ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Αποφασιστική απάντηση στις απολύσεις

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ενάντια στις μαζικές απολύσεις που έχουν αναγγείλει τα «κλωστήρια Πρεβέζης». Στην 24ωρη απεργία και στο μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συμμετείχαν και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, ενώ πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην τρίωρη στάση εργασίας, που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, της ΟΕΚΙΔΕ, Δήμος Θεοδώρου, ο πρόεδρος του σωματείου των Κλωστηρίων Κ. Κανιώρης. Επίσης, κατατέθηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης από πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία του νομού και εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο απαιτείται να μπει τέρμα στην ασυδοσία των εργοδοτών και στην πολιτική υπονόμευσης του δικαιώματος των εργατών στη δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Στο μεταξύ το Σωματείο των Κλωστηρίων έχει ξεκινήσει επαφές και με άλλους φορείς της πόλης, προκειμένου το ζήτημα να γίνει και δική τους υπόθεση.

Στο πλευρό των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Πρεβέζης» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ και με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού να εκφράσουν ενεργά τη συμπαράστασή τους. «Είναι υπόθεση όλων ο αγώνας τους ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη δουλιά, για να μην περάσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και νέα αντιασφαλιστική επίθεση με στημένους κοινωνικούς διαλόγους». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος για την Εργατική Τάξη, είναι να πάρει στα χέρια της τον πλούτο της κοινωνίας, να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, διότι μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, αποτελούν τη διέξοδο για τους αγρότες παραγωγής του βαμβακιού, για τους χιλιάδες ασφυκτιούντες βιοτέχνες του κλάδου, αλλά και για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καθιέρωση του Εργατικού Λαϊκού Ελέγχου. Ολα αυτά προϋποθέτουν ένα άλλο συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων. Με αυτή την πολιτική πρόταση το ΚΚΕ σάς καλεί να συσπειρωθούμε, να δυναμώσουμε την πάλη».

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Μόνο η κυβέρνηση ζητά να απολυθούν

Eurokinissi

Την υποστήριξή του στους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων, που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χτεσινή συνεδρίασή του. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι δε θα προχωρήσει σε καμιά ενέργεια δίωξης σε βάρος τους και πως σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας, μαζί με τους εργαζόμενους, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι ζητούν τη μονιμοποίησή τους και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2002.

Ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της Συμπαράταξης, τόνισε: «Η κυβέρνηση υπαναχωρεί συνεχώς από τις υποσχέσεις της. Αυτό έκανε και με τους συμβασιούχους της καθαριότητας, που τον Δεκέμβρη τους υποσχέθηκε λύση και τώρα τους σέρνει στα δικαστήρια».

Ο Μ. Δανδουλάκης, σύμβουλος της Συμπαράταξης, πρότεινε ψήφισμα με τρία σημεία: Να μη γίνει καμιά πράξη σε βάρος των εργαζομένων από τον δήμο. Να κλείσει ο δήμος για μια μέρα, σε ένδειξη συμπαράστασης και να διαθέσει σε αυτούς τη νομική υπηρεσία. Τέλος, δημοτικό συμβούλιο και εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο στέκεται στο πλευρό των εκτάκτων.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων και καταγγέλλει την ποινικοποίηση του αγώνα τους. Σε ανακοίνωσή του, απαιτεί να σταματήσει ο εμπαιγμός και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που να ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή και μόνιμη εργασία, εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

ΕΚΑΒ
Η παραίτηση αποκαλύπτει τα αδιέξοδα

Το αδιέξοδο της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) εκφράζει η παραίτηση του μέχρι τούδε προέδρου του Μιχάλη Τσαγκαράκη, την οποία ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, με την παράλληλη τοποθέτηση στη θέση του, του γιατρού Χρήστου Ρέσσου, «ειδικού μέχρι τώρα συνεργάτη του ΕΚΑΒ», όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Το υπουργείο δεν αναφέρει τίποτε στην ανακοίνωσή του για τους λόγους παραίτησης του Μ. Τσαγκαράκη. Ωστόσο, όμως, πληροφορίες που διέρρεαν απ' το υπουργείο ανέφεραν ότι έγινε για προσωπικούς λόγους. Πέρα απ' τους οποιουσδήποτε προσωπικούς λόγους υπάρχουν τα φοβερά αδιέξοδα στο ΕΚΑΒ, όπως η αδυναμία να πληρώσει τους προμηθευτές για ασθενοφόρα που έχουν παραληφθεί, με αποτέλεσμα να μένουν σταθμευμένα στον περίβολο του Κρατικού Νοσοκομείου και στους δρόμους να κυκλοφορούν πολύ λιγότερα απ' τα απαραίτητα ασθενοφόρα. Επιπλέον έχει να κάνει και με το σχεδιασμό της επείγουσας ιατρικής, ενόψει του 2004, καθώς δεν αξιοποιείται το ΕΚΑΒ, ενώ το υπουργείο Υγείας φαίνεται να κινείται στη λογική των επιχειρησιακών σχεδίων με εκχωρήσεις δραστηριοτήτων.


Προειδοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Καθολική η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία. Χωρίς ειδήσεις τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες

Με καθολική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, δημοσιογράφων, προσωπικού, τυπογράφων και λιθογράφων, τεχνικών ραδιοφωνίας κλπ. πραγματοποιήθηκε, προχτές την Τετάρτη η 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η Διασωματειακή Επιτροπή όλων των ενώσεων και σωματείων εργαζομένων στα ΜΜΕ σ' όλη τη χώρα.

Με την απεργιακή κινητοποίησή τους, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαδήλωσαν την απόφασή τους να διεκδικήσουν, από κοινού, το δικαίωμα στη σταθερή και με ανθρώπινες συνθήκες εργασία, ενάντια στις απολύσεις. Για αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν και για την υπογραφή νέων ικανοποιητικών συμβάσεων σε όλα τα ΜΜΕ.

Οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, το μεσημέρι, μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ, στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Στη συνέχεια πήγαν στη Βουλή όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Ακολούθησε πορεία στα γραφεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Στις ομιλίες τους οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς και της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκος αναφέρθηκαν στα αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ (εργασιακά, μισθολογικά, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα ενημέρωσης κλπ.). Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Δ. Χαρός, εκτός των άλλων, έθεσε και το ζήτημα της ενιαίας αντίδρασης όλων των εργαζομένων στην κυβερνητική προσπάθεια για την ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα μέτρα αυτά μας θίγουν όλους ανεξαίρετα. Δεν πρόκειται να τη γλιτώσουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ...

Με ανακοίνωση της Ενωσής τους σχετικά με την απεργία οι ιδιοκτήτες «προειδοποιούν» ότι «τέτοιες "εκφοβιστικές" αναστολές εργασίας δεν επιταχύνουν, αλλά δυσχεραίνουν τις διαδικασίες...». Από την άλλη, γνωστοποιούν ότι στην τελευταία συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ υποσχέθηκαν αυξήσεις... 4,5% των νόμιμων αποδοχών όπως ορίζονται από τη ΣΣΕ των δημοσιογράφων, και...3,4% των καταβαλλόμενων μηνιαίων αποδοχών μέχρι τις 688.000 δραχμές ή όσα αποφασίσουν ΓΣΕΕ -ΣΕΒ! Οι ίδιοι αναφέρουν ότι περιμένουν απάντηση στην (αντι)πρότασή τους...

Διεκδικούν... οι τραπεζίτες

Στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων

Μια συμφωνία που θα επιτρέψει την παράταση του ωραρίου συναλλαγών στις τράπεζες και θα διατηρεί υπό συνεχή αμφισβήτηση το ωράριο εργασίας, αξίωσαν χτες οι εκπρόσωποι των τραπεζών από την αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, με την οποία συναντήθηκαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2002.

Στη χτεσινή δεύτερη συνάντηση, η εργοδοτική προκλητικότητα δε μειώθηκε στο ελάχιστο, με συνέπεια η ΟΤΟΕ να αντιμετωπίσει... διεκδικήσεις. Οι οποίες μάλιστα φαίνεται να μη συναντούν ιδιαίτερη αντίδραση από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζικών δέχτηκαν χτες μείωση του ωραρίου εργασίας κατά 50 λεπτά τη βδομάδα, δηλαδή κατά 10 λεπτά τη μέρα, ώστε το ωράριο να διαμορφωθεί στις 37 ώρες και 30 λεπτά τη βδομάδα από 38 ώρες και 20 λεπτά που είναι τώρα. Σε αντάλλαγμα όμως ζήτησαν την παράταση του ωραρίου συναλλαγών κατά μια ώρα τη μέρα. Επιπρόσθετα, απαιτούν να πληρώνουν τις υπερωρίες, που μπορεί να υπάρξουν, με απλό ωρομίσθιο! Τέλος, θέλουν να αποδεσμεύσουν τις μελλοντικές παρεμβάσεις στο ωράριο εργασίας και συναλλαγών από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρότειναν τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους των δυο πλευρών και των συλλόγων των τραπεζοϋπαλλήλων προκειμένου να ασχολείται με αυτό το θέμα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ