Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Υποκατάσταση» του αγώνα

Σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτών έγινε προχτές βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ή σύσκεψη της ΣΥΔΑΣΕ; Χτες, βγήκε μια ανακοίνωση της ΣΥΔΑΣΕ για να γνωστοποιήσει πως με το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 Μάρτη, που αποφασίστηκε στη θεσσαλονίκη, θα γιορταστεί φέτος η επέτειος του Κιλελέρ. Ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ δήλωσε μάλιστα πως «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο αγώνα των αγροτών»... Ομως, με τέτοιες ανακοινώσεις δε σώζονται τα προσχήματα!

Αν κρίνει κανείς από τα προβλήματα που θίγει η ανακοίνωση της ΣΥΔΑΣΕ, τότε το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ΝΔ και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να «σβήσουν» τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, με μια «φιέστα» στην Αθήνα. Αλλωστε, από συμμετοχή σε φιέστες έχει πείρα η ηγεσία της ΣΥΔΑΣΕ, που με το ένα πόδι βρίσκεται και στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το ίδιο και από συκοφάντηση και υπονόμευση των αγώνων των αγροτών. Προχτές στη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη αρκετοί από τους συμμετέχοντες έθεσαν σοβαρό προβληματισμό για το περιεχόμενο και τη μορφή του αγώνα. Ομως εμφανώς δεν εισακούστηκαν.

Γιατί, πόσο σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, αιτήματα για «αξιοποίηση του μητρώου αγροτών» και η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και σε τι διαφέρουν από τα «αιτήματα» της κυβέρνησης; Και πόσο θα λύσει τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών ένα αίτημα μόνο, για «τσοντάρισμα» με κάποιες δραχμές αυτή τη χρονιά, στην τιμή του βαμβακιού; Οσο για τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, αγροτικά στελέχη της ΝΔ έχουν εκφράσει ήδη την ικανοποίησή τους από τις ψευτο - εξαγγελίες της κυβέρνησης. Δε γνωρίζουμε αν στα ίδια αιτήματα περιλαμβάνεται και η «υποκατάσταση» του βαμβακιού με άλλες καλλιέργειες, όπως αναφέρεται στο σχετικό πρόγραμμα της ΝΔ. Το σίγουρο είναι ότι παρακάμπτονται τα ουσιαστικά αιτήματα των αγροτών και ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών, για ανατροπή των καταστροφικών κανονισμών και κατάργηση των περιορισμών και των προστίμων συνυπευθυνότητας, για μια πολιτική στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και όχι των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Αλήθεια, όμως, με τέτοια «αιτήματα» θα γιορταστεί στην Αθήνα η επέτειος του Κιλελέρ; Αυτό... θα πει τιμή στους εξεγερμένους κολίγους της Θεσσαλίας και υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών του 2002! Κι αν θυμούνται, στη ΝΔ και τη ΣΥΔΑΣΕ, η εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας είχε κατασταλεί βιαίως στο Κιλελέρ, επειδή κατέλαβαν και απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή!


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ