και η διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύφθηκαν και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την προώθηση συνολικών ρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπου το μάρμαρο σε εργασιακό επίπεδο θα το πληρώσουν οι γιατροί, ενώ στο επίπεδο των παροχών θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

«Η παρούσα απεργία αποβλέπει στην άσκηση πίεσης στα κρατικά όργανα, για να επηρεαστεί η συμπεριφορά τους σε σχέση με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στον ευρύτερο χώρο της Υγείας, ιδίως ενόψει του σχεδιαζόμενου ενιαίου δημόσιου ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ», αναφέρεται στην αγωγή, ενώ στο σχέδιο αυτό παρέπεμψαν και οι νέες συμβιβαστικές -όπως τις χαρακτήρισε η υποδιοικητής του ΙΚΑ Ευρ. Χατζηανδρέου- προτάσεις που κατέθεσε χτες στο Πρωτοδικείο.

Και οι νέες προτάσεις είναι επανέκδοση όσων έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας: Δηλαδή την προκήρυξη απ' το ΙΚΑ μόνο ορισμένων θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε ειδικότητες και κατηγορίες που θα ορίσει η υπό τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο Επιτροπή μέχρι τις 15.3.2002.

Το αίτημα για τη μονιμοποίηση απορρίφθηκε, με το επιχείρημα ότι το απαγορεύει το νέο Σύνταγμα, αλλά όταν ρωτήθηκε η υποδιοικητής του ΙΚΑ, γιατί η μονιμοποίηση δεν έγινε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Ευρ. Χατζηανδρέου απάντησε με το ερώτημα «Ηταν απαραίτητο;» γεγονός που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ στα πλαίσια του ενιαίου συστήματος.

Πάντως, απ' τα στοιχεία που παρέθεσε η Ευρ. Χατζηανδρέου αποδεικνύεται ότι οι συμβασιούχοι γιατροί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι οργανικές θέσεις του ΙΚΑ είναι 8.741 και είναι καλυμμένες οι 8.132, εκ των οποίων μόνο οι 5.136 είναι συμβασιούχοι.

Ακόμα και για το επίδομα των 60.000 δραχμών, το οποίο είχαν υποσχεθεί η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΙΚΑ στους γιατρούς δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για το πότε θα δοθεί, έστω και με τη μορφή της υπερωριακής απασχόλησης. Μάλιστα η Ευρ. Χατζηανδρέου είπε η αλλαγή έγινε γιατί η κυβερνητική πολιτική ήταν να μη δοθούν επιδόματα στους γιατρούς με το επιχείρημα ότι ασκούν ιδιωτικό ιατρείο.

Τέλος, έγινε προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ιδρύματος, επικεντρώνοντας στο νέο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού και στις επεμβάσεις που γίνονται σε κάποια νοσοκομεία.

Οι γιατροί του ΙΚΑ υποστήριξαν ότι προσφέρουν στο ΙΚΑ εξαρτημένη εργασία και ότι οι συμβασιούχοι έχουν εξομοιωθεί μισθολογικά με τους μόνιμους. Επίσης, αντέκρουσαν τα περί επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία, καθώς τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με το προσωπικό ασφαλείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αναφερόμενοι στα τηλεφωνικά ραντεβού υπογράμμισαν ότι με τα τηλεφωνικά ραντεβού η ουρά μεταφέρεται στο σπίτι αντί για τα ιατρεία του ΙΚΑ.

Με πορεία στην Ευελπίδων

Χτες το πρωί έγινε συνέλευση του Συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά στην οποία καταγγέλθηκε η ποινικοποίηση των αγώνων.

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στους γιατρούς του ΙΚΑ μετέφερε ο Χρ. Τριάντης, μέλος της Επιτροπής των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών, τονίζοντας ότι όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν ως πρωταρχικό αίτημα την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος, με αντιπολιτευτικές κορόνες δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα επαναφέρει ως κυβέρνηση συμβασιούχους γιατρούς που πιθανά θα απολυθούν.

Στη συνέχεια, οι γιατροί με πορεία έφτασαν στα δικαστήρια στην Ευελπίδων, όπου εκδικαζόταν η αγωγή της Διοίκησης του ΙΚΑ.

Αγωνιστική συνέχεια στον «Ευαγγελισμό»

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, αφού καμία ουσιαστική απάντηση δεν έχει δοθεί για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του «Ευαγγελισμού», αποφάσισαν οι εργαζόμενοί του στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση.

Στην εισήγησή του το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων υπογράμμισε ότι έχουν περάσει δέκα μέρες από τη συνάντηση που είχε το σωματείο με τη διοίκηση του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής, όπου οι απαντήσεις που δόθηκαν σε όλα τα αιτήματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές.

«Οι προσλήψεις που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον είναι περίπου 60, ενώ το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα έχουν προσληφθεί 300 εργαζόμενοι ως το τέλος του 2001 και οι ανάγκες είναι 900», τόνισαν οι εκπρόσωποι του σωματείου. Καμία απάντηση δεν υπήρξε όμως και για τα μισθολογικά αιτήματα, ενώ η απάντηση για τις καθυστερούμενες υπερωρίες ήταν ότι θα δοθούν το νωρίτερο στα μέσα του Μάρτη.

Στη συνέλευση καταγγέλθηκε ακόμα η στάση της διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία στην προσπάθειά της να πριμοδοτήσει τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων του Νοσοκομείου, απαγορεύει ακόμα και προσωπικό του νοσοκομείου να εξετάζεται σαν υπεράριθμο στα πρωινά ιατρεία. Επισημάνθηκε επίσης, ότι η εντατικοποίηση της δουλιάς και το απαράδεκτο φαινόμενο της νοσηλείας σε ράντσα θα επιδεινωθεί αν εφαρμοστούν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας - όπως αυτά ανακοινώθηκαν - για τη λειτουργία σε καθημερινή βάση του Τμήματος Επειγόντων Προσωπικού. «Θα δημιουργηθεί κόλαση στον "Ευαγγελισμό". Θα φτάσουν τα ράντσα στο δρόμο», επισήμαναν οι εργαζόμενοι.

Στη συνέλευση έγινε παρέμβαση για τα προγραμματισμένα έργα στον «Ευαγγελισμό», την πρόκληση της διάθεσης 1 δισ. δρχ. για την κατασκευή πολυτελών θαλάμων για λίγους και εκλεκτούς στον 9ο και 10ο όροφο, τον παραγκωνισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου που αποπνέει οσμή ιδιωτικοποίησης.

Επίσης, ασκήθηκε από πολλούς ομιλητές έντονη κριτική στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Υγεία αδρανεί και όχι μόνο δεν πρωτοστατεί στους αγώνες, αλλά δε στηρίζει και τα σωματεία που ήδη αγωνίζονται.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Προγραμματίζουν:

  • Συγκέντρωση στα Επείγοντα του Νοσοκομείου την ερχόμενη Παρασκευή 22.2.2002, στις 8 π.μ., και παράσταση διαμαρτυρίας στον μάνατζερ.
  • Τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και πορεία.
Διευρύνεται η αλληλεγγύη στους γιατρούς

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε τετραήμερη απεργία για την κάλυψη των κινητοποιήσεων των γιατρών.Την πλήρη υποστήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους να λάβει οριστική λύση η επί σειρά ετών απαράδεκτη εκκρεμότητα των εργασιακών σχέσεων των 5.500 χιλιάδων συμβασιούχων.

«Η παράλογη, όσο και ανάλγητη, ακολουθούμενη πολιτική είχε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη δημιουργία εντάσεων και σκληρών αντιπαραθέσεων με αρνητικές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, τη δημιουργία αδιεξόδων, τα οποία θα διαιωνίζονται εφόσον δε δοθούν δίκαιες και οριστικές λύσεις», επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Ο ΙΣΑ προτείνει, για τη λύση του προβλήματος, τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με παράλληλη αξιοποίηση των συμβασιούχων σύμφωνα με τις ανάγκες, στα πλαίσια της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας. Υπογραμμίζει τέλος, ότι για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, για τα οποία μόνο οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται, θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες και να μη γίνονται τέτοιου είδους προσλήψεις.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ εκφράζει με ανακοίνωσή η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας και διαμαρτύρεται έντονα για την παραπομπή του αγώνα τους στα δικαστήρια.

«Την απόλυτη ευθύνη για την ταλαιπωρία που δέχονται οι συνταξιούχοι και όλοι οι ασφαλισμένοι, έχει η κυβέρνηση. Με τα μέτρα που παίρνει υποβαθμίζει την ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης», επισημαίνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι «με τα ΠεΣΥ, τον ΟΔΙΠΥ, τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση μεταβιβάζει τις δαπάνες Υγείας στους ασφαλισμένους και το λαό».

Τα μέτρα αυτά οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, που αποδείχτηκε πολύ επικερδής για τους ιδιώτες, τονίζει τέλος η Ομοσπονδία υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συνταξιούχοι απαιτούν δημόσια, δωρεάν και καλής ποιότητας περίθαλψη για τους συνταξιούχους και όλο το λαό.

Αντιδρούν στη συρρίκνωση του 1ου νοσοκομείου

Τετράωρη στάση εργασίας (10:30 π.μ - 2:30 μ.μ) και συγκέντρωση - πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ στα Μελίσσια, αντιδρώντας στην υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών και τμημάτων του νοσοκομείου.

«Δε δεχόμαστε το κλείσιμο του νοσοκομείου, το κλείσιμο κλινικών ή τη μείωση κρεβατιών, ούτε τη μείωση των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου μας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών και την οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος.
  • Την αναβάθμιση και την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου στα πλαίσια του δημόσιου τομέα Υγείας.
  • Την άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του Νοσοκομείου.
  • Ξεκαθάρισμα του τοπίου στον τομέα Υγείας του ΙΚΑ.

Ζητούν, επίσης, συνάντηση με τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το διοικητή του ΙΚΑ, στη διάρκεια της συγκέντρωσης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ
Ανάγκη πλατιάς συστράτευσης

«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Προχώρησε - μέσω της διοίκησης του ΙΚΑ - στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των γιατρών του Ιδρύματος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ.

«Αποδεικνύεται, τονίζει η Πανεπιστημονική, ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάντα συνοδεύεται από αυταρχικά μέτρα. Αποκαλύπτεται το όριο του διαλόγου που υποκριτικά προωθεί η κυβέρνηση και οι παντός είδους υποστηρικτές του. Είναι ώρα οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι να βγάλουν να αναγκαία συμπεράσματα. Τώρα, είναι ανάγκη της πιο πλατιάς συστράτευσης για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννάει και αναπαράγει τον αυταρχισμό. Οσο προωθείται το καθεστώς της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τόσο θα εντείνεται ο αυταρχισμός, θα υπονομεύονται οι ανάγκες του λαού».

«Σήμερα, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι ώριμο να διεκδικηθεί ένα δημόσιο, δωρεάν, αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Αυτός ο στόχος εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών, εξασφαλίζεται δυναμική συμμαχία, ικανή να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση».

Οι ουρές

Οι ουρές, πριν και μετά τις απεργίες, καθώς και η επιβάρυνση της υγείας των ασφαλισμένων, ήταν ένα απ' τα βασικά επιχειρήματα στη χτεσινή εκδίκαση της αγωγής του ΙΚΑ κατά των γιατρών του Ιδρύματος. Και κείνες τις ουρές απ' τα χαράματα, τις μέρες που δεν έχει απεργία, ποιος τις δημιουργεί;

Ασφαλώς όχι οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, που πασχίζουν μέσα σε τρομακτικά δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οχι πως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνες για την καθημερινή τους δραστηριότητα ή για τα αιτήματά τους και για τον τρόπο που προωθούν τις διεκδικήσεις τους. (Λόγου χάρη, διαμαρτύρονται οι διοικητικοί για τις ελλείψεις και οι γιατροί για τους συμβασιούχους και δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ τους ούτε με τους φορείς των ασφαλισμένων στο Ιδρυμα).

Ομως, η κύρια αιτία για όλες αυτές τις καταστάσεις βρίσκεται πρωτίστως στην κυβερνητική πολιτική και εναντίον αυτής πρέπει να στρέφονται οι όποιες διαμαρτυρίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να εκδηλώνεται -έστω και με επιφυλάξεις- η αλληλεγγύη σε έναν κλάδο, όπως οι γιατροί, που τώρα βρίσκεται σε αγώνες και η κυβέρνηση τους ποινικοποιεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ