ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Καταγγέλλει τη στάση συναίνεσης

Παρέμβαση - ανακοίνωση της Κίνησης με αφορμή τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ

Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του εισοδήματος και της θέσης εργασίας στα χέρια τους, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες και μαζικά να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία τους κινητοποιήσεις καλεί τους ΕΒΕ η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών (ΔΗΚΕΒΕ), με αφορμή τις χτεσινές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ.

«Σε έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κίνησης - οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΕΒΕ, ΑΚΙΒ και ΔΑΚΜΜΕ αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να Α) συνυπογράψουν την κατ' αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση για τις ανέλεγκτες χρήσεις 1993 - '98 και τη συνάφεια του ΦΠΑ και Β) να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για τις 13/3/2002.

Με τις αποφάσεις τους αυτές, στην ουσία νομιμοποιούν και στηρίζουν την επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει την πρωτοφανή φοροεπίθεση εις βάρος των ΕΒΕ διαπράττοντας ένα επιπλέον κοινωνικό έγκλημα. Με την προαποφασισμένη αυτή στάση τους, στην ουσία γυρίζουν την πλάτη στους συναδέλφους και στο συνδικαλιστικό κίνημα, που τον τελευταίο καιρό με αποφάσεις ομοσπονδιών και σωματείων έχουν αναπτύξει σημαντικές και πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση - (ΔΗΚΕΒΕ)

Η Αγωνιστική Συσπείρωση - (ΔΗΚΕΒΕ) διαφώνησε:

α) με την κατ' αρχήν συμφωνία, διότι 1. Για τις λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις γιατί δεν αποτρέπει την πρόσθετη φορολογία των χιλιάδων συναδέλφων που είχαν φορολογηθεί με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια και υποχρεώνονται και σήμερα στην καταβολή πρόσθετου φόρου, ανεξάρτητα το πώς θα χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση. Με αυτή τη συμφωνία στην ουσία εισάγεται η συνάφεια του ΦΠΑ και στις λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις 1993 - 1998, ακόμα και αν δεν προκύπτουν διαφορές προβλέπεται κεφαλικός φόρος. 2. Οσον αφορά τη συνάφεια του ΦΠΑ για τις χρήσεις 1999 - 2001 η «προαιρετική» δήλωση δεν αλλάζει επί της ουσίας την αρχική θέση της κυβέρνησης.

β) Με την αναστολή των κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της αγανάκτησης των ΕΒΕ, τις διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία, της ενωτικής διάθεσης της βάσης με σοβαρό προβληματισμό να αντιπαλευτεί η αντιλαϊκή της πολιτική, εξαναγκάστηκε σε ελιγμούς τακτικής, προωθώντας τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της, ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ.

Για τους λόγους αυτούς, η Αγωνιστική Συσπείρωση - (ΔΗΚΕΒΕ) -καταλήγει η ανακοίνωση - καταγγέλλει τη στάση συναίνεσης των συγκεκριμένων παρατάξεων και καλεί τους ΕΒΕ να συνεχίσουν τον αγώνα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής και να ακυρώσουν στην πράξη τα καταστρεπτικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Με αγώνες απαντάνε στους συμβιβασμένους

Αύριο οι κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων. Στην Αθήνα συγκέντρωση το πρωί στις 9 έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Με τους δικούς τους αγώνες απαντάνε οι ΕΒΕ στην πρόκληση της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που έσπευσαν χτες να ανακοινώσουν την αναστολή της αυριανής πανελλαδικής κινητοποίησης, που έτσι κι αλλιώς είχαν αποφασίσει με το στανιό.

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και αλλού καταγγέλλουν το νέο συμβιβασμό της πλειοψηφίας των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και απαντάνε δυναμικά, καλώντας τους ΕΒΕ στις προγραμματισμένες για αύριο κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα, η ΟΒΣΑ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Η Παναττική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους ΕΒΕ όχι μόνο της Αττικής, αλλά και όλης της χώρας να προχωρήσουν κανονικά στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει, τονίζοντας ότι τα προβλήματα των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων παραμένουν άλυτα και η φορολογική επέλαση της κυβέρνησης εναντίον τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην Επιτροπή συμμετέχουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά, η αντίστοιχη της Νίκαιας, οι Ομοσπονδίες Υποδηματοποιών, Ξύλου, Στεγνοκαθαριστηρίων, Ανελκυστήρων, τα Σωματεία Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων, οι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Ταύρου, Μοσχάτου, Ανω Λιοσίων, Μενιδίου κ.ά.

Οι πλειοψηφίες των δύο τριτοβάθμιων οργανώσεων έσπευσαν χτες να συνυπογράψουν τη συμφωνία που πρότεινε η κυβέρνηση και η οποία σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος ούτε γενικότερα για τη φορολόγηση των ΕΒΕ, ούτε ειδικά για τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις. Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συνεδρίασε για το θέμα αυτό χτες το πρωί, και πριν καλά - καλά αποσαφηνιστούν έστω και «για τα μάτια του κόσμου», που λένε, οι λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής της κυβερνητικής πρότασης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ, ΑΚΙΒ, να αναστείλει το εικοσιτετράωρο κλείσιμο των μαγαζιών και βιοτεχνιών που είχε αποφασιστεί για αύριο και επρόκειτο να συνοδευτεί από διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

Σταθερά τα Γιάννενα

Σταθερά προσανατολισμένη στην προγραμματισμένη για αύριο απεργιακή κινητοποίηση προχωράει η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) του Νομού Ιωαννίνων απορρίπτοντας τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών. Ετσι, αύριο, στα Γιάννενα, θα είναι όλα κλειστά, ενώ στις 6.30 το πρωί θα γίνει κατάληψη των Εφοριών (Χατζή Πελέρεν) και στις 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον ίδιο χώρο. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές με πρωτοβουλία της ΟΕΒΕ του νομού, η Ομοσπονδία ΕΒΕ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα Επιμελητήρια Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, κατέληξαν ομόφωνα ότι οι θέσεις του υπουργού «κινούνται στην ίδια φοροεισπρακτική πολιτική» και δεν απαντάνε στα αιτήματά τους. Η ΟΕΒΕ καλεί τα προεδρεία και τα ΔΣ των τριτοβάθμιων οργανώσεων να μην υπαναχωρήσουν από την αρχική απόφαση και να κλιμακώσουν τις παραπέρα κινητοποιήσεις.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Με κεφαλικούς φόρους απαντά η κυβέρνηση

Στην επιβολή κατώτατου κεφαλικού φόρου στους ΕΒΕ συναίνεσαν χτες οι διοικήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και μάλιστα χωρίς να αποσπάσουν, έστω και την παραμικρή, υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Και σα να μην έφτανε αυτό, το κείμενο συμφωνίας που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις, καθώς και συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Για την υπογραφή του διαβόητου κειμένου υπόλογες είναι οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν στην καταβολή πρόσθετου φόρου από χιλιάδες ΕΒΕ, που είχαν ήδη φορολογηθεί με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του υπουργείου διέδιδαν χτες ότι η όλη ρύθμιση θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα από 750 δισ. δρχ μέχρι και 1,5 τρισ. δρχ.!

Το κατάπτυστο κείμενο συμφωνίας προβλέπει ελάχιστο κεφαλικό φόρο κατ' έτος για την εξαετία 1993-99, προκειμένου να γίνει η λεγόμενη «ουσιαστική περαίωση» των υποθέσεων της περιόδου αυτής! Ετσι τα ποσά των φόρων που προκύπτουν συνολικά (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος) σε καμία περίπτωση δε θα είναι μικρότερα από το πλαφόν που έβαλε η κυβέρνηση και διαμορφώνονται ως εξής:

Για εμπορικές, μεταποιητικές ή μεικτές επιχειρήσεις με μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων ανά χρήση:

  • Μέχρι 5 εκατ. δρχ: 60.000 δρχ. για κάθε χρόνο.
  • 5 εκ. -20 εκ. δρχ: 100.000 δρχ. το χρόνο.
  • 20 εκ.-50 εκ. δρχ: 200.000 δρχ. το χρόνο
  • 50 εκ. -75 εκατ. δρχ: 300.000 δρχ. το χρόνο.

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής θα πληρώσουν ελάχιστο χαράτσι για την εξαετία από 360.000 μέχρι και 1.800.000 δρχ!

Για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών προβλέπεται κατώτατος κεφαλικός φόρος, ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ως εξής:

  • Μέχρι 10 εκατ. δρχ: 100.000 δρχ. το χρόνο.
  • 10-25 εκατ. δρχ: 200.000 δρχ. το χρόνο.

Δηλαδή το λιγότερο για την εξαετία από 600.000 μέχρι 1,2 εκατ. δρχ!

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το «τι σόι» φορολογική πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση και ακόμη και για την «ποιότητα» του δήθεν διαλόγου που προωθεί η κυβέρνηση για τη «φορολογική μεταρρύθμιση».

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση, για τη 6ετία υπάγονται οι επιχειρήσεις με βιβλία Α`ή Β` κατηγορίας και ακαθάριστα έσοδα κατά μέσο όρο 75 εκ. δρχ. το χρόνο, οι εμπορικές μεταποιητικές ή μεικτές επιχειρήσεις, εφόσον η παροχή υπηρεσιών είναι μικρότερη από 25 εκ. δρχ. κατά μέσο όρο το χρόνο, καθώς και τα ελευθέρια επαγγέλματα με ακαθάριστα έσοδα κάτω από 25 εκατ. δρχ. κατά μέσο όρο το χρόνο. Στη ρύθμιση δεν εμπίπτουν οι επιχειρήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, με κατασχεμένα η απολεσθέντα βιβλία και στοιχεία. Η συμφωνία προβλέπει το καθεστώς της συνάφειας και για τον ΦΠΑ της 6ετίας με βάση το άθροισμα 3 προσδιοριστικών παραγόντων (κόστος πωληθέντων, πραγματικές δαπάνες, αποσβέσεις), το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ), προκειμένου να βρεθεί το «περιθώριο κέρδους». Τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια για τον ΦΠΑ επεκτείνονται και στο εισόδημα της 6ετίας σε περίπτωση που η επιχείρηση δε φορολογήθηκε με τα «αντικειμενικά κριτήρια» ή έχει υποπέσει σε ουσιαστικές παραβάσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι οι αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την 3ετία 1999-2001 θα εφαρμοστούν κατά κεραία και αφορούν τόσο τον ΦΠΑ όσο και το εισόδημα για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η καταβολή του πρόσθετου φόρου για την εξαετία θα γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις. Για την τριετία 1999-2001 η προθεσμία υποβολής των σημειωμάτων από τους φορολογούμενους λήγει στο τέλος Απρίλη (από τέλος Μάρτη που προβλεπόταν αρχικά). Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης έχοντας κάθε λόγο να επιχαίρει για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε χτες πως διαμορφώσαμε το «οριστικό πλαίσιο που επιτρέπει να εγκαινιάσουμε μια νέα πορεία» και «να μπούμε σε μια νέα φορολογική περίοδο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ