Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ο Φίσλερ δε «μασάει» καπνό

Η... αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά, ομολογεί ο επίτροπος

Το τέλος της καπνοκαλλιέργειας προανήγγειλε για άλλη μια φορά ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φρανς Φίσλερ. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής», ξεκαθάρισε πως η... αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά. Με άλλα λόγια, υπενθύμισε σε όσους νομίζουν πως τα καπνά θα τη σκαπουλάρουν, να μην έχουν τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις. Παράλληλα, γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι δημιουργείται πρόβλημα, ανέφερε υποκριτικά πως οι καπνοπαραγωγοί δε θα αφεθούν στην τύχη τους.

Ο «Ρ» αναδημοσιεύσει σήμερα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης του επιτρόπου και το οποίο αφορά το θέμα του καπνού, μετά και την ψήφιση του νέου κοινοτικού κανονισμού στις 18 του Μάρτη. Και συγκεκριμένα το εξής:

«Οσον αφορά στο απώτερο μέλλον των επιδοτήσεων των καπνών μπορούν να δηλωθούν τα εξής: Αναμφίβολα τα καπνά αποτελούν προϊόν που βλάπτει την υγεία. Η συνθήκη ΕΕ απαιτεί τη διασφάλιση υψηλής στάθμης προστασίας της υγείας του ανθρώπου κατά τον ορισμό και την υλοποίηση των πάσης φύσεως πολιτικών και δραστηριοτήτων της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η "ανακοίνωση για αειφόρο ανάπτυξη" (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής Γκέτεμποργκ-Ιούνιος 2001) διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό για τη σταδιακή εν τέλει κατάργηση των επιδοτήσεων στον τομέα των καπνών.

Με βάση μια εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά με την οργάνωση της αγοράς καπνών στην ΕΕ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση την άνοιξη του 2003. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι οι προτάσεις αυτές θα λάβουν υπόψη ότι τα καπνά παράγονται σε ορισμένες από τις πλέον εύτρωτες περιφέρειες της ΕΕ. Από την πλευρά μου, θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας να τεθούν σε εφαρμογή, ταυτοχρόνως, μέτρα για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εισοδήματος και οικονομικών δραστηριοτήτων για τους εργαζόμενους και καλλιεργητές καπνών. Μαζί με τις εθνικές διοικήσεις οφείλουμε να επεξεργαστούμε προγράμματα στα οποία προσφέρονται εναλλακτικές διέξοδοι για όσους θα είναι αναγκασμένοι να απομακρυνθούν από τον κλάδο. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε στην τύχη τους τους Ελληνες καλλιεργητές καπνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ