ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Και σκιώδης κυβέρνηση!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενεργοποιώντας το «Σχέδιο Συνέχισης των Επιχειρήσεων», που ήταν σε ισχύ όλα τα χρόνια του «ψυχρού πολέμου», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, διέταξε αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης του Σεπτέμβρη το σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας ζουν και εργάζονται με άκρα μυστικότητα, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις αξιωματούχους που έχουν άμεση επαφή με τη σκιώδη κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή προκειμένου να είναι δεδομένη η ύπαρξη οργάνου εξουσίας που θα έχει τον έλεγχο σε περίπτωση μιας τρομοκρατικής ή πυρηνικής επίθεσης στη χώρα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι οι «τρομοκράτες της "Αλ Κάιντα" διαθέτουν φορητά πυρηνικά όπλα».

Η κυβέρνηση αυτή, που αποτελείται από περίπου 100 υψηλόβαθμους αξιωματούχους προερχόμενους από τις πολιτικές υπηρεσίες, συστάθηκε και λειτούργησε τις πρώτες ώρες ή μέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, ενώ όλα τα μέλη της βρίσκονταν μακριά από την Ουάσιγκτον προκειμένου να μη γίνουν στόχοι των τρομοκρατών. Πρόκειται για ανώτατους αξιωματούχους από τα πλέον βασικά υπουργεία των ΗΠΑ, που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και τα γραφεία τους και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, τα οποία συνόδευαν F-16, σε δύο μυστικές «οχυρές» τοποθεσίες στην ανατολική ακτή, όπου έκτοτε ζουν και εργάζονται, γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει πως ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης ποικίλλει από 70 έως 150, ανάλογα την εποχή.

Σε περίπτωση επίθεσης, η «σκιώδης» κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την ομαλή διακίνηση τροφίμων και νερού, την ύπαρξη συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών, τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας Υγείας και την πολιτική προστασία. Τέλος, η εφημερίδα δεσμεύτηκε στον Λευκό Οίκο να μην αποκαλύψει ονόματα συμμετεχόντων στη «σκιώδη» κυβέρνηση και να μην κατονομάσει τις περιοχές στις οποίες αυτή λειτουργεί.

Επίσημη επιβεβαίωση

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ», η κυβέρνηση Μπους επιβεβαίωσε έμμεσα την ύπαρξη μέτρων που έχουν ληφθεί, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της εξουσίας. «Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μπορεί να συνεχίζεται ανά πάσα στιγμή το κυβερνητικό έργο», δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, από το Ντε Μουάν της πολιτείας της Αϊόβα, όπου ο Πρόεδρος Μπους κάνει περιοδεία. Ενώ ο ίδιος ο Μπους δήλωσε: «Εχω την υποχρέωση, και η κυβέρνησή μου την έχει, απέναντι στον αμερικανικό λαό, να υπάρχουν έτοιμα μέτρα ώστε να λειτουργεί η κυβέρνησή μας ακόμα και αν κάποιος τρομοκράτης επιτεθεί με επιτυχία στην Ουάσιγκτον».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, δήλωσε «βέβαιη ότι έχουν καταστρωθεί τα σχέδια», λέγοντας μάλιστα πως «μετακινούμε ανθρώπους, κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η κυβέρνηση να μπορεί και να συνεχίζει να λειτουργεί».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Εμπόλεμη ζώνη» ο νότος

Στρατιώτες του κολομβιανού στρατού σε περιπολία

Associated Press

Στρατιώτες του κολομβιανού στρατού σε περιπολία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Εξι επαρχίες στο νότο της χώρας, του πρώην αποστρατικοποιημένου θύλακα περιλαμβανομένου, κηρύχτηκαν «εμπόλεμες ζώνες» και τέθηκαν -από χτες- υπό στρατιωτική διοίκηση σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα Αράνχο.

Η απόφαση τέθηκε ήδη σε ισχύ σε 19 πόλεις σε έξι επαρχίες, σύμφωνα με το ίδιο τον Παστράνα, που τόνισε ότι είναι η απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις δολιοφθοράς των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP), ενώ ο στρατός απαντά με βομβαρδισμούς και εναέριες επιθέσεις.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα πριν από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η «φόρα» που είχε πάρει η κυβέρνηση Παστράνα ανακόπηκε εν μέρει μετά από την άρνηση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, να προχωρήσει στην άρση των περιορισμών και να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας.

Οσον αφορά πάντως στις «εμπόλεμες ζώνες», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Γκουστάβο Μπελ, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των περιοχών και οι διοικητές των στρατευμάτων εντός της ζώνης θα έχουν ειδικές εξουσίες να εμποδίσουν οποιαδήποτε εκδήλωση του λαϊκού κινήματος, να ασκούν ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων, την απαγόρευση της οπλοφορίας, ακόμη και την κατανάλωση αλκοόλ. Ολα αυτά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στις επαρχίες Κακέτα, Κάουκα, Κάλδας, Μπογιάκα, Γκουαχίρα και Μέτα!

ΥΕΜΕΝΗ - ΗΠΑ
Αναμένονται «αντιτρομοκρατικά» μαθήματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αμερικανική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει στρατεύματα στην Υεμένη προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις υεμενικές δυνάμεις «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Εντούτοις, καμία τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί και πολλές είναι οι λεπτομέρειες, που θα πρέπει να καταληχθούν, δήλωνε, χθες, η Βικτόρια Κλαρκ, εκπρόσωπος του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σε χθεσινό της δημοσίευμα, πάντως, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» υποστηρίζει ότι η απόφαση έχει, ήδη, ληφθεί από το Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι ο επιτελάρχης της Νότιας Πτέρυγας των Αμερικανικών Δυνάμεων, Τόμι Φρανκς, που επισκέφθηκε την Υεμένη, στις 11 Φεβρουαρίου, είχε δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ τού ζήτησε να αποστείλουν οι ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαιδευτές. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Υεμένη μπορεί, κάλλιστα, να είναι ο τόπος όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο μέλη της Αλ Κάιντα, ή ακόμη και ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν.

Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Την πολιτική της κυβέρνησης Παστράνα κατήγγειλε, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας

Το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ στην Κολομβία και της κυβέρνησης Παστράνα κατήγγειλε, με προ ημερησίας διάταξης παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, καλώντας τον πρόεδρο του σώματος να ζητήσει από την κυβέρνηση Παστράνα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, να απελευθερώσει εκατοντάδες στελέχη των FARC, που κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, και να προχωρήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων.

«Πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση Παστράνα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «αξιοποιώντας μια περίεργη αεροπειρατεία - προβοκάτσια, που οι FARC κατήγγειλαν, διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και ξεκίνησε ανηλεείς βομβαρδισμούς κατά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, θέτοντας έτσι σε εφαρμογή το "Σχέδιο Κολομβία" των ΗΠΑ, που αποβλέπει στην εξόντωση των FARC και στη στρατιωτική λύση του προβλήματος σε βάρος του λαού της Κολομβίας.

»Είναι βέβαιο ότι, όπως προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο, μετά τους βομβαρδισμούς που σκορπούν το θάνατο, θα έρθουν οι παραστρατιωτικές ομάδες για να ολοκληρώσουν τη σφαγή.

»Θα ήθελα λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να σας καλέσω, ταυτόχρονα με την παρέμβασή σας για την απελευθέρωση της Πράσινης υποψήφιας, που πριν λίγο μας είπατε ότι σκοπεύετε να κάνετε, να ζητήσετε από την κυβέρνηση Παστράνα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, να απελευθερώσει, ταυτόχρονα, τις εκατοντάδες στελέχη των FARC που κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, καθώς και τους 3 Ιρλανδούς συμπατριώτες σας πολίτες που κρατούνται στις ίδιες συνθήκες. Να ζητήσετε, επίσης, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ