Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Ετοιμάζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Κάλεσμα της ΠΚΣ στους φοιτητικούς συλλόγους

Εντονες αντιδράσεις αναμένεται να ξεσηκώσει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς ήδη οι φοιτητές προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις στις σχολές τους και προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα, υπάρχουν ήδη φοιτητικές αποφάσεις για συγκέντρωση και πορεία την ερχόμενη Τρίτη, ενώ έπεται συνέχεια, καθώς οι εφαρμοζόμενες και προαναγγελθείσες αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελούν μέρη μιας συνολικής επίθεσης στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν το διαχωρισμό των σπουδών σε κύκλους (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά)», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ και εξηγεί ότι με το νομοσχέδιο οργανώνονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, όπου μόνο ένα μέρος προπτυχιακών φοιτητών μπορεί να συμμετέχει, επιτρέπονται τα δίδακτρα σε αυτά, ενώ παράλληλα η έρευνα συνδέεται πιο άμεσα με την «αγορά εργασίας». Ομως, «έτσι υποβαθμίζονται οι σπουδές, καθώς ένα μέρος των προπτυχιακών γνώσεων μεταφέρεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο (στα ΔΠΣ και τα ΜΔΕ), με αποτέλεσμα να μη δίνεται ολόπλευρη επιστημονική γνώση στους φοιτητές. Τα πτυχία αντικειμενικά χάνουν την αξία τους μπροστά στα μεταπτυχιακά και μετατρέπονται σε διαβατήρια ανεργίας, απαιτώντας τη διά βίου κατάρτιση των αποφοίτων, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των κατόχων μεταπτυχιακών».

«Η υποβάθμιση των σπουδών, η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος αγγίζει και τις πολυτεχνικές, γεωπονικές σχολές, παρά τον ελιγμό της κυβέρνησης, μετά την πίεση των αγώνων», σημειώνει η ΠΚΣ κάνοντας ξεκάθαρο ότι με το νομοσχέδιο, τα πτυχία των πενταετών σχολών απλά μένουν όπως ήταν την ίδια στιγμή που όλα τα υπόλοιπα υποβαθμίζονται και ισοτιμούνται με τα τρίχρονα αγγλοσαξονικά bechelor. Ειδικά τα ΤΕΙ απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από τα μεταπτυχιακά, την επαγγελματική μόρφωση και επαγγελματική προοπτική.

Απέναντι σ' αυτό το ζοφερό μέλλον, καλεί σε μαζικές διαδικασίες τους φοιτητικούς συλλόγους, αγωνιστικές αποφάσεις και συντονισμένες κινητοποιήσεις για:

-- Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου

-- Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, χωρίς αναχρονιστικές διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις, που να οδηγεί σε ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα για όλους

-- Πλήρες δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ