Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΚΑ
Επιμονή στην ποινικοποίηση των αγώνων

Εκδικάστηκε χτες η αγωγή της Διοίκησης κατά της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, χωρίς να δεχτεί αναβολή ούτε μιας μέρας

Στιγμιότυπο απ' την εκδίκαση της αγωγής
Στιγμιότυπο απ' την εκδίκαση της αγωγής
Την επιμονή της στην ποινικοποίηση των απεργιακών διεκδικήσεων των γιατρών του ΙΚΑ μετέφερε χτες η κυβέρνηση στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αγωγής της Διοίκησης του Ιδρύματος κατά της Ομοσπονδίας των Γιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Ταυτόχρονα, επαναδιατυπώνοντας παλιότερες προτάσεις προσέφερε και πάλι απλόχερα «διάλογο» μέχρι τα μέσα του Μάρτη, χωρίς να υπάρξει καμία δέσμευση για την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, με βασικό κριτήριο επιλογής την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ, ώστε να ξεφύγουν απ' την ομηρία 15 και 20 χρόνων περισσότεροι από 5.100 συμβασιούχοι γιατροί.

Κι όταν ακόμα η ηγεσία της Ομοσπονδίας, παγιδευμένη στη λογική του διαλόγου πρότεινε την αναβολή της δίκης για σήμερα ώστε να διεξαχθεί ο «προγραμματισμένος διάλογος» στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας η Διοίκηση του ΙΚΑ, διά των συνηγόρων της, απαίτησε αυταρχικά το σταμάτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι τις 15 Μάρτη που υποτίθεται ότι η Επιτροπή υπό τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο θα παραδώσει τις προτάσεις της. Ετσι προχώρησε κανονικά η εκδίκαση της αγωγής και απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Η απεργία των γιατρών θα συνεχιστεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, οπότε θα συνέλθει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), για να αποφασίσει για την παραπέρα στάση της, δήλωσε ο πρόεδρός της Ελ. Αθανασόπουλος, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. Ηδη η ΑΔΕΔΥ κήρυξε τετραήμερη απεργία από σήμερα για τους γιατρούς του ΙΚΑ, καλύπτοντας έτσι την οποιαδήποτε απόφαση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Επίδειξη του αυταρχισμού

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προβλήθηκε το μονότονο επιχείρημα για τον κίνδυνο της υγείας της ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και η διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύφθηκαν και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την προώθηση συνολικών ρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπου το μάρμαρο σε εργασιακό επίπεδο θα το πληρώσουν οι γιατροί, ενώ στο επίπεδο των παροχών θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

«Η παρούσα απεργία αποβλέπει στην άσκηση πίεσης στα κρατικά όργανα, για να επηρεαστεί η συμπεριφορά τους σε σχέση με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στον ευρύτερο χώρο της Υγείας, ιδίως ενόψει του σχεδιαζόμενου ενιαίου δημόσιου ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ», αναφέρεται στην αγωγή, ενώ στο σχέδιο αυτό παρέπεμψαν και οι νέες συμβιβαστικές -όπως τις χαρακτήρισε η υποδιοικητής του ΙΚΑ Ευρ. Χατζηανδρέου- προτάσεις που κατέθεσε χτες στο Πρωτοδικείο.

Και οι νέες προτάσεις είναι επανέκδοση όσων έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας: Δηλαδή την προκήρυξη απ' το ΙΚΑ μόνο ορισμένων θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε ειδικότητες και κατηγορίες που θα ορίσει η υπό τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο Επιτροπή μέχρι τις 15.3.2002.

Το αίτημα για τη μονιμοποίηση απορρίφθηκε, με το επιχείρημα ότι το απαγορεύει το νέο Σύνταγμα, αλλά όταν ρωτήθηκε η υποδιοικητής του ΙΚΑ, γιατί η μονιμοποίηση δεν έγινε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Ευρ. Χατζηανδρέου απάντησε με το ερώτημα «Ηταν απαραίτητο;» γεγονός που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ στα πλαίσια του ενιαίου συστήματος.

Πάντως, απ' τα στοιχεία που παρέθεσε η Ευρ. Χατζηανδρέου αποδεικνύεται ότι οι συμβασιούχοι γιατροί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι οργανικές θέσεις του ΙΚΑ είναι 8.741 και είναι καλυμμένες οι 8.132, εκ των οποίων μόνο οι 5.136 είναι συμβασιούχοι.

Ακόμα και για το επίδομα των 60.000 δραχμών, το οποίο είχαν υποσχεθεί η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΙΚΑ στους γιατρούς δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για το πότε θα δοθεί, έστω και με τη μορφή της υπερωριακής απασχόλησης. Μάλιστα η Ευρ. Χατζηανδρέου είπε η αλλαγή έγινε γιατί η κυβερνητική πολιτική ήταν να μη δοθούν επιδόματα στους γιατρούς με το επιχείρημα ότι ασκούν ιδιωτικό ιατρείο.

Τέλος, έγινε προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ιδρύματος, επικεντρώνοντας στο νέο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού και στις επεμβάσεις που γίνονται σε κάποια νοσοκομεία.

Οι γιατροί του ΙΚΑ υποστήριξαν ότι προσφέρουν στο ΙΚΑ εξαρτημένη εργασία και ότι οι συμβασιούχοι έχουν εξομοιωθεί μισθολογικά με τους μόνιμους. Επίσης, αντέκρουσαν τα περί επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία, καθώς τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με το προσωπικό ασφαλείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αναφερόμενοι στα τηλεφωνικά ραντεβού υπογράμμισαν ότι με τα τηλεφωνικά ραντεβού η ουρά μεταφέρεται στο σπίτι αντί για τα ιατρεία του ΙΚΑ.

Με πορεία στην Ευελπίδων

Χτες το πρωί έγινε συνέλευση του Συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά στην οποία καταγγέλθηκε η ποινικοποίηση των αγώνων.

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στους γιατρούς του ΙΚΑ μετέφερε ο Χρ. Τριάντης, μέλος της Επιτροπής των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών, τονίζοντας ότι όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν ως πρωταρχικό αίτημα την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος, με αντιπολιτευτικές κορόνες δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα επαναφέρει ως κυβέρνηση συμβασιούχους γιατρούς που πιθανά θα απολυθούν.

Στη συνέχεια, οι γιατροί με πορεία έφτασαν στα δικαστήρια στην Ευελπίδων, όπου εκδικαζόταν η αγωγή της Διοίκησης του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ