Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
«Καίνε» τα λαϊκά εισοδήματα

Χιλιάδες ανατιμήσεις έχουν επιβάλει οι μεγαλοεπιχειρηματίες στα περισσότερα προϊόντα της αγοράς

Το κύμα ακρίβειας που χτυπάει τους τελευταίους μήνες την αγορά καταγγέλλει και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), καταγράφοντας τις ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή και στα οπωροκηπευτικά και, μάλιστα, λίγο πριν την αυξημένη ζήτηση των ημερών του Πάσχα, οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΙΝΚΑ και με βάση έρευνα που έγινε το τελευταίο διάστημα σε 1.803 προϊόντα, στο 81% από αυτά προκύπτουν αυξήσεις μέχρι και 18%, ενώ σταθερότητα τιμών ή μικρές μειώσεις παρατηρούνται στο υπόλοιπο 19%. Ειδικότερα, καταγράφονται ανατιμήσεις κατά 2,5% - 8% στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατά 3% - 9% σε κρέατα και κρεατοσκευάσματα, κατά 2,5% - 11% σε κατεψυγμένα, 4% - 18% σε λίπη και έλαια, 4% - 9% σε ζωμούς και σάλτσες, 3% - 9% σε όσπρια, 4% - 8% σε δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, 3,5% - 7% σε χυμούς, 3% - 4% σε αναψυκτικά, 2,8% - 7,5% σε μπίρες, 3,5% - 12% σε κρασιά, 4,5% - 7% σε παγωτά και επιδόρπια, 4% - 7% σε καφέ και κακάο, 6% - 18% σε γλυκίσματα και ζαχαρώδη.

Επίσης, αυξήσεις κατά 3% - 9% κατέγραψε το ΙΝΚΑ στους ξηρούς καρπούς και το γρήγορο φαγητό, κατά 8% - 12% στο νερό, 3% - 8,5% σε απορρυπαντικά και σαπούνια, 5% - 16% σε χαρτικά, 5% - 9% σε είδη νοικοκυριού, και 7% - 18% σε καλλυντικά - είδη κομμωτηρίου, καθώς και στο υγραέριο.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές των οπωροκηπευτικών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου αποδίδει την υψηλή τιμή της ντομάτας που τις προηγούμενες μέρες έφτασε και τα 3 ευρώ το κιλό (περισσότερο από 1.000 δρχ.) σε προβλήματα γήρανσης του σπόρου στην Κρήτη, απ' όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες. Ο ίδιος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η τιμή του προϊόντος διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε, μέχρι τα 2 ευρώ το κιλό, ή αλλιώς περί τα επτά κατοστάρικα σε δραχμές. Αναλόγως και η πατάτα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, φτάνοντας, σύμφωνα με του υπουργείου τα στοιχεία, τα 0,75 ευρώ το κιλό (πάνω από 255 δρχ.). Για άλλη μια φορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εναποθέτει στις εισαγωγές προϊόντων - από Τουρκία και Μαρόκο ντομάτες, από Αίγυπτο πατάτες - τις «ελπίδες» της για συγκράτηση των τιμών.

Τέλος, όσον αφορά στα αμνοερίφια, οι εισαγωγές ζωντανών αυτές τις μέρες, παραμονές Μ. Εβδομάδας, είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέρσι πριν το Πάσχα εισήχθησαν από τη Ρουμανία 55.000 κατσίκια, ενώ χτες πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές 95.000, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθουν και από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ