ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Ετοιμάζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Κάλεσμα της ΠΚΣ στους φοιτητικούς συλλόγους

Εντονες αντιδράσεις αναμένεται να ξεσηκώσει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς ήδη οι φοιτητές προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις στις σχολές τους και προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα, υπάρχουν ήδη φοιτητικές αποφάσεις για συγκέντρωση και πορεία την ερχόμενη Τρίτη, ενώ έπεται συνέχεια, καθώς οι εφαρμοζόμενες και προαναγγελθείσες αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελούν μέρη μιας συνολικής επίθεσης στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν το διαχωρισμό των σπουδών σε κύκλους (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά)», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ και εξηγεί ότι με το νομοσχέδιο οργανώνονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, όπου μόνο ένα μέρος προπτυχιακών φοιτητών μπορεί να συμμετέχει, επιτρέπονται τα δίδακτρα σε αυτά, ενώ παράλληλα η έρευνα συνδέεται πιο άμεσα με την «αγορά εργασίας». Ομως, «έτσι υποβαθμίζονται οι σπουδές, καθώς ένα μέρος των προπτυχιακών γνώσεων μεταφέρεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο (στα ΔΠΣ και τα ΜΔΕ), με αποτέλεσμα να μη δίνεται ολόπλευρη επιστημονική γνώση στους φοιτητές. Τα πτυχία αντικειμενικά χάνουν την αξία τους μπροστά στα μεταπτυχιακά και μετατρέπονται σε διαβατήρια ανεργίας, απαιτώντας τη διά βίου κατάρτιση των αποφοίτων, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των κατόχων μεταπτυχιακών».

«Η υποβάθμιση των σπουδών, η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος αγγίζει και τις πολυτεχνικές, γεωπονικές σχολές, παρά τον ελιγμό της κυβέρνησης, μετά την πίεση των αγώνων», σημειώνει η ΠΚΣ κάνοντας ξεκάθαρο ότι με το νομοσχέδιο, τα πτυχία των πενταετών σχολών απλά μένουν όπως ήταν την ίδια στιγμή που όλα τα υπόλοιπα υποβαθμίζονται και ισοτιμούνται με τα τρίχρονα αγγλοσαξονικά bechelor. Ειδικά τα ΤΕΙ απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από τα μεταπτυχιακά, την επαγγελματική μόρφωση και επαγγελματική προοπτική.

Απέναντι σ' αυτό το ζοφερό μέλλον, καλεί σε μαζικές διαδικασίες τους φοιτητικούς συλλόγους, αγωνιστικές αποφάσεις και συντονισμένες κινητοποιήσεις για:

-- Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου

-- Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, χωρίς αναχρονιστικές διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις, που να οδηγεί σε ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα για όλους

-- Πλήρες δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΟΑΕΔ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο ξεπούλημα

Κάτω από την απειλή της απουσίας από το μάθημα και την επιχείρηση εκφοβισμού που έχουν εξαπολύσει οι διευθυντές, μαθητές σχολών του ΟΑΕΔ είπαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ηγεσία του υπουργείου, κάνοντας γνωστά, για άλλη μια φορά, τα αιτήματά τους. Ενώ ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εργασίας έσπευσε να τους... καθησυχάσει, λέγοντάς τους ότι οι σχολές μαθητείας θα γίνουν θυγατρική εταιρία του ΟΑΕΔ, χωρίς να χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους. Οι μαθητές απαιτούν ενιαίο και δημόσιο οργανισμό, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα και την παροχή επιδομάτων σίτισης και στέγασης για τους σπουδαστές.

Στόχος των μαθητών είναι όχι μόνο να προστατεύσουν τις διεκδικήσεις των προηγούμενων γενεών, αλλά και να τις διευρύνουν. «Ο ΟΑΕΔ προορίζεται να γίνει το δουλοπάζαρο, όπου η εργοδοσία θα ξεζουμίζει τους νέους εργαζόμενους», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι «δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω». Παράλληλα, διατυπώνουν την ανάγκη για εγγραφή και συσπείρωση στα σωματεία των κλάδων τους, μια και η «τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ πολλαπλασιάζει τα προβλήματα όχι μόνο στη μαθητεία, αλλά και στους τομείς της ανεργίας, εύρεσης εργασίας».

Νέα δίκη μαθητών τη Δευτέρα

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη των μαθητών από το 14ο ΕΛ Περιστερίου

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η χτεσινή δίκη των τριών μαθητών, μελών του απερχόμενου 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 14ου ΕΛ Περιστερίου, από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Οι τρεις μαθητές διώχτηκαν με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές καταλήψεις κατά τη σχολική χρονιά 1999-2000.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν χτες το πρωί αντιπροσωπεία από μαθητές από άλλα σχολεία του Περιστερίου, καθώς επίσης αντιπροσωπεία από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου ΕΛ Περιστερίου, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», την τοπική ΕΛΜΕ και την Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.

Επίσης παραπέμπονται σε δίκη τρεις μαθητές (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας) μέλη του απερχόμενου 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 12ου ΕΛ Περιστερίου και του 3ου ΤΕΕ Περιστερίου. Οι δίκες έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 4 του Μάρτη, για τους μαθητές του 12ου ΕΛ, οι οποίοι θα οδηγηθούν ΙΑ` Τριμελές Πλημμελειοδικείο και την Τρίτη 5 του Μάρτη για τους μαθητές από το 3ο ΤΕΕ.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΒΟΥΡΚΟΥ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απαιτούν λύσεις

(Του ανταποκριτή μας).-

Σε αποχή από τα μαθήματα και ολιγόωρη κατάληψη του δρόμου προχώρησαν χτες το πρωί οι μαθητές του 4ου ΕΛ Χαλκίδας, οι οποίοι συστεγάζονται μαζί με τρία ΤΕΕ και το Εσπερινό, στο σχολικό συγκρότημα του Βούρκου. Οι μαθητές διαμαρτύρονται γιατί ο διευθυντής του σχολείου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αδιαφορούν και δεν προχωρούν σε απολύμανση του χώρου, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής που παρατηρούνται. Την περασμένη Τρίτη, τρεις μαθητές της Γ` τάξης παρουσίασαν κάποια εξανθήματα στο δέρμα, τα οποία αποδείχτηκε μετά από ιατρική εξέταση ότι πρόκειται για «παρασιτική κνίφη».

Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε τους μαθητές, αφού το παράσιτο μεταδίδεται, με αποτέλεσμα να προσβληθούν ακόμα δύο μαθητές. Μόλις χτες και αφού ξεσηκώθηκαν οι μαθητές και των άλλων σχολείων κάλεσαν συνεργείο του Δήμου Χαλκίδας για να απολυμανθούν οι χώροι.

Στο σχολικό συγκρότημα του «Βούρκου», όπου συστεγάζονται πέντε σχολεία και φοιτούν πάνω από 2.800 μαθητές, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα κτιριακής υποδομής, βοηθητικών χώρων, εξοπλισμού και άλλων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι μαθητές και γονείς, κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, οι αρμόδιοι πολλές φορές έχουν υποσχεθεί ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευαστικές εργασίες και συντήρηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα.

ΚΝΕ
Πλούσια δραστηριότητα

Πλούσια σε εκδηλώσεις είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσουν αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, που καλούν τους νέους και τις νέες να γνωρίσουν και να συζητήσουν για την ιστορία, τη δράση και ηγετικές μορφές του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και για τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα η ΝΕ Μεσσηνίας διοργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για την Παιδεία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Καλαμάτα. Ομιλητής είναι ο Λ. Σορόπουλος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

Αύριο, Σάββατο, εκδηλώσεις διοργανώνουν:

- Η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο, για την ΕΠΟΝ.

- Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών, στα γραφεία της Δυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ, στο Ιλιον, στις 6.30 μ.μ., για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον «εθελοντισμό».

- Οι ΟΒ Αιγάλεω, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ.

- Οι μαθητικές ΟΒ Χαϊδαρίου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους, αφιερωμένη στη ζωή του Τσε Γκεβάρα.

- Οι ΟΒ Κυψέλης, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Κερκύρας 91), αφιερωμένη στη ζωή του Τσε Γκεβάρα.

- Οι ΟΒ Αχαρνών, στις 6 μ.μ., στο σταθμό του ΗΣΑΠ Κάτω Πατησίων, για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.

Επίσης, αύριο, η Νομαρχιακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 59 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με έκθεση φωτογραφίας της περιόδου 1941-'44, αναδρομή στο αντάρτικο τραγούδι με τη συμμετοχή του Τ. Σταθέα και γενικό αφιέρωμα στην πολύχρονη δράση της ΕΠΟΝ. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, σε αίθουσα κοινωνικού φορέα της Καλαμάτας, θα παραβρεθεί ο Δ. Βάγιας, που πρόσφατα κλήθηκε στο στρατοδικείο για τη δράση του εκείνη την εποχή.

Ακόμα συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις με θέμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», που διοργανώνει η ΝΟ Ρεθύμνου της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου.

Την Κυριακή 3/3, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (Αριστοτέλους 27) ο Τομέας Υγείας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οι αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας».

ΠΚΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδηλώσεις στις σχολές

«Ο πολιτισμός όπλο στη γενιά της αντεπίθεσης». Αυτός είναι ο τίτλος της ενότητας των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης και ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 1η Μάρτη με συναυλία στο Φουαγιέ της Νομικής Σχολής. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται ενόψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών και θα ολοκληρωθούν στις 11 Απρίλη.

Σήμερα Παρασκευή «η νέα γενιά τραγουδά ενάντια στον πόλεμο». Στις 10μμ, στο φουαγιέ της Νομικής, θα πραγματοποιηθεί ροκ συναυλία με τη συμμετοχή των ερασιτεχνικών συγκροτημάτων «Blues Storm», «Σκοτεινές Ακτές» και «Δευκαλίων».

Την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 10μμ, οργανώνεται πάρτι μασκέ στη Φοιτητική Λέσχη.

Την Τετάρτη 13 Μάρτη οργανώνεται αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Θα γίνει στις 10μμ στη Γεωπονική σχολή. Συμμετέχουν ο Β. Κασούρας και το ρεμπέτικο συγκρότημα «Εντροπικοί».

Την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 7μμ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στα κείμενα του Ρήγα Φεραίου.

Την Τρίτη 2 Απρίλη στις 7μμ στη Σχολή Θετικών Επιστημών οργανώνεται αφιέρωμα στο προοδευτικό θέατρο.

Την Παρασκευή 5 Απρίλη στις 8μμ στο Αμφιθέατρο των Εστιών, το συγκρότημα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει τραγούδια του αγώνα απ' όλο τον κόσμο.

Και την Παρασκευή 11 Απρίλη στις 7μμ στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Η τέχνη στην εξορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ