ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Δεν είδε» καταστροφές από τις ΝΑΤΟικές βόμβες...

«Δεν είδε...» ο μάρτυρας αυτά που είδε όλος ο κόσμος από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Associated Press

«Δεν είδε...» ο μάρτυρας αυτά που είδε όλος ο κόσμος από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
ΧΑΓΗ.--

Ο Χασάν Προύθι, 55χρονος πρώην δικαστής από την κοσσοβάρικη πόλη Τζακόβιτσα, ήταν ο 12ος μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε χτες ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. Η «μαρτυρία» του Προύθι δεν είχε καμία ειδοποιό, ή άλλη, διαφορά από τις ανάλογες καταθέσεις που προηγήθηκαν από την έναρξη της δίκης στις 12 Φλεβάρη...

Οπως και όλοι οι προηγούμενοι μάρτυρες, εστίασε την κατάθεσή του στα όσα συνέβησαν στην πόλη του αμέσως μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, και ομοίως «δεν είδε» τις καταστροφές που προκάλεσαν οι 898, όπως του θύμισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ΝΑΤΟικές βόμβες που ερρίφθησαν στην πόλη του. Ως εκ τούτου, απέδωσε κάθε δεινό που υπέστη η περιοχή στη «βία» των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας... Δεν παρέλειψε, και αυτός, να υπερασπιστεί τη δράση του ΟΥΤΣΕΚΑ, λέγοντας πως επρόκειτο ούτε λίγο ούτε πολύ για...«για ανθρώπους που στάθηκαν στο βασανισμένο λαό του, τον οποίο υπερασπίστηκαν από τις δολοφονικές σερβικές δυνάμεις»...

«Αυτό που ακούμε εδώ είναι μία αντιστροφή της αλήθειας, που είναι και το κόκκινο νήμα που διαπερνά αυτή εδώ τη μαρτυρία», διαπίστωσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διαδικασία αντεξέτασης του Προύθι, ο οποίος είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας στον εμπρησμό του σπιτιού της αδελφή τους και πως εξωθήθηκε τόσο αυτός όσο και άλλοι κάτοικοι της Τζακόβιτσα από τις «φονικές σερβικές δυνάμεις» να εγκαταλείψει την εστία του... Ωστόσο, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο φάνηκε πως το σπίτι της αδελφής του δεν είχε πυρποληθεί από τις «δολοφονικές σερβικές δυνάμεις», αλλά... από ΝΑΤΟικές βόμβες που έπληξαν τη συγκεκριμένη περιοχή γιατί στόχευαν παρακείμενους στρατώνες...

Εντούτοις, ο Προύθι αρνήθηκε πως το σπίτι επλήγη από τις βόμβες του ΝΑΤΟ λέγοντας επί λέξει πως «ούτε μία ΝΑΤΟική βόμβα δεν έπληξε σπίτια Αλβανών της πόλης» και πως «ό,τι κτίριο πυρπολήθηκε, πυρπολήθηκε από τη σερβική αστυνομία»... Σ' αυτό το σημείο ήταν που ο Μιλόσεβιτς του θύμισε πως μόνον στην Τζακόβιτσα έπεσαν...898 ΝΑΤΟικές βόμβες.

Ο λόρδος Ασντάουν

Ο Πάντι Ασντάουν, πρώην απεσταλμένος της Βρετανίας στα Βαλκάνια (τέλη δεκαετίας '90) και αρχηγός των Βρετανών Φιλελεύθερων Δημοκρατών την περίοδο 1988-'99, θα είναι ο πρώτος Δυτικός πολιτικός που θα καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα κατηγορίας έναντι του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ο λόρδος Ασντάουν, που είναι και ο νέος, επικείμενος Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, θα καταθέσει στο δικαστήριο τις «εμπειρίες και τις... πληροφορίες του» εντός της επόμενης βδομάδας...

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Σε... τηλεφώνημα αποδίδουν τη «μη σύλληψη» Κάρατζιτς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Ερευνα διενεργεί η διοίκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης που εδρεύει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (SFOR) προκειμένου να διερευνήσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας και της Βρετανίας σε εφημερίδες αμφοτέρων χωρών, σύμφωνα με τις οποίες, ένας Γάλλος λοχαγός, αξιωματούχος της SFOR, ενημέρωσε «εγκαίρως» Σερβοβόσνιο αστυνομικό αξιωματούχο για τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν άνδρες της δύναμης την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή με στόχο τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Τα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας «Αμπντεμπλατ», «Τάιμς του Λονδίνου» και «Ντέιλι Μέιλ» αναφέρουν πως η συγκεκριμένη τηλεφωνική συνομιλία «καταγράφηκε» από δυτικές μυστικές υπηρεσίες και πως εξαιτίας αυτού του... τηλεφωνήματος η SFOR απέτυχε να συλλάβει τον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων!

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αμπντεμπλατ» του Αμβούργου, που επικαλείται το πρωτόκολλο υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κινητών τηλεφώνων μίας από τις δυτικές χώρες που μετέχουν στη SFOR, η συνομιλία ανάμεσα στο Γάλλο λοχαγό και Σερβοβόσνιο αστυνομικό αξιωματούχο έγινε λίγη ώρα πριν την έναρξη της σχετικής επιχείρησης των στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης την περασμένη Πέμπτη.

«Γιατί η SFOR κάνει περιπολίες εδώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας;» φαίνεται να ρώτησε ο αξιωματικός της σερβικής αστυνομίας. «Η Φότσα και τα περίχωρά της είχαν πάντοτε ενδιαφέρον για εμάς, ιδιαίτερα σήμερα» φέρεται πως απάντησε ο Γάλλος αξιωματικός. Οταν ο Σερβοβόσνιος αστυνομικός αξιωματούχος ρώτησε «γιατί», τότε ο Γάλλος λοχαγός αρκέστηκε να πει: «Είναι γνωστό σε όλους»...

Για τη δίκη - παρωδία Μιλόσεβιτς

Ανακοινώσεις μαζικών φορέων

Η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ Περιστερίου με ανακοίνωσή της «διαμαρτύρεται έντονα για τη δίκη - παρωδία της Χάγης κατά του εκλεγμένου (πρώην) Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ζητά τη διακοπή της δίκης και την άμεση απελευθέρωσή του».

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ Κολωνού, το οποίο «εκφράζει την αλληλεγγύη του (στον Σλ. Μιλόσεβιτς)... δηλώνει πως το δικαστήριο της Χάγης δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει έναν Πρόεδρο κράτους δημοκρατικά εκλεγμένο... (ενώ) οι λαοί οφείλουν να συσπειρωθούν και να περιφρουρήσουν τη λευτεριά και την ειρήνη και να δώσουν τη σωστή απάντηση».

ΕΛΒΕΤΙΑ
Ψήφισαν υπέρ της ένταξης στον ΟΗΕ!

ΒΕΡΝΗ.-

Η Ελβετία εγκαταλείπει, την έστω και τυπική ουδετερότητα, κύριο χαρακτηριστικό της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το 55% των πολιτών της ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της ένταξης της χώρας τους στον ΟΗΕ, ενώ το 45% υποστήριξαν διά της ψήφου τους ότι η Ελβετία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.

Η πλειοψηφία των καντονιών, η οποία απαιτείται από το Σύνταγμα, επιτεύχθηκε με δυσκολία, καθώς 12 καντόνια υπερψήφισαν την πρόταση, έναντι 11 που την καταψήφισαν. Τη νίκη έδωσαν τα καντόνια της γαλλόφωνης Ελβετίας με τη Βέρνη και τη Ζυρίχη, έναντι των καντονιών της περιφέρειας που ψήφισαν αρνητικά. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα έφθασε 57%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στο «Ναι», με ποσοστό 66,9%, έδωσε η Γενεύη, στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων ΕΘνών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγινε δεκτό με ανακούφιση, από την κυβέρνηση της χώρας, που είχε υποστηρίξει φανερά την ένταξη της Ελβετίας στο διεθνή Οργανισμό. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέφ Ντάις που χαρακτήρισε την Κυριακή, «μεγάλη» μέρα για την Ελβετία, ενώ την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρουγκόβα Πρόεδρος

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Πρόεδρος Κοσσυφοπεδίου - μολονότι το «ακριβές καθεστώς» της σερβικής αυτής επαρχίας τίθεται «εν αμφιβόλω» από τη διοίκηση του ΟΗΕ στην περιοχή - ψηφίστηκε χτες ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα με 88 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και 15 αποχές. «Εκπληξη» κατά τη διαδικασία της χτεσινής, τέταρτης κατά σειρά, ψηφοφορίας ήταν το γεγονός πως ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ Χασίμ Θάτσι... δεν ψηφίστηκε για τη θέση του πρωθυπουργού της «κυβέρνησης» του Κοσσυφοπεδίου. Αντ' αυτού «πρωθυπουργός» ψηφίστηκε ένα άλλο στέλεχος του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ (και πρώην δήμαρχος της Μιτρόβιτσα) Μπαϊράμ Ρεξχέπι...

«Θα δουλέψουμε μαζί για ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, ειρηνικό, ευημερές και... ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο» ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο 57χρονος Ιμπραχίμ Ρουγκόβα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας...

Ο δε διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μιχαέλ Στάινερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή την εξέλιξη ελπίζοντας, όπως είπε, πως οι Ρουγκόβα και Ρεξχέπι «θα εργαστούν για τα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου».

ΠΓΔΜ
Επτά νεκροί από πυρ αστυνομικών

ΣΚΟΠΙΑ.-

Λιγοστές παρέμεναν και χτες οι πληροφορίες σχετικά με τις συγκρούσεις αστυνομικών δυνάμεων με αλλοδαπούς, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, επτά άτομα. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, δύο από τα θύματα ήταν Πακιστανοί «με πολεμική εμπειρία σε Αφγανιστάν και Βαλκάνια».

Νωρίτερα, ο ίδιος υπουργός είχε ανακοινώσει πως η αστυνομία σκότωσε τους άνδρες αυτούς στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου κοντά στα Σκόπια όταν «άνοιξαν πυρ, αφού τους ζητήθηκε να παραδοθούν». Επιπλέον, η αστυνομία των Σκοπίων είχε ανακοινώσει ότι οι άνδρες ήταν ύποπτοι σαν μέλη «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει διασυνδέσεις με Αλβανούς αυτονομιστές» και πως «σχεδίαζαν να επιτεθούν σε δυτικές διπλωματικές αποστολές».

Δυτικός διπλωμάτης που φέρεται να είδε τα πτώματα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία πως «οι άνδρες μοιάζει να είναι Ασιάτες». Ο ίδιος μάλιστα διαπίστωσε πως υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά τόσο γύρω από την ταυτότητα των θυμάτων (που κατά τις αρχές της ΠΓΔΜ δεν είναι παρά «μουτζαχεντίν - τρομοκράτες»), όσο και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν οι επτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ