Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΒΕΤΙΑ
Ψήφισαν υπέρ της ένταξης στον ΟΗΕ!

ΒΕΡΝΗ.-

Η Ελβετία εγκαταλείπει, την έστω και τυπική ουδετερότητα, κύριο χαρακτηριστικό της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το 55% των πολιτών της ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της ένταξης της χώρας τους στον ΟΗΕ, ενώ το 45% υποστήριξαν διά της ψήφου τους ότι η Ελβετία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.

Η πλειοψηφία των καντονιών, η οποία απαιτείται από το Σύνταγμα, επιτεύχθηκε με δυσκολία, καθώς 12 καντόνια υπερψήφισαν την πρόταση, έναντι 11 που την καταψήφισαν. Τη νίκη έδωσαν τα καντόνια της γαλλόφωνης Ελβετίας με τη Βέρνη και τη Ζυρίχη, έναντι των καντονιών της περιφέρειας που ψήφισαν αρνητικά. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα έφθασε 57%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στο «Ναι», με ποσοστό 66,9%, έδωσε η Γενεύη, στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων ΕΘνών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγινε δεκτό με ανακούφιση, από την κυβέρνηση της χώρας, που είχε υποστηρίξει φανερά την ένταξη της Ελβετίας στο διεθνή Οργανισμό. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέφ Ντάις που χαρακτήρισε την Κυριακή, «μεγάλη» μέρα για την Ελβετία, ενώ την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ