ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο

Στις 12 το μεσημέρι το αγωνιστικό «ραντεβού», με κατάληψη των κτιρίων της Αγροτικής Τράπεζας, της Εφορίας και της Περιφερειακής Διοίκησης

Από προηγούμενο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα
Από προηγούμενο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην Καρδίτσα, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και που αποτελεί το πρώτο «βήμα» του νέου αγωνιστικού ξεκινήματος της αγροτιάς. Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου - το αγωνιστικό «ραντεβού» έχει οριστεί στην κεντρική πλατεία της πόλης - οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κατάληψη των κτιρίων της Αγροτικής Τράπεζας, της Εφορίας και της Περιφερειακής Διοίκησης.

Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη συνέχιση και ένταση του αγώνα της αγροτιάς, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η διοργάνωση του αγωνιστικού γιορτασμού της 92ης επετείου του Κιλελέρ, την Κυριακή 31 Μάρτη, με παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή, στη σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που προσκάλεσε στη Λάρισα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι αγρότες με τη συμμετοχή τους στο γιορτασμό του Κιλελέρ θα στείλουν διπλό μήνυμα:

* Πρώτον ότι θυμούνται, ευγνωμονούν και τιμούν τον αγώνα και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων, για ν' αποκτήσει ο ξωμάχος γη και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

* Δεύτερον, ότι το Κιλελέρ είναι σήμερα επίκαιρο, καθώς ό,τι ονειρεύτηκαν οι κολίγοι δεν εξασφαλίστηκε, αφού ο αγρότης κινδυνεύει να χάσει σήμερα τη γη του, είτε από την Αγροτική Τράπεζα που επιχειρεί να του την αρπάξει για τα χρέη του, είτε από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο της έχει να συγκεντρώσει τη γη των μικρομεσαίων αγροτών στους μεγαλοαγρότες και στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος έχουν διακηρύξει σαφώς ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων αφορά στην πάλη υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών, για να παραμείνουν στα χωράφια τους και στον τόπο τους. Εχουν ξεκαθαρίσει, δε, ότι δεν αποκλείουν καμία μορφή πάλης. Στην οργάνωση και στο συντονισμό των νέων αγώνων τους οι αγρότες θ' αξιοποιήσουν την πλούσια και πολύτιμη πείρα που απέκτησαν από το μακρόχρονο αγώνα τους και ιδιαίτερα τον αγώνα που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία.

Οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι για να εξασφαλίσουν τη μαζικότητα, τη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους, η πάλη τους πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μια πολιτική καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά της Ελλάδας, καθώς είναι αυτή που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, με ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με απαγορεύσεις στην κατασκευή έργων υποδομής και έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, τη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Και βεβαίως, γνωρίζουν ότι στους αγώνες τους πρέπει να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν μαζική και πιο ενεργή αλληλεγγύη και συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, που πλήττονται το ίδιο βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Κόβει και τις ζημιές!

Ζημιές ύψους 101,5 δισ. δραχμές (297,7 εκατ. ευρώ) δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ για το διάστημα Νοέμβρης 2001 - Γενάρης 2002, προκειμένου να δοθεί η κοινοτική έγκριση για το ύψος των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ, που θα καταβληθούν έτσι κι αλλιώς, μετά από την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Το ζήτημα όμως είναι πως η μέχρι τώρα εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για λογαριασμό της ΠΣΕΑ ανέρχεται σε 128 δισ. δραχμές τουλάχιστον και όλα δείχνουν ότι το νούμερο θα ανέβει ακόμα πιο πολύ. Ηδη οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι ζημιές που εντάσσονται στον τομέα ΠΣΕΑ ξεπερνούν τα 165 δισ. δραχμές. Το υπουργείο Γεωργίας όμως δήλωσε ζημιές 101,5 δισ. δραχμές, ποσό που είναι πολύ μικρότερο από το μέγεθος των πραγματικών καταστροφών. Το νούμερο αυτό και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τους κανονισμούς της ΕΕ θα καλυφτεί ένα μικρό μέρος των ζημιών, δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπαίξει ασύστολα για άλλη μια φορά τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους.

Με βάση τα 128 δισ. που προϋπολογίστηκαν οι ζημιές, η εκτίμηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ύψος των αποζημιώσεων, ήταν ότι θα κυμαινόταν από 30-50 δισ. δραχμές. Δηλαδή από 25% μέχρι 40%. Τώρα με τα 101,5 δισ. που δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ, φαίνεται πως το ύψος των αποζημιώσεων θα είναι ακόμα πιο μικρό. Μάλιστα δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο το υπουργείο Γεωργίας να δήλωσε μικρότερες ζημιές από τις πραγματικές στην ΕΕ προκειμένου να εμφανίσει φαινομενικά μεγαλύτερες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους!

Εκτός αυτών στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείο Γεωργίας δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα σταλούν στη συνέχεια και συμπληρωματικά στοιχεία στην ΕΕ. Αναφέρεται μόνο πως έχουν υποβληθεί 155.219 δηλώσεις ζημιάς, από τις οποίες οι 131.491 αφορούν ζημιές σε φυτική παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, 15.245 τη ζωική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και 14.147 τις αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές και αποθηκευμένα προϊόντα.

ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΝΔ
«Πλακάκια» με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών στην Αθήνα

«Η ΕΟΚ δίνει λεφτά και προγράμματα, η κυβέρνηση φέρνει φτώχεια και αδιαφορία». Αυτό, που ήταν τελικά και το κεντρικό σύνθημα της χτεσινής διαδήλωσης των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ στην Αθήνα, αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την επιχείρηση υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Των πραγματικά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που κινούνται αποφασιστικά στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό το πνεύμα πάντως - η καλή ΕΕ και η κακή κυβέρνηση - διαπέρασε τις ομιλίες όλων των ομιλητών που ανέβηκαν στο βήμα του Παναθηναϊκού Σταδίου. Και σ' αυτό το φόντο έδειχναν παράταιρες οι φραστικές εκκλήσεις για ενότητα του αγροτικού κινήματος, αφού κυβέρνηση και ΕΕ από κοινού και χωρίς τσιριμόνιες εξαπολύουν την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ο ενωτικός μας αγώνας συνεχίζεται» υποστήριξε ο Θ. Νασίκας και κάλεσε «σε ενωτικό διάλογο όλους τους αγρότες». Κατά τ' άλλα η ομιλία του αγροτικού στελέχους της ΝΔ κινήθηκε σε γνωστά και εύκολα μονοπάτια. Σκληρή γλώσσα για την ανίκανη κυβέρνηση και φυσικά μεγάλη προσοχή για να μη θιχτεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα του κόμματός του.

Από αυτήν την παράσταση δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι «μετρ» της υποκριτικής τέχνης, δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ. Πάνω από τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή», μοιράζοντας χαμόγελα στις κάμερες, χειραψίες στους εν δυνάμει ψηφοφόρους και φυσικά υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Βέβαια, κάθε παράσταση έχει και κομπάρσους. Αυτός ο ρόλος, κρατήθηκε για κάποια από τα αγροτικά στελέχη που εμφανίζονταν ως «αριστεροί» και οι οποίοι με την παρουσία τους, φρόντισαν να δώσουν ένα καλό άλλοθι στους διοργανωτές, να μιλούν για ενωτικό αγώνα...

Περίπου στις 2.30 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι - που υπολογίζονται περί τις 3.500 - ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή, έχοντας στην κεφαλή τους βουλευτές της ΝΔ και ένα αγροτικό τζιπ. Φτάνοντας στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά βαμβάκι, ενώ αντιπροσωπεία τους, πάντα μαζί με βουλευτές της ΝΔ, επέδωσαν ψήφισμα στη γραμματεία της Βουλής και ζήτησαν να γίνει το συντομότερο συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το αγροτικό πρόβλημα.

Γύρω στις 3 μ.μ. οι διαδηλωτές προχώρησαν επί της Β. Σοφίας με σκοπό να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επέδιδαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στο ύψος της Μαξίμου, ήταν παρατεταγμένες οι δυνάμεις της αστυνομίας και δύο κλούβες κάθετα στο δρόμο, έχοντας σαφείς εντολές να σταματήσει σ' αυτό το σημείο το πλήθος των συγκεντρωμένων. Οταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να συνεχίσουν την πορεία τους, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση κάνοντας και χρήση χημικών. Ακολούθησε μισή ώρα, περίπου, λεκτικών αψιμαχιών των διαδηλωτών με την αστυνομία, ενώ ακούστηκε και μία μεγάλη γκάμα συνθημάτων από το «αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» μέχρι και το «η Μακεδονία είναι Ελληνική» ή «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

Περίπου στις 4 το απόγευμα οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν πάλι έξω από τη Βουλή, όπου έψαλαν τον Εθνικό Υμνο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα πούλμαν για να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Σχολιάζοντας την επίθεση της αστυνομίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε:

«Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση απαντά ακόμη και σε επιμέρους αιτήματα, με αυταρχισμό, άρνηση και με συνεχή επίκληση της κρατικής καταστολής. Πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οσο πιο αγωνιστικός είναι ο λαϊκός παράγοντας, όσο πιο ενωμένος γύρω από δίκαια αιτήματα, τόσο λιγότερο μπορεί η κρατική βία και καταστολή να περνάει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ