Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 84/84
Στην κλίνη του Προκρούστη για τα συμφέροντα των βιομηχάνων!

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να "αναμορφώσει" - καταργήσει - νομοθέτημα, που απαγορεύει την ίδρυση ρυπογόνων βιομηχανιών στην Αττική

Εμπόδιο στην ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αττική και στο μοίρασμα μεγάλου μέρους του πακέτου Σαντέρ στους βιομηχάνους στέκεται το Προεδρικό Διάταγμα 84/84, που περιορίζει την εγκατάσταση νέων ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων στο Λεκανοπέδιο και πρέπει να ξεπεραστεί με την κατάργησή του από την κυβέρνηση!

Την ωμή αυτή παραδοχή έκανε - εμμέσως πλην σαφώς - ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Κ. Ντηνιακός,στη χτεσινή ημερίδα με θέμα την "Αναμόρφωση του ΠΔ 84/84", που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ο Κ. Ντηνιακός ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ΠΔ λόγω της εφαρμογής του Γ Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Αττική και η όποια οργάνωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα. Υπέδειξε ακόμα πως τίτλος της εκδήλωσης θα έπρεπε να ήταν: "Επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια Αττικής", αποκαλύπτοντας έτσι και τη σκοπιμότητα της χτεσινής ημερίδας, που δεν ήταν άλλη από την ουσιαστική κατάργηση του ΠΔ και την άνευ όρων παράδοση της Αττικής στην ασυδοσία των βιομηχάνων.

"Είναι διάχυτη η ατολμία", πρόσθεσε ο Κ. Ντηνιακός, "αλλά στο υπουργείο Ανάπτυξης είχαμε το θάρρος πριν από δύο μήνες να συγκροτήσουμε επιτροπή για την εξέταση των προβλημάτων από την εφαρμογή του ΠΔ 84/84, με σκοπό τη συγκομιδή προτάσεων για την τροποποίηση του ΠΔ, με οδηγό την προστασία του περιβάλλοντος και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων"...

Από την ημερίδα δεν έλειψαν οι γνωστές αειφορικές "κορόνες" και η αναφορά στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την αναμόρφωση του ΠΔ. Ομως, ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η με κάθε τρόπο προώθηση της επιχειρηματικής ασυδοσίας, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Για "εκσυγχρονισμό" και όχι για αναμόρφωση του ΠΔ έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας,ο οποίος μίλησε και για τις κατευθύνσεις και τη λογική της επικαιροποίησης του Διατάγματος. Ετσι, ανέφερε μεταξύ άλλων: "πρέπει να επιτραπεί ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής δραστηριότητας υιοθετώντας αρχές και τεχνικές καθαρής τεχνολογίας, με βασικό υπόβαθρο τις αρχές της αειφορικής διαχείρισης" και συμπλήρωσε: "είναι αναγκαία η προώθηση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα (ανεργία, φυσικό αέριο, διεθνής ανταγωνισμός, ρόλος Αθήνας, ευθύνη βιομηχανίας στη ρύπανση κ.ά.)".

Ο Ρ. Λειβαδάρος, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕ) του ΤΕΕ, ανέφερε ότι "το ΠΔ 84/84 δεν είναι σήμερα επαρκώς αποτελεσματικό από αναπτυξιακή άποψη, με την έννοια της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της χωροταξικής οργάνωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος". Ταυτόχρονα, στην εισήγηση της ΟΕ αναφέρεται ότι "και το καινούριο νομοθέτημα, που θα προκύψει από την αναμόρφωση του ΠΔ, θα πρέπει να τελεί και αυτό μεσοπρόθεσμα σε αναθεώρηση, λόγω της ανεργίας, της ανάπτυξης νέων παραγωγικότερων και περιβαλλοντικά καθαρότερων τεχνολογιών, της διεθνοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και του ανταγωνισμού και της εξέλιξης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας".

Σύμφωνη με την "αναμόρφωση" του ΠΔ 84/84, δήλωσε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Δ. Αντωνάκου,τονίζοντας ότι "τα δεκατέσσερα χρόνια ισχύος του ΠΔ είναι παραπάνω από αρκετά για την εξέταση των αποτελεσμάτων του νομοθετήματος, αφού πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε". Μετά λοιπόν τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΝ στα σχέδια της κυβέρνησης για την "επικαιροποίηση" του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τώρα εμφανίζεται να στηρίζει και την ανατροπή του ΠΔ 84/84 σε όφελος των βιομηχάνων.

"Στο ερώτημα, αν απαιτείται ουσιαστική αναμόρφωση του ΠΔ 84/84, η απάντηση είναι "όχι". Αυτό που απαιτείται είναι το ΤΕΕ να διατηρήσει την πάγια θέση του για προστασία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και βελτίωση του βεβαρημένου περιβάλλοντός του. Επίσης, να επιμείνει στις επί δύο τουλάχιστον 10ετίες θέσεις του για τους όρους της ανάπτυξης της χώρας προς όφελος του λαού μας", επισήμανε στην ομιλία του ο Ν. Μπατιστάτος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. "Η εκτίμησή μας - πρόσθεσε - είναι ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ΠΔ 84/84, που έβαζε περιορισμούς για εγκατάσταση νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ήταν εν γένει θετικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ