Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πρόστιμο... στρεμματικής απόδοσης!

Την επιβολή προστίμων στις στρεμματικές αποδόσεις των βαμβακοχώραφων, αποφάσισε αυθαίρετα και παράνομα η κυβέρνηση. Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, προβλέπονται βαριές ποινές σε όσους βαμβακοπαραγωγούς δε «συμμορφωθούν» με το πλαφόν στρεμματικής απόδοσης της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια απόφαση κυβερνητικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας, σε βάρος των πολύπαθων βαμβακοπαραγωγών. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις δεν αποκρύπτονται οι ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, που ψήφισε πέρσι τον Απρίλη η κυβέρνηση στην ΕΕ.

Κι ενώ ούτε από τον σχετικό κοινοτικό κανονισμό δεν προβλέπεται πλαφόν παραγωγής ανά στρέμμα - η κυβέρνηση βέβαια το επιδίωξε στην ΕΕ, αλλά δεν της πέρασε - στη νέα ΚΥΑ προβλέπονται ποινές για υπέρβαση της μέσης στρεμματικής απόδοσης. Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, για υπέρβαση της μέσης στρεμματικής απόδοσης μέχρι και 30% θα επιβάλλεται πρόστιμο 30 ευρώ το στρέμμα (10.225,5 δρχ.) και από 31% και πάνω το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ το στρέμμα (17.037,5 δρχ.). Προφανώς η ποινή θα επιβάλλεται στο σύνολο των καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Επίσης προβλέπεται και ποινή 50 ευρώ το στρέμμα στην περίπτωση που το βαμβάκι θα προέρχεται από εκτάσεις που δε δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ.

Το θέμα είναι ότι ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε ήδη πως η μέση πανελλαδική απόδοση ανά στρέμμα θα είναι 288 κιλά. Η προκαταβολική αυτή ανακοίνωση αυτή έρχεται να καταδείξει ότι όσα αναγράφονται στην ΚΥΑ περί εξέτασης των στρεμματικών αποδόσεων από το ΕΘΙΑΓΕ και για καθορισμό τους με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Γεωργίας αποτελούν άλλη μια μέγιστη κυβερνητική κοροϊδία, στο όνομα της περιβαλλοντικής προστασίας. Και η νέα αυτή κυβερνητική αυθαιρεσία πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και να ανατραπεί αγωνιστικά, αφού στους βαμβακοπαραγωγούς τίθεται στο εξής δίλημμα: `Η θα δεχτούν τη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματός τους εθελοντικά ή θα το πάθουν μέσω ποινών και προστίμων! Επιπλέον, στην παράνομη αυτή κυβερνητική μεθόδευση, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι οργανώσεις τους μπορούν να απαντήσουν με προσφυγή στη δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ