ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια της Τρίτης

Τρίτη, 26 Φλεβάρη, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας βρίσκονται πάλι στις επάλξεις του αγώνα. Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί στην Αθήνα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-Δημοσίου απαιτούν πραγματικές αυξήσεις κι όχι 65 - 145 δρχ. την ημέρα. Διεκδικούν ανάμεσα στ' άλλα, κατώτερες συντάξεις για όλα τα ταμεία 20 ΗΑΕ, με κατώτερο μεροκάματο 12.000 δρχ. Για τα ταμεία ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ κατώτερη σύνταξη 220.000 δρχ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΤΑΕ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο την Τρίτη 26 Φλεβάρη, 10.30 το πρωί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας. Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας απαντά στην πρόσκληση απανθρωπιάς της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την εξαγγελία της εισοδηματικής πολιτικής για τους συνταξιούχους για το 2002. Επιπλέον, υπογραμμίζεται, η μείωση των συντάξεων τόσο από τους αντιασφαλιστικούς αντισυνταξιουχικούς νόμους της ΝΔ, όσο και από αυτούς του ΠΑΣΟΚ.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προκαλούν οι εργατοπατέρες

Βρώμικο σχέδιο για το «κουρέλιασμα» όσων δημοκρατικών καταστατικών έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες από τους ναυτεργάτες σε μερικά από τα ναυτεργατικά σωματεία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την ...«ιερά συμμαχία» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ για λογαριασμό εφοπλιστών και κυβέρνησης! Το σχέδιο αυτό αποκαλύπτεται από το όργιο της νοθείας, της αυθαιρεσίας και του εκφυλισμού, που έχει στιγματίσει τη διαδικασία της εκλογικής προετοιμασίας στις ναυτεργατικές Ενώσεις των Ασυρματιστών και των Ηλεκτρολόγων. Στην Ενωση Ασυρματιστών, η ομάδα Καλεμάνη - Τραγέα, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, και στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αφού αποφάσισαν αυθαίρετα και πραξικοπηματικά, παραβιάζοντας κατάφωρα το Καταστατικό να αφαιρέσουν το δικαίωμα από τον αγωνιστικό συνδυασμό «Δημοκρατική Αγωνιστική Συμπαράταξη Ασυρματιστών ΕΝ» (ΔΑΣΑΕΝ) να καταθέσει υποψηφιότητα, χτες διαπιστώθηκε, όπως επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους, ότι δεν είχαν σκοπό να ζητήσουν ούτε καν διορισμό δικαστικού αντιπροσώπου για τις εκλογές! Επιπλέον χτες, αν και ήταν η μέρα ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων από την Εφορευτική Επιτροπή, οπότε και θα κρινόταν η τύχη της υποψηφιότητας της ΔΑΣΑΕΝ, η Εφορευτική δε συγκλήθηκε!

Αυτά έρχονται να προστεθούν στις αντικαταστατικές, αυθαίρετες διαγραφές «ενοχλητικών» μελών που έχει διαπράξει η «ομάδα» και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση - παρασυναγωγή, στην οποία συμμετείχαν ελάχιστα μέλη και, συγκεκριμένα, μόνο «οι δικοί», αφού κανείς από τη ΔΑΣΑΕΝ δεν είχε ενημερωθεί!

Σε «μπακαλόχαρτο» έχουν μετατρέψει το καταστατικό και οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στη διοίκηση της Ενωσης Ηλεκτρολόγων. Συγκεκριμένα, το καταστατικό ορίζει ρητά ότι όλα τα όργανα του σωματείου θα εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ομως οι εγκάθετοι, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή, εφάρμοσαν το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αγωνιστικής παράταξης «Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός» αν και συγκέντρωσαν το 32,5% των ψήφων, να μείνουν έξω από την εφορευτική! Επιπλέον, όπως έγινε χτες γνωστό, οι εργατοπατέρες ετοιμάζουν ...σταυρό προτίμησης και για τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης!

Ο γραμματέας της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», Γιάννης Μανουσογιαννάκης, σχολιάζοντας τα όσα εξωφρενικά διαδραματίζονται στα δύο σωματεία, δήλωσε: «Πρέπει να αντιληφθούν αυτές οι συνδικαλιστικές "ομάδες", η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές ότι το 2002 δεν είναι 1946, δηλαδή τότε που δολοφόνησαν τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Μήτσο Παπαρήγα και άλλα στελέχη. Με την αποφασιστικότητα και τη δράση της εργατικής τάξης, θα αποτρέψουμε αυτήν την αυταρχική, αντιδραστική πολιτική και τους φορείς της, που αναπαράγουν τέτοιες τυχοδιωκτικές, εκφυλιστικές ενέργειες. Θα διεκδικήσουμε και θα επιβάλουμε την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, συνολικά η εργατική τάξη, είτε το θέλουν, είτε όχι».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσχεση στη «Lidia Art»

Σειρά παρανομιών της εργοδοσίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενες της βιοτεχνίας έτοιμων ενδυμάτων «Lidia Art Fashion ΑΕ» στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα. Δίπλα ακριβώς στο οίκημα της βιοτεχνίας στην οδό 28ης Οκτωβρίου, στην είσοδο του μεγάλου καταστήματος ΑΝΤΙΓΟΝΗ έχουν στήσει το «στέκι» τους οι 30 περίπου εργαζόμενες στη «Lidia», που παρόλο που έχουν με δικηγόρο ειδοποιήσει τη διοίκηση της επιχείρησης ότι είναι σε επίσχεση εργασίας και συνεπώς θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στους χώρους της βιοτεχνίας, η διεύθυνση αρνείται να επιτρέψει την είσοδό τους στην επιχείρηση. Οπως, επίσης, καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, με τις οποίες είχαμε χτες ενδιαφέρουσα συζήτηση στο «στέκι» τους, η επιχείρηση δεν έχει πληρώσει τους μισθούς των εργαζόμενων για το Γενάρη και Φλεβάρη, επίσης χρωστά τις αναδρομικές αυξήσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2001 και τους δύο πρώτους μήνες του 2002. Χρωστά επίσης υπερωρίες και δεν έχει καταβάλλει σωστά τα ένσημα. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε κάθε εργάτρια η επιχείρηση οφείλει γύρω στις 900.000 δραχμές!

Η τακτική που ακολουθεί η διοίκηση είναι να εξαναγκάσει τις εργαζόμενες με εκβιασμούς, ψέματα και άλλα ευρήματα να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και να φύγουν για να μην εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να μην καταβάλει τα χρήματα που δικαιούνται οι εργαζόμενες.

Τον Απρίλη πέρυσι, μας λέει η Αννα, μου έδωσαν μόνο 5 ένσημα, ενώ εργάστηκα όλο το μήνα κανονικά. Δεν έχω πληρωθεί τις αναδρομικές αυξήσεις από το 2001 και πολλές υπερωρίες. Πολλές φορές μας κρατούσε για εργασία μέχρι τα μεσάνυχτα, χωρίς να μας πληρώνει υπερωρίες, προσθέτει η Ελένη. Η Μαρίνα συμπληρώνει ότι και όσες υπερωρίες πληρώθηκαν οι εργαζόμενες ήταν με τρεις μήνες καθυστέρηση και με 1.000 δραχμές την ώρα, ενώ το κανονικό ήταν 1.700 - 2.000 δρχ. την ώρα. Η Φούλα με τη σειρά της αποκαλύπτει: το περασμένο καλοκαίρι καθίσαμε χωρίς δουλιά 3 μήνες χωρίς να πληρωθούμε.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Θα πληρώσει το δημόσιο τα σπασμένα

Να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα από τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από το νομοθετικό έκτρωμα 2932/2001 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο τροποποιήθηκε το ακτοπλοϊκό θεσμικό πλαίσιο και «απελευθέρωσε» την εφοπλιστική ασυδοσία, επιχείρησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ενώ δεν απέκλεισε και τη... στήριξη των ακτοπλοϊκών εταιριών με τη συμμετοχή του δημοσίου στις επενδύσεις τους! Ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Συγκεκριμένα, για το θέμα των 25 νησιών, ανάμεσα στα οποία είναι η Πάτμος η Λέρος και άλλα μεγάλα νησιά, που μένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, εναπέθεσε κατ' αρχήν τις ελπίδες του ...«στη λειτουργία της αγοράς», ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα υπάρξει «παρέμβαση, θα υπάρξει η διαδικασία του νόμου». Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει πως οι γραμμές που θα μείνουν «ακάλυπτες» θα χαρακτηριστούν «άγονες» και θα επιδοτηθούν από τον κρατικό κορβανά, ενώ ανάλογη επιβάρυνση θα υπάρξει και στο εισιτήριο με το χαράτσι του «ναυλόσημου», με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες.

Ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα το πρωί θα γίνει σύσκεψη με φορείς των Δωδεκανήσων, καθώς οι εφοπλιστές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να δρομολογήσουν τα πλοία τους μόνο στις γραμμές Κω και Ρόδου!

Οσον αφορά τη... στήριξη των ακτοπλοϊκών εταιριών, αξίωση που έχει θέσει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να το εξετάσει, υπό την έννοια όμως της συμμετοχής σε ιδιωτικές επενδύσεις. Δηλαδή κάνεις εσύ μια επένδυση και συμμετέχει το δημόσιο»...

ΑΙΓΙΟ
Επιβράβευσαν τις ταξικές δυνάμεις

Η συνεπής δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο χώρο της οικοδομής εκτιμήθηκε για άλλη μια φορά καθώς το ψηφοδέλτιο «Αγωνιστική Ενότητα» σάρωσε κυριολεκτικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγίου. Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο «Αγωνιστική Ενότητα» που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ έλαβε 456 ψήφους σε σύνολο 524 ψήφων κι εξέλεξε έξι αντιπροσώπους στο ΔΣ, εννιά για το Εργατικό Κέντρο και πέντε για την Ομοσπονδία. Το έτερο ψηφοδέλτιο που υποστηρίχτηκε από την ΠΑΣΚΕ έλαβε 68 ψήφους κι εξέλεξε έναν για το ΔΣ, έναν για το Εργατικό Κέντρο, ενώ δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν για την Ομοσπονδία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Καταγγέλλει διώξεις συνδικαλιστών

Τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και διώξεις συνδικαλιστών σε διάφορους χώρους καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει την επίθεση του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Κ. Χαρίση με μηνύσεις εναντίον τεσσάρων καθηγητών στελεχών του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών. Αιτία της επίθεσης είναι οι καταγγελίες που έκαναν, στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη καθώς απασχολούσε τους εργαζόμενους χωρίς να τους κολλάει ένσημα.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ακόμα την αποπομπή του συνδικαλιστή Σ. Φασάκη από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΕΤ - ΟΤΕ από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, επειδή διαφώνησε στη χορήγηση στους εργαζόμενους 8 δισ. από την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ, με τη μορφή πριμ αποδοτικότητας. Ανάλογο περιστατικό όπως σημειώνει συνέβη και στο Σύλλογο Υπαλλήλων ALPHA BANK, όπου οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της παράταξης ΑΣΚΕ καθαίρεσαν «μέσα από γενική συνέλευση» το συνδικαλιστή Γ. Φωτόπουλο, γιατί διαφώνησε με την τακτική του συλλόγου κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ
Δεύτερη δύναμη η ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ.

Δεύτερη δύναμη μέσα σε αντίξοες συνθήκες εργοδοτικής πίεσης και εξαναγκασμού, αναδείχτηκε η ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ. στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, εκλέγοντας και ένα σύμβουλο στο νέο ΔΣ του Συλλόγου.

Στις εκλογές ψήφισαν 6.419, σε σύνολο 7.122 εγγεγραμμένων. Τα έγκυρα ήταν 6.269. Η ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ. έλαβε 268 ψήφους (128 στις προηγούμενες εκλογές) και κατέλαβε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, 1 έδρα στο νέο ΔΣ, ενώ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για την ΟΤΟΕ από 2.

Ο «Ενωμένος Σύλλογος» (ΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ) που στηρίχτηκε από την εργοδοσία, έλαβε 5.232 ψήφους και κατέλαβε 9 έδρες στο νέο ΔΣ. Ο συνδυασμός ΕΝΟΤΗΤΑ έλαβε 230 ψήφους και 1 έδρα. Δεν κατέκτησαν καμία έδρα οι: Αυτ. Συνεργασία με 208 ψήφους, ΠΑΣΚΕ με 185 ψήφους και Αγωνιστική Συνεργασία με 137 ψήφους.

Η ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ. επισημαίνει σε Δελτίο Τύπου: «Το αποτέλεσμα δίνει δύναμη και αισιοδοξία στα μέλη, στους ψηφοφόρους της παράταξης, αλλά και στους εργαζόμενους για να συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα τις προσπάθειες για ένα συνδικαλιστικό κίνημα ταξικά προσανατολισμένο. Ο αγώνας ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες θα οξυνθεί. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να περιμένουν τίποτα έξω από τη δική τους δράση. Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, η αντίσταση, η ανυπακοή και ο αγώνας, είναι μονόδρομος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ