ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Βιάζονται» να τους ξεκληρίσουν

Η κυβέρνηση δε δίνει τη μάχη για την οριστική απόσυρση των προτάσεων της ΕΕ, που επιβάλλουν το γρήγορο «σβήσιμο» της καπνοκαλλιέργειας

Μάχη «χαρακωμάτων» και κωλυσιεργίας των ολέθριων αποφάσεων που απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών σε βάρος των καπνοπαραγωγών, δίνει ο υπουργός Γεωργίας. Ο υπουργός Γεωργίας, αντί να παλέψει με κάθε μέσο για τη συνέχιση της στήριξης καπνοκαλλιέργειας, παζαρεύει το αν κοπούν από τώρα ή μετά από τρία χρόνια οι επιδοτήσεις. Και δεν αποκλείεται με μια τέτοια πολιτική οι καπνοπαραγωγοί να βρεθούν μπρος σε ακόμα χειρότερες εκπλήξεις και να βρεθούν μια ώρα αρχύτερα ξεκληρισμένοι, καθώς η κατάργηση της επιδότησης στα καπνά, μπορεί να αρχίσει νωρίτερα κι από το 2005.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όπου συζητήθηκε η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς καπνού και στην οποία προτείνεται η καταβολή των επιδοτήσεων μέχρι το 2004 και από το 2005 να αρχίσει η σταδιακή κατάργηση, φαίνεται πως θεωρήθηκε πολύ φιλοαγροτική... Και συμφωνήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες να επανεξεταστεί το όλο θέμα, αλλά όχι σε μια κατεύθυνση συνέχισης της καταβολής των επιδοτήσεων. Οπως έγινε γνωστό, στο Συμβούλιο, Δανία, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία και Φιλανδία, ζήτησαν την άμεση κατάργηση της επιδότησης στα καπνά, με βάση τις αποφάσεις που πάρθηκαν πέρσι στο Γκέτεμπορκ. Η ελληνική πλευρά που πήγε εκεί με προτάσεις για κάποιες τεχνικές βελτιώσεις της πρότασης κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε για άλλη μια φορά εκτεθειμένη, απέναντι στις απαιτήσεις των Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

Κι αντί να γίνει χαμός στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς δέχτηκε να ξαναμπεί σε συζήτηση το ενδεχόμενο άμεσης κατάργησης της επιδότησης στα καπνά. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο, να ζητηθεί γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΕ για το τι αποφασίστηκε όσον αφορά τον καπνό στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ πέρυσι τον Ιούνιο. Αλήθεια δεν ήξεραν στο Συμβούλιο, τι ακριβώς ψηφίστηκε στο Γκέτεμποργκ. Και ο υπουργός Γεωργίας τι νόμισε ότι με αυτή τη «φόρμουλα» πήρε άλλη μια μικρή παράταση; Παράλληλα στην ίδια κατεύθυνση, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συμφωνήθηκε να διατυπωθεί σχετικά και η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στις 11 - 14 Μαρτίου). Μετά από αυτά η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας θα επαναφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Μαρτίου. Και δεν αποκλείεται, στο επόμενο Συμβούλιο του Μαρτίου να ψηφιστεί μια απόφαση για άμεση κατάργηση της επιδότησης στα καπνά και οι καπνοπαραγωγοί να βρεθούν μια ώρα αρχύτερα, ξεκληρισμένοι.

Εκτός των παραπάνω αξίζει να αναφερθεί και άλλη μια παράμετρος όπου αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση έχει ξεγράψει τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς. Προχτές στη Σύνοδο των 48 κρατών - μελών του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας ψήφισε ένα κοινό σχέδιο δράσης «για μια Ευρώπη ελεύθερη από τον καπνό». Και τι προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα στο υποκριτικό αυτό σχέδιο δράσης; «Θα πρέπει να προωθήσουμε εναλλακτικές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες αντί της παραγωγής καπνού». Αλήθεια, λέει τίποτε διαφορετικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι μηχανισμοί της, που έβαλαν στόχο την άμεση κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό και το μαζικό ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών;

ΠΑΣΥ
Αλληλεγγύη στους Ισπανούς βαμβακοπαραγωγούς

Την αγωνιστική συμπαράσταση των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών στους αγωνιζόμενους Ισπανούς συναδέλφους τους, μεταφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Τις τελευταίες μέρες, οι Ισπανοί βαμβακοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στις επιπτώσεις του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, στα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και την πολιτική που ακολουθεί η ισπανική κυβέρνηση σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, τονίζονται τα παρακάτω:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Ελλάδας, που για δεκαπέντε μέρες με μπλόκα στους εθνικούς δρόμους, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζουν την αγωνιστική συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των Ισπανών βαμβακοκαλλιεργητών.

Καταδικάζουν τη βάρβαρη κρατική και κυβερνητική καταστολή και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους τραυματίες αγρότες.

Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες του κοινοτικού καθεστώτος για το βαμβάκι, που έχει καθηλώσει τις ποσοστώσεις, τις τιμές και τα κονδύλια στα επίπεδα της τριετίας 1989 - 1991 και έχει αυξήσει κατακόρυφα τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται οι τιμές και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

θεωρούν απαράδεκτους αυτούς τους περιορισμούς, όταν η αυτάρκεια της ΕΕ σε βαμβάκι, μόλις ξεπερνάει το 40% και δηλώνουν ότι θα αναπτύξουν την πάλη τους και την αλληλεγγύη τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της ΕΕ, για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, που εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες».

«Υποκατάσταση» του αγώνα

Σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτών έγινε προχτές βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ή σύσκεψη της ΣΥΔΑΣΕ; Χτες, βγήκε μια ανακοίνωση της ΣΥΔΑΣΕ για να γνωστοποιήσει πως με το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 Μάρτη, που αποφασίστηκε στη θεσσαλονίκη, θα γιορταστεί φέτος η επέτειος του Κιλελέρ. Ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ δήλωσε μάλιστα πως «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο αγώνα των αγροτών»... Ομως, με τέτοιες ανακοινώσεις δε σώζονται τα προσχήματα!

Αν κρίνει κανείς από τα προβλήματα που θίγει η ανακοίνωση της ΣΥΔΑΣΕ, τότε το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ΝΔ και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να «σβήσουν» τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, με μια «φιέστα» στην Αθήνα. Αλλωστε, από συμμετοχή σε φιέστες έχει πείρα η ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ, που με το ένα πόδι βρίσκεται και στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το ίδιο και από συκοφάντηση και υπονόμευση των αγώνων των αγροτών. Προχτές στη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη αρκετοί από τους συμμετέχοντες έθεσαν σοβαρό προβληματισμό για το περιεχόμενο και τη μορφή του αγώνα. Ομως εμφανώς δεν εισακούστηκαν.

Γιατί, πόσο σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, αιτήματα για «αξιοποίηση του μητρώου αγροτών» και η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και σε τι διαφέρουν από τα «αιτήματα» της κυβέρνησης; Και πόσο θα λύσει τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών ένα αίτημα μόνο, για «τσοντάρισμα» με κάποιες δραχμές αυτή τη χρονιά, στην τιμή του βαμβακιού; Οσο για τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, αγροτικά στελέχη της ΝΔ έχουν εκφράσει ήδη την ικανοποίησή τους από τις ψευτο - εξαγγελίες της κυβέρνησης. Δε γνωρίζουμε αν στα ίδια αιτήματα περιλαμβάνεται και η «υποκατάσταση» του βαμβακιού με άλλες καλλιέργειες, όπως αναφέρεται στο σχετικό πρόγραμμα της ΝΔ. Το σίγουρο είναι ότι παρακάμπτονται τα ουσιαστικά αιτήματα των αγροτών και ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών, για ανατροπή των καταστροφικών κανονισμών και κατάργηση των περιορισμών και των προστίμων συνυπευθυνότητας, για μια πολιτική στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και όχι των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Αλήθεια, όμως, με τέτοια «αιτήματα» θα γιορταστεί στην Αθήνα η επέτειος του Κιλελέρ; Αυτό... θα πει τιμή στους εξεγερμένους κολίγους της Θεσσαλίας και υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών του 2002! Κι αν θυμούνται, στη ΝΔ και τη ΣΥΔΑΣΕ, η εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας είχε κατασταλεί βιαίως στο Κιλελέρ, επειδή κατέλαβαν και απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή!


Κ.Δ.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τριετής «ασυμβίβαστη» καθυστέρηση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ακόμα περιμένουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί να δικαιωθούν οι ενστάσεις που υπέβαλαν πριν τρία χρόνια περίπου, για την παραγωγή της περιόδου 1998/99 και την οποία η κυβέρνηση αυθαίρετα έβγαλε μη επιδοτούμενη, με το όρο «ασυμβίβαστη».

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Αγγελος Τζέκης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας και η οποία έχει ως εξής: «Είναι γνωστό ότι την παραγωγική περίοδο 1998-99 ένας ικανός αριθμός ελαιοπαραγωγών χαρακτηρίστηκαν σαν "ασυμβίβαστοι". Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και 182 Λέσβιοι ελαιοπαραγωγοί. Οι παραγωγοί αυτοί έκαναν τις αιτήσεις θεραπείας υποβάλλοντας και εκείνα τα παραστατικά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η παραγωγή λαδιού που είχαν δηλώσει και ζητούσαν να επιδοτηθεί ήταν πραγματική. Από τότε, πέρασαν δυόμισι περίπου χρόνια και οι παραγωγοί αυτοί όχι μόνο δεν έχουν πάρει την επιδότηση για την ποσότητα του λαδιού που χαρακτηρίστηκε σαν μη "συμβατή" αλλά καν απάντηση δεν πήραν αν εγκρίθηκε ή όχι η αίτηση θεραπείας που είχαν υποβάλει».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και οι παραγωγοί να πάρουν την επιδότησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ