Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Με κεφαλικούς φόρους απαντά η κυβέρνηση

Στην επιβολή κατώτατου κεφαλικού φόρου στους ΕΒΕ συναίνεσαν χτες οι διοικήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και μάλιστα χωρίς να αποσπάσουν, έστω και την παραμικρή, υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Και σα να μην έφτανε αυτό, το κείμενο συμφωνίας που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις, καθώς και συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Για την υπογραφή του διαβόητου κειμένου υπόλογες είναι οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν στην καταβολή πρόσθετου φόρου από χιλιάδες ΕΒΕ, που είχαν ήδη φορολογηθεί με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του υπουργείου διέδιδαν χτες ότι η όλη ρύθμιση θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα από 750 δισ. δρχ μέχρι και 1,5 τρισ. δρχ.!

Το κατάπτυστο κείμενο συμφωνίας προβλέπει ελάχιστο κεφαλικό φόρο κατ' έτος για την εξαετία 1993-99, προκειμένου να γίνει η λεγόμενη «ουσιαστική περαίωση» των υποθέσεων της περιόδου αυτής! Ετσι τα ποσά των φόρων που προκύπτουν συνολικά (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος) σε καμία περίπτωση δε θα είναι μικρότερα από το πλαφόν που έβαλε η κυβέρνηση και διαμορφώνονται ως εξής:

Για εμπορικές, μεταποιητικές ή μεικτές επιχειρήσεις με μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων ανά χρήση:

  • Μέχρι 5 εκατ. δρχ: 60.000 δρχ. για κάθε χρόνο.
  • 5 εκ. -20 εκ. δρχ: 100.000 δρχ. το χρόνο.
  • 20 εκ.-50 εκ. δρχ: 200.000 δρχ. το χρόνο
  • 50 εκ. -75 εκατ. δρχ: 300.000 δρχ. το χρόνο.

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής θα πληρώσουν ελάχιστο χαράτσι για την εξαετία από 360.000 μέχρι και 1.800.000 δρχ!

Για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών προβλέπεται κατώτατος κεφαλικός φόρος, ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ως εξής:

  • Μέχρι 10 εκατ. δρχ: 100.000 δρχ. το χρόνο.
  • 10-25 εκατ. δρχ: 200.000 δρχ. το χρόνο.

Δηλαδή το λιγότερο για την εξαετία από 600.000 μέχρι 1,2 εκατ. δρχ!

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το «τι σόι» φορολογική πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση και ακόμη και για την «ποιότητα» του δήθεν διαλόγου που προωθεί η κυβέρνηση για τη «φορολογική μεταρρύθμιση».

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση, για τη 6ετία υπάγονται οι επιχειρήσεις με βιβλία Α`ή Β` κατηγορίας και ακαθάριστα έσοδα κατά μέσο όρο 75 εκ. δρχ. το χρόνο, οι εμπορικές μεταποιητικές ή μεικτές επιχειρήσεις, εφόσον η παροχή υπηρεσιών είναι μικρότερη από 25 εκ. δρχ. κατά μέσο όρο το χρόνο, καθώς και τα ελευθέρια επαγγέλματα με ακαθάριστα έσοδα κάτω από 25 εκατ. δρχ. κατά μέσο όρο το χρόνο. Στη ρύθμιση δεν εμπίπτουν οι επιχειρήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, με κατασχεμένα η απολεσθέντα βιβλία και στοιχεία. Η συμφωνία προβλέπει το καθεστώς της συνάφειας και για τον ΦΠΑ της 6ετίας με βάση το άθροισμα 3 προσδιοριστικών παραγόντων (κόστος πωληθέντων, πραγματικές δαπάνες, αποσβέσεις), το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ), προκειμένου να βρεθεί το «περιθώριο κέρδους». Τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια για τον ΦΠΑ επεκτείνονται και στο εισόδημα της 6ετίας σε περίπτωση που η επιχείρηση δε φορολογήθηκε με τα «αντικειμενικά κριτήρια» ή έχει υποπέσει σε ουσιαστικές παραβάσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.

Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι οι αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την 3ετία 1999-2001 θα εφαρμοστούν κατά κεραία και αφορούν τόσο τον ΦΠΑ όσο και το εισόδημα για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η καταβολή του πρόσθετου φόρου για την εξαετία θα γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις. Για την τριετία 1999-2001 η προθεσμία υποβολής των σημειωμάτων από τους φορολογούμενους λήγει στο τέλος Απρίλη (από τέλος Μάρτη που προβλεπόταν αρχικά). Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης έχοντας κάθε λόγο να επιχαίρει για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε χτες πως διαμορφώσαμε το «οριστικό πλαίσιο που επιτρέπει να εγκαινιάσουμε μια νέα πορεία» και «να μπούμε σε μια νέα φορολογική περίοδο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ