Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Τη σταματάνε το 2005!

Αυτό συμφώνησε στην ουσία η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, με τη στήριξη τής ΝΔ και του ΣΥΝ

Το άμεσο ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών προδιαγράφει ο νέος κανονισμός για τα καπνά (546/2002) που ψηφίστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 18 του Μάρτη. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, διά ανακοινώσεων και δηλώσεών του, επιχείρησε να αποκρύψει την πικρή αλήθεια για τους καπνοπαραγωγούς. Την ίδια «γραμμή» ακολούθησαν και διάφοροι άλλοι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι. Ολοι αυτοί, δεν τολμούν βέβαια να πουν ότι με το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε, μετά από τρία χρόνια, όχι μόνο καταργείται σταδιακά η επιδότηση, αλλά καταργείται συνολικά η καπνοκαλλιέργεια.

Η υποκρισία της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ και του ΣΥΝ στο θέμα του καπνού, είναι χωρίς προηγούμενο! Ολοι τους και πρωτίστως η κυβέρνηση, κρύβονται πίσω από μια φαινομενική απάλειψη της διατύπωσης από την πρόταση κανονισμού της Κομισιόν, «για προοδευτικό περιορισμό της επιδότησης στον καπνό σε προθεσμία όχι μακρά». Ομως και το νέο κανονισμό το πνεύμα που τον διαχέει είναι η συνέχιση της πολιτικής της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας της δημόσιας υγείας, στο όνομα των οποίων επιχειρείται η κατάργηση των επιδοτήσεων σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα. Και αυτό οι καπνοπαραγωγοί θα το νιώσουν πολύ καλά στα πετσί τους από το 2005. Αλλά μάλλον, κάποιοι νομίζουν ότι το 2005 είναι πολύ μακριά...

Ο ελιγμός παραπλάνησης των καπνοπαραγωγών, αποκαλύπτεται από τα όσα ορίζει ο νέος κανονισμός για τα καπνά και το ολέθριο σχέδιο που στήθηκε θα γίνει πράξη με βασικό «εργαλείο» το κοινοτικό ταμείο καπνού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην 5η εισηγητική σκέψη του νέου κανονισμού: «Η συνθήκη απαιτεί τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των κοινοτικών πολιτικών και δράσεων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αειφόρο ανάπτυξη, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες όλων των πολιτικών. Στις περιοχές ακατέργαστου καπνού, ενδείκνυται η εφαρμογή δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων πηγών εισοδήματος και οικονομικής δραστηριότητας για τους παραγωγούς. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, προτείνεται η τροποποίηση του πεδίου δράσης του κοινοτικού ταμείου καπνού και η αντικατάσταση της γεωπονικής έρευνας με δράση στήριξης της ανάπτυξης ειδικών πρωτοβουλιών για τη μετατροπή των καπνοπαραγωγών προς άλλες καλλιέργειες και οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Η παραπάνω αρκούντως αποκαλυπτική διατύπωση, δε μετριάζεται από τα «υποκριτικά πασαλείμματα» που περιέχει. Η μεγάλη κοροϊδία όμως είναι, εκτός των άλλων, ότι οι καπνοπαραγωγοί θα πληρώσουν κι από πάνω αυξημένες εισφορές στο ταμείο καπνού! Το ταμείο αυτό θα εισπράττει στο εξής αυξημένα παρακρατήματα από τους καπνοπαραγωγούς (2% φέτος, 3% το 2003 και μέχρι 5% το 2004). Κι τούτο γίνεται για να εξασφαλιστεί με λεφτά των καπνοπαραγωγών, το ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών! Το ταμείο αυτό το στήριξαν με τροπολογίες στο Ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Αφού λοιπόν, τα πράγματα δρομολογήθηκαν έτσι, συντρέχει κανένας λόγος να υπάρχει ή να μην υπάρχει μια διατύπωση για σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στον καπνό μετά το 2004; Προφανώς όχι. Γιατί και η Κομισιόν πήρε το οκέι για το σβήσιμο της καπνοκαλλιέργειας και η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, έλαβαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βγουν προσωρινώς από τη δύσκολη θέση που τους οδηγεί η φιλοκοινοτική πολιτική τους και παράλληλα όλοι μαζί να εμπαίξουν ασύστολα τους λίαν συντόμως ξεκληρισμένους καπνοπαραγωγούς.

Το παραμύθι βέβαια που εξακολουθεί να λέγεται είναι πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πως οι καπνοπαραγωγοί δε θα πάνε χαμένοι... Αλλά ποιος μπορεί να πειστεί για αίσια κατάληξη, όταν συνολικά ακολουθείται μια τέτοια αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική. Κι επιπλέον, οι υπερασπιστές του ταμείου καπνού, μπορούν να εξηγήσουν στους καπνοπαραγωγούς, με τι εναλλακτικές καλλιέργειες ή δραστηριότητες θα μπορέσουν να ζήσουν; Οπως είναι γνωστό η καλλιέργεια καπνού γίνεται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν ή δε δίνονται δυνατότητες εναλλακτικής αγροτικής, ή άλλης δραστηριότητας. Για παράδειγμα, τι θα κάνουν οι καπνοπαραγωγοί του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας; Θα κάνουν όλοι αγροτοτουρισμό... ή θα τους δοθούν μέσω του ταμείου καπνού τα... ναύλα να πάνε να φουντάρουν στον Αμβρακικό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ