Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Βιάζονται» να τους ξεκληρίσουν

Η κυβέρνηση δε δίνει τη μάχη για την οριστική απόσυρση των προτάσεων της ΕΕ, που επιβάλλουν το γρήγορο «σβήσιμο» της καπνοκαλλιέργειας

Μάχη «χαρακωμάτων» και κωλυσιεργίας των ολέθριων αποφάσεων που απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών σε βάρος των καπνοπαραγωγών, δίνει ο υπουργός Γεωργίας. Ο υπουργός Γεωργίας, αντί να παλέψει με κάθε μέσο για τη συνέχιση της στήριξης καπνοκαλλιέργειας, παζαρεύει το αν κοπούν από τώρα ή μετά από τρία χρόνια οι επιδοτήσεις. Και δεν αποκλείεται με μια τέτοια πολιτική οι καπνοπαραγωγοί να βρεθούν μπρος σε ακόμα χειρότερες εκπλήξεις και να βρεθούν μια ώρα αρχύτερα ξεκληρισμένοι, καθώς η κατάργηση της επιδότησης στα καπνά, μπορεί να αρχίσει νωρίτερα κι από το 2005.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όπου συζητήθηκε η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς καπνού και στην οποία προτείνεται η καταβολή των επιδοτήσεων μέχρι το 2004 και από το 2005 να αρχίσει η σταδιακή κατάργηση, φαίνεται πως θεωρήθηκε πολύ φιλοαγροτική... Και συμφωνήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες να επανεξεταστεί το όλο θέμα, αλλά όχι σε μια κατεύθυνση συνέχισης της καταβολής των επιδοτήσεων. Οπως έγινε γνωστό, στο Συμβούλιο, Δανία, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία και Φιλανδία, ζήτησαν την άμεση κατάργηση της επιδότησης στα καπνά, με βάση τις αποφάσεις που πάρθηκαν πέρσι στο Γκέτεμπορκ. Η ελληνική πλευρά που πήγε εκεί με προτάσεις για κάποιες τεχνικές βελτιώσεις της πρότασης κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε για άλλη μια φορά εκτεθειμένη, απέναντι στις απαιτήσεις των Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

Κι αντί να γίνει χαμός στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς δέχτηκε να ξαναμπεί σε συζήτηση το ενδεχόμενο άμεσης κατάργησης της επιδότησης στα καπνά. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο, να ζητηθεί γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΕ για το τι αποφασίστηκε όσον αφορά τον καπνό στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ πέρυσι τον Ιούνιο. Αλήθεια δεν ήξεραν στο Συμβούλιο, τι ακριβώς ψηφίστηκε στο Γκέτεμποργκ. Και ο υπουργός Γεωργίας τι νόμισε ότι με αυτή τη «φόρμουλα» πήρε άλλη μια μικρή παράταση; Παράλληλα στην ίδια κατεύθυνση, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συμφωνήθηκε να διατυπωθεί σχετικά και η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στις 11 - 14 Μαρτίου). Μετά από αυτά η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας θα επαναφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Μαρτίου. Και δεν αποκλείεται, στο επόμενο Συμβούλιο του Μαρτίου να ψηφιστεί μια απόφαση για άμεση κατάργηση της επιδότησης στα καπνά και οι καπνοπαραγωγοί να βρεθούν μια ώρα αρχύτερα, ξεκληρισμένοι.

Εκτός των παραπάνω αξίζει να αναφερθεί και άλλη μια παράμετρος όπου αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση έχει ξεγράψει τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς. Προχτές στη Σύνοδο των 48 κρατών - μελών του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας ψήφισε ένα κοινό σχέδιο δράσης «για μια Ευρώπη ελεύθερη από τον καπνό». Και τι προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα στο υποκριτικό αυτό σχέδιο δράσης; «Θα πρέπει να προωθήσουμε εναλλακτικές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες αντί της παραγωγής καπνού». Αλήθεια, λέει τίποτε διαφορετικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι μηχανισμοί της, που έβαλαν στόχο την άμεση κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό και το μαζικό ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Φίσλερ δε «μασάει» καπνό(2002-04-23 00:00:00.0)
Εγκληματικός εμπαιγμός σε βάρος των καπνοπαραγωγών(2001-10-11 00:00:00.0)
«Να μην καταργηθεί η επιδότηση στον καπνό»(2001-06-28 00:00:00.0)
Αρχή του... τέλους και για τους καπνοπαραγωγούς(2001-06-15 00:00:00.0)
Παράγινε το κακό με τους εκβιασμούς(1998-05-06 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ...(1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ