Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Σκανδαλωδώς, έτοιμα για το Λάτση

Να καταβροχθίσει τα ΕΛΠΕ μεθοδεύει ο μεγαλοεπιχειρηματίας

Τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καταδεικνύουν για ακόμα μια φορά τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το θέμα της πώλησης του 23% του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) στο Λάτση και στους κατά περίσταση συνεταίρους Ρώσους της «Lukoil». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται ακόμα και από κυβερνητικές πηγές και ιδιώτες που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλον τρόπο στην υπόθεση, η «προσφορά» που έχει κατατεθεί από το Λάτση και τη «Lukoil», δεν αποβλέπει στην ενίσχυση του ομίλου, όπως ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες, αλλά τη συγχώνευσή του με την «Πετρόλα» του Λάτση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραδόσει τα ΕΛΠΕ στο Λάτση. Ωστόσο, οι διαδικασίες που ακολουθούνται, έχουν θορυβήσει ακόμα και αυτούς τους υπέρμαχους της ιδιωτικοποίησης. Και αυτό πέραν του γεγονότος ότι στην τελική φάση του «διαγωνισμού» προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, δηλαδή η κοινοπραξία Λάτση και ρωσικής «Lukoil», αλλά και ακόμα και αυτή η προσφορά, είναι πέρα και έξω από το «πνεύμα». Η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, εξετάζει τα δεδομένα της «προσφοράς» προκειμένου να καταλήξει στην παράδοση των ΕΛΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23% των ΕΛΠΕ, πέραν της προαναφερόμενης κοινοπραξίας, είχαν εκδηλώσει η επίσης ρωσική «Yukos» και η αυστριακή OMV. Και οι δύο όμως αποχώρησαν αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι το παιχνίδι με την πώληση των ΕΛΠΕ, είναι στημένο.

Το ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν είναι αν το παιχνίδι είναι στημένο ή όχι, αφού πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ομως ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, γίνεται και με τις πλέον σκοτεινές διεργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ