Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΑ
Παράγινε το κακό με τους εκβιασμούς

Με τις "ευλογίες" του υπουργείου Γεωργίας, που επιχειρεί να θολώσει τα νερά με συσκέψεις - κοροϊδία, έρμαια των καπνεμπόρων οι παραγωγοί

Με προκλητική κοροϊδία "απαντά" ο υπουργός Γεωργίας στα οξυμένα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι καπνοπαραγωγοί, εξαιτίας της ασυδοσίας και των εκβιασμών των καπνεμπόρων τους οποίους ευνοούν ασύστολα κυβέρνηση και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο παραπέντε της λήξης της τρέχουσας εμπορικής περιόδου και της ημερομηνίας παράδοσης των συμβολαίων για τη νέα καλλιέργεια στον Οργανισμό Καπνού, ο Στ. Τζουμάκας "έστησε" χτες μια σύσκεψη - φάρσα. Μια σύσκεψη, όπου δεν ανακοινώθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο προς όφελος των καπνοπαραγωγών και ο υπουργός κάλεσε υποκριτικά τους καπνεμπόρους και τις ομάδες παραγωγών να τα βρουν... Την ίδια στιγμή δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να μην πουληθούν μεγάλες ποσότητες καπνών μέχρι τις 15 Μάη, που είναι η προθεσμία και οι καπνοπαραγωγοί να χάσουν πριμ και ποσόστωση. Στην προκειμένη περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη Θράκη με την ποικιλία "μπασμά" και στην Αιτωλοακαρνανία με τα "μυρωδάτα Αγρινίου".

Ακόμα πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα με την υπογραφή των νέων συμβολαίων, όπου οι καπνέμποροι εκβιάζουν ασύδοτοι τους καπνοπαραγωγούς να υπογράψουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές από τις περσινές, "παίζοντας" με τις προθεσμίες που θέτουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Αν οι καπνοπαραγωγοί δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων και δεν υπογράψουν συμβόλαια με τιμές κοροϊδία, τότε κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και ολόκληρο το κοινοτικό πριμ, όπως για παράδειγμα έγινε πέρσι στις Σέρρες με τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας "μπασμά" που έχασαν τελικά το 20% της επιδότησης.

Ο υπουργός Γεωργίας ξεκαθάρισε στη σύσκεψη χτες ότι δε θα κάνει τίποτα στην Κοινότητα, αν δημιουργηθεί φέτος παρόμοιο πρόβλημα, προσφέροντας ένα ακόμα "όπλο" στους καπνεμπόρους να "πατήσουν στο σβέρκο" τους καπνοπαραγωγούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Στ. Τζουμάκας μετέτρεψε χτες την αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Γεωργίας σε αίθουσα δημοπρασίας και σε ρόλο"υπερέμπορα" κατοχύρωσε προφορικά, 1.000 τόνους του Κεράνη και 500 του Μαρνέζου, σε παριστάμενους καπνέμπορους, ενώ υποκριτικά απείλησε τον Χαρδαλιά ότι, αν μέχρι σήμερα δεν καταθέσει εγγυητικές επιστολές θα βγάλει στη δημοπρασία και τις δικές του ποσότητες. Πρόκειται μια κίνηση καθαρά θεατρινίστικη, αφού ούτε έτσι λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί.

Και μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός Γεωργίας επιμένει στη διάλυση του Οργανισμού Καπνού, γεγονός που θα δημιουργήσει στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Καπνού συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική κατάργησης του Οργανισμού που προωθεί ο υπουργός Γεωργίας και διεκδικώντας την επίλυση εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων τους. Συγκεκριμένα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν στις 8-9 και 10, καθώς και στις 14-15-16 και 17 του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ