Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Διαδηλώσεις κατά Μπερλουσκόνι στην Ιταλία

ΡΩΜΗ.--

«Αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους δείχνουν ανησυχητική τάση για έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς κανόνες».

Οι δηλώσεις αυτές του Ιταλού πρωθυπουργού και εσχάτως και υπουργού Εξωτερικών, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγιναν στη Φότζια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βιομηχάνων, όπου έλαβε μέρος ο Ιταλός πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις αφορούσαν τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του - 500.000 κατά ανεξάρτητα μέσα και το βρετανικό BBC, πάνω από 300.000 κατά τους διοργανωτές και 150.000 κατά την ιταλική αστυνομία - που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Πιάτσα Σαν Τζιοβάνι για να διαμαρτυρηθούν για την ψήφιση από το Κοινοβούλιο, πολύ πρόσφατα, ενός νόμου που ρυθμίζει τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά θεωρείται ότι επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να διατηρεί τον έλεγχο των τεράστιων επιχειρηματικών του συμφερόντων στο χώρο των μέσων επικοινωνίας.

Ευελιξία στην αγορά εργασίας

Στο μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε στη Φότζια για άλλη μία φορά, μεγαλύτερη ευελιξία στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει «ένα βήμα πίσω» ως προς το σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το οποίο και έχει γίνει αφορμή να κηρυχτεί γενική απεργία από το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας για τις 5 Απρίλη. O Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Εχουμε δηλώσει σε συνδικάτα και εργοδότες: Συζητήστε τα μεταξύ σας κι αν βρείτε κάποια λύση που να είναι διαφορετική από αυτή που προτείνουμε, είμαστε διατεθειμένοι να τη δεχτούμε. Το επαναλαμβάνω: είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω». Τέλος ο Μπερλουσκόνι επισήμανε ότι η κυβερνητική πρόταση για επαναπροσδιορισμό του Αρθρου 18 για την εργατική νομοθεσία, που επιτρέπει απόλυση χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, δεν πρόκειται να επηρεάσει παρά έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν είναι «μόνος» και ότι τις απόψεις του θα στηρίξει και ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ και με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, έχουν ήδη συμφωνήσει για την ανάγκη αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Focus», που δημοσιεύτηκε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο Γερμανός καγκελάριος, με τον οποίο θα συναντηθεί την Παρασκευή, κινείται προς την κατεύθυνση για την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και προσθέτει: «Βεβαίως, οι απόψεις μας διαφέρουν ως προς το ρόλο του κράτους στην οικονομία. O σοσιαλδημοκρατικός δρόμος σημαίνει περισσότερους φόρους. Ομως, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες κινούνται προς την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας, κάτι που αποτελεί τη μόνη λύση».

Επίσης, ο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει ότι και με τον Τόνι Μπλερ έχει συμφωνήσει στην ανάγκη αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας τονίζοντας ότι «ο Μπλερ σκέπτεται όπως ένας φιλελεύθερος. Εχουμε τις ίδιες απόψεις και προτάσεις για λιγότερη γραφειοκρατία και για φιλελεύθερη οικονομία. Συμφωνούμε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό επαγγελματισμού και στο ότι χρειάζεται το μέγιστο αριθμό θέσεων εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ