ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρησαν να διώξουν πλοίο όταν η ανεργία φτάνει στο 80%

Μεθοδευμένο χτύπημα της παραγωγικής δραστηριότητας από τον ΟΛΠ

Πάρεργο εξακολουθεί να θεωρεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη η κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) η οποία χτες επιχείρησε να διώξει από τη Ζώνη πλοίο 1.600 τόνων και μήκους 200 μέτρων, για το οποίο απαιτούνται εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες! Αυτό όταν στη Ζώνη η ανεργία έχει ξεπεράσει το ανατριχιαστικό ποσοστό του 80% και οι εργαζόμενοι έχουν να δουν μήνες μεροκάματο! Επιπλέον αυτή η ενέργεια του ΟΛΠ έρχεται να μετατρέψει σε... «μεταξωτές κορδέλες» τις υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, προχτές προς τα σωματεία της Ζώνης περί αναπτυξιακών μέτρων.

Ειδικότερα χτες το πρωί η πλοιοκτήτρια εταιρία του πλοίου «ΜΑΙΡΗ G. K» ζήτησε την είσοδο του πλοίου της στη Ζώνη προκειμένου να επισκευαστεί. Η απάντηση από τον ΟΛΠ είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος! Και βέβαια αυτό δεν είναι ψέμα, αφού ο ίδιος ο οργανισμός έχει... μεριμνήσει ώστε όλοι οι ντόκοι της Ζώνης να έχουν καταληφθεί από παροπλισμένα πλοία! Τελικά αργά το μεσημέρι και μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες τόσο των σωματείων όσο και του δήμου Περάματος και προσωπικά του δημάρχου, Γιάννη Πατσιλινάκου, προς τον ΟΛΠ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο χώρος βρέθηκε.

Ο δήμαρχος Περάματος σχολιάζοντας αυτό το γεγονός επισήμανε προς το «Ρ»: «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι πλοία τουριστικά ή ακτοπλοϊκά έρχονται να ξεχειμωνιάζουν στη Ζώνη και για πλοία που έρχονται για επισκευές να λέει ο ΟΛΠ ότι δεν υπάρχει θέση. Τι διαχείριση είναι αυτή; Ο δήμος Περάματος μαζί με τα σωματεία και τους εργάτες της Ζώνης δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να έχει η Ζώνη δουλιά».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ολοι στη γενική συνέλευση του Παραρτήματος

Ευρύ κάλεσμα συμμετοχής στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Παραρτήματος Εργαζομένων στο Ολυμπιακό Χωριό και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μάρτη, στο κτίριο 51 της Β' Εργολαβίας και ώρα 3 το μεσημέρι, απευθύνουν προς όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημα με ανακοίνωσή τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση «για να πούμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εργοτάξιο και με ποιον τρόπο θα πιέσουμε εργοδότες και κυβέρνηση να δώσουν ουσιαστικές λύσεις για να διαμορφωθούν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς στο εργοτάξιο». Τα κύρια προβλήματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τους εργαζόμενους είναι τα χαμηλά μεροκάματα, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, οι ανασφάλιστες και απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, η εργοδοτική τρομοκρατία.

Να αποφασίσουμε, σημειώνεται πιο κάτω, «για το συντονισμό της πάλης μας και με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα άλλα ολυμπιακά και μεγάλα έργα, καθώς και την ανάπτυξη της πάλης μας με όλο τον κλάδο και όλη την εργατική τάξη. Ο συντονισμός αυτός είναι αναγκαίος γιατί είναι οι ίδιοι εργοδότες που δημιουργούν σε όλους τους εργαζόμενους τα ίδια προβλήματα και η ίδια κυβέρνηση που με την αντεργατική της πολιτική ενθαρρύνει και καλύπτει τους εργοδότες».

Στη συνέλευση θα γίνει εκλογή εφορευτικής επιτροπής, απολογισμός δράσης της προσωρινής διοίκησης, οικονομικός απολογισμός και θα αποφασιστεί πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Στον αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ

Σημαντική απήχηση στους εργαζόμενους, σε συνδικαλιστές και συνδικάτα βρίσκει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 6 του Απρίλη στο Γήπεδο Νήαρ Ηστ (Καισαριανή) και χρονικά συμπίπτει με τα τρία χρόνια από την ίδρυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Στα πλαίσια αυτά ο Σύλλογος Υπαλλήλων των Δήμων Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Φυλής, Καματερού, Θρακομακεδόνων και όμορων δήμων αποφάσισε να προχωρήσει σε συνελεύσεις στους χώρους ευθύνης του και να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή του στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην απόφασή του, «σε μια περίοδο που οι συμβιβασμένες ηγεσίες έχουν ταυτιστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και έχουν περιέλθει σε χειμερία νάρκη, τα ταξικά σωματεία καλούνται να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις συμμετοχής από κοινού με το ΠΑΜΕ και συμμετοχή στη συνδιάσκεψη».

  • Τη Δευτέρα, 4 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας ανοιχτή σύσκεψη οργανώνει και το Συντονιστικό Σωματείων Θριασίου. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα ζητήματα του ασφαλιστικού, η οικονομική πολιτική, η οργάνωση των εργαζομένων και οι αγωνιστικές εκδηλώσεις που χρειάζονται στην επίθεση που δέχονται, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και οργανωτικά ζητήματα.
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Προετοιμάζονται για την απεργία

Την Τετάρτη 6 Μάρτη (από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης) απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η απεργία είναι προειδοποιητική και αν οι εργοδότες δεν αναθεωρήσουν τις μέχρι σήμερα προτάσεις τους, που δεν αποτελούν βάση διαλόγου και δε μεταβληθεί η στάση τους, ο αγώνας θα κλιμακωθεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή, που συντονίζει την κοινή δράση όλων των Ενώσεων.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Διασωματειακή Επιτροπή των Ενώσεων εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να μετέχουν στην απεργία. Τα αιτήματα είναι: Απόκρουση των μαζικών απολύσεων και προστασία των εργασιακών σχέσεων, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και δέσμευση για προστασία των εργασιακών σχέσεων, εφαρμογή των υπαρκτών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των νόμων που ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και εργαζομένων. Επίσης, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε χώρους που παραμένουν ακάλυπτοι με ευθύνη των εργοδοτών, άμεση υπογραφή της Σύμβασης που έχει δοθεί από το Σωματείο στις διοικήσεις των Πρακτορείων «ΑΡΓΟΣ» και «ΕΥΡΩΠΗ», υπογραφή ετήσιων συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ΑΕ, που σήμερα εργάζονται με τις τριτοκοσμικές τρίμηνες συμβάσεις έργου. Καθώς και εξομοίωση των μισθών τους με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει για τις αθηναϊκές εφημερίδες, μέτρα για την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης, της ελεύθερης και αντικειμενικής πληροφόρησης του κόσμου, μέτρα για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και υπεράσπιση και βελτίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην ενημέρωση.

Στη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή μετέχουν: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης(ΠΟΣΠΕΡΤ), η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών(ΕΣΗΕΑ), η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας(ΕΣΗΕΘΣΕ), Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου(ΕΣΠΗΤ), Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ), Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΠΕΑ).

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Οργανώνουν τη δράση τους

Κάλεσμα προς όλα τα μέλη του απευθύνει το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας να πάρουν μέρος στη συνέλευση την Κυριακή 10 Μάρτη στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για την καλύτερη οργάνωση της δράσης τους ενόψει της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει για τις 8 Απρίλη.

Οπως σημειώνει το σωματείο στην ανακοίνωση - κάλεσμα: «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι δεν το βάζουμε κάτω, όσο καθυστερούν να δώσουν λύση, τόσο εμείς οργανώνουμε τον αγώνα μας πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά, μέχρι να νικήσουμε».

Οι καθαρίστριες θα απαιτήσουν αγωνιστικά για μια ακόμα φορά αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος από σχέση μίσθωσης έργου σε εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Δώρα, άδειες, επιδόματα, κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα ανεργίας. Αποδοχές στα όρια αυτών των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ενας 11ος επιπλέον μηνιαίος μισθός και χορήγηση εκλογικού επιδόματος.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Προς συνέδριο το Εργατικό Κέντρο

Συνέδριο προκειμένου να καθορίσει το σχέδιο δράσης του, για το επόμενο διάστημα, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 10 του Μάρτη. Ιδιαίτερη θέση θα έχει το θέμα της ανεργίας καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Εργατικού Κέντρου, έχει φτάσει στο 25% αφ' ότου έκλεισαν και τα καπνεργοστάσια της περιοχής, ενώ αναμένεται παραπέρα άνοδος της ανεργίας με το κλιμακούμενο ξεκλήρισμα της αγροτιάς που αναγκάζει τους νέους ανθρώπους να ψάχνουν αλλού για δουλιά.

Ενόψει του Συνεδρίου το Εργατικό Κέντρο προγραμματίζει μια σειρά από εκδηλώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τους άνεργους της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη διέξοδο που μπορεί να δοθεί. Παράλληλα, η Επιτροπή Νέων του Εργατικού Κέντρου θα κάνει περιοδείες στον ΟΑΕΔ, στα ΚΕΚ, στα ΙΕΚ, στα Νυχτερινά σχολεία και θα μιλήσει με τους νέους εργαζόμενους.

Το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 7μ.μ., οργανώνεται εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου για τους μαθητές και τους νέους εργαζόμενους με θέμα «Τα δικαιώματα των νέων στην εκπαίδευση, στη δουλειά και την Κοινωνική Ασφάλιση».

Στο Συνέδριο έχουν καλεστεί να πάρουν μέρος στη συζήτηση αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Κέντρα του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου και της Λευκάδας καθώς επίσης εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, της Επιτροπής για την Κοινωνική Ασφάλιση και της Αντιπολεμικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ