ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!

Μυριόστομη - από το κέντρο της Αθήνας - η απαίτηση του εργαζόμενου λαού για παραπέρα οργάνωση μαχητικών αγώνων. Με ενισχυμένες δυνάμεις, τώρα, μπροστά, για την επιτυχία και της απεργίας στις 3 του Απρίλη

Τώρα είναι η ώρα των μαζικών μαχητικών αγώνων. Τραβάμε μπροστά. Απορρίπτουμε τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Στην επιχείρηση ανατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης απαντάμε με κλιμάκωση της πάλης. Οργανώνουμε την απεργία στις 3 του Απρίλη. Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες το απόγευμα από το Πεδίον του Αρεως χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι, που έδιναν και τον τόνο στο συλλαλητήριο τόσο με τον όγκο της παρουσίας τους όσο και με αυτήν την ατίθαση δύναμη που χαρακτηρίζει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Με τα συνθήματά του, τα πανό του και τα τραγούδια του, ο εργαζόμενος λαός, από το ίδιο ακριβώς σημείο όπως και πέρσι την άνοιξη, διαδήλωσε για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, απαίτησε τα ίδια ακριβώς αιτήματα.

Αιτήματα και διεκδικήσεις που οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πέταξαν στα σκουπίδια. Γι' αυτό το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών» ακούστηκε ξανά και ξανά. Γι' αυτό με μια φωνή καταδικάστηκε ο «διάλογος»-απάτη.

«Συνεχίζουμε τους αγώνες», ήταν το «πρόσταγμα» των εργαζομένων στις μεταφορές. «Απαιτούμε δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση», το αντίστοιχο των εργατών στην ενέργεια. «Συλλογική δράση τώρα!» έγραφε το πανό της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!». Μια φωνή, μια πίστη, ένας ο δρόμος. Το φώναξαν οι οικοδόμοι, οι κλωστοϋφαντουργίνες, οι νοσοκόμες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το διαδήλωσαν όλοι αυτοί, που με την εκστρατεία απάτης η κυβέρνηση θέλει να τους πείσει ότι είναι για το καλό τους η περικοπή των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η υπονόμευση των βαρέων και ανθυγιεινών, η παράδοση των αποθεματικών των Ταμείων στους χρηματιστές και στους τραπεζίτες.

«Αντεπίθεση τώρα» έγραφαν δεκάδες πανό. Αντεπίθεση γιατί οι εργαζόμενοι έχουν τα δικά τους αιτήματα. Απαιτούν να αυξηθούν οι συντάξεις, να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να βελτιωθεί η δημόσια Υγεία, να καλυτερέψουν οι υπηρεσίες Πρόνοιας. Εχουν αιτήματα γιατί δεν κοιτάνε μόνο το χτες, αλλά πατώντας στο σήμερα βλέπουν στο μέλλον. Βλέπουν τη νέα γενιά που έρχεται και ήδη συγχρονίζεται μαζί τους. «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», ήταν το σύνθημα της νεολαίας του ΠΑΜΕ. Και οι σπουδαστές της Παντείου ξεκαθάρισαν: «Η νεολαία αγωνίζεται, συγκρούεται, ανατρέπει». Γι' αυτή τη σύγκρουση που έρχεται, χτες, στο Πεδίον του Αρεως έγινε ένα αποφασιστικό βήμα. Η συνέχεια θα δοθεί στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές και στα εργοστάσια. Στην απεργία στις 3 του Απρίλη που ήδη ετοιμάζεται.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ενώ μηνύματα έστειλαν δεκάδες μαζικοί φορείς.

Από τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως
Από τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως
Ολοι οι δρόμοι μια διαδήλωση

Ολοι οι δρόμοι του κέντρου χτες ήταν από νωρίς μια διαδήλωση. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά πιστοί στο ραντεβού τους στον «Μπακάκο». Νέοι, οικοδόμοι, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες δήλωναν την πεποίθησή τους: «Μπορούμε να τους χαλάσουμε και πάλι τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια», όπως χαρακτηριστικά έγραφε το πανό της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων Πειραιά. Πιο δίπλα η Συμπαράταξη για την Αθήνα, Επιτροπές Αγώνα, εργαζόμενοι στις μεταφορές, την ενέργεια, τις τράπεζες, στο δημόσιο. Στην Κάνιγγος το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έδινε το σύνθημα: «ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! για Δημόσια - Κοινωνική Ασφάλιση, Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». Από πίσω τους οι συνταξιούχοι ΙΚΑ της Αθήνας, η Επιτροπή Νέων Οικοδόμων, λογιστές, το συντονιστικό φορέων Ηλιούπολης. Το τεράστιο παζλ το προσυγκεντρώσεων συνέθεταν τα μπλοκ των κλωστοϋφαντουργών, εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα τρόφιμα και ποτά, του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, λιθογράφοι και πολλοί άλλοι ακόμα.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της νεολαίας του ΠΑΜΕ με το πανό τους να μην αφήνει καμιά αμφιβολία για το ρόλο των νέων «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, Αγωνίζεται - Συγκρούεται - Ανατρέπει». Μαζί τους και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. Οι εκπαιδευτικοί με πηγαίο χιούμορ αντιμετώπισαν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε πικέτες τους διακωμωδούσαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Σε μια από αυτές παρουσιαζόταν ο εργαζόμενος να συνταξιοδοτείται, ενώ ήδη έχει πεθάνει...

Μετά τη συγκέντρωση

Σ' ένα οργισμένο ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα, μετατράπηκε η συγκέντρωση λίγο μετά τις 7.30. Μόλις είχε εγκριθεί και το ψήφισμα για την Παλαιστίνη. Η διαδήλωση άρχισε. Στην κεφαλή οι οικοδόμοι. Το πρώτο σύνθημα έπεσε: «Αγώνας πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος». Ακολούθησε «βροχή» συνθημάτων όπως: «Εσείς με τις Βρυξέλλες και εμείς με το λαό, κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό», και «αγώνας διαρκείας κόντρα στην κυβέρνηση της ολιγαρχίας».

Οι διαδηλωτές διέσχισαν την οδό Πατησίων και ακολούθησαν τη Σταδίου με προορισμό τη Βουλή. Ιδιαίτερη παρουσία σ' αυτή τη μαχητική πορεία είχαν τα μπλοκ των φοιτητών, των μαθητών αλλά και της εργαζόμενης νεολαίας. Οι νεολαίοι καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν: «Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ από νωρίς είχαν αποκλείσει τη Β. Σοφίας στην αρχή της. Φτάνοντας οι διαδηλωτές στη Βουλή με μια φωνή και χτυπώντας παλαμάκια φώναξαν: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αντιπροσωπεία μπήκε στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ενώ οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους, «έκοψαν» μια κορδέλα που είχε στηθεί κατά μήκος του δρόμου και παρατάχθηκαν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Στη Βουλή, όπου μπήκε η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, βρήκε μόνο την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ... Προφανές γιατί απουσίαζαν οι άλλοι.

Ωρα για μαζικούς μαχητικούς αγώνες

«Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για ένταση του αγώνα», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής, Γιάννης Παπαναής «για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, που επαναφέρουν τα μέτρα Γιαννίτση, προσθέτοντας ακόμα πιο αντεργατικές αλλαγές» και πρόσθεσε: «Είναι η ώρα των μαζικών μαχητικών αγώνων. Αυτό είναι το μήνυμα των περυσινών μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Σ' αυτούς τους αγώνες βρέθηκε το ΠΑΜΕ στην πρώτη γραμμή, κόντρα στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής. Στην πρώτη γραμμή βρισκόμαστε και σήμερα, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας. Διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής, εξηγώντας τους απώτερους στόχους της κυβέρνησης τόνισε ότι με αυτά τα μέτρα επιδιώκει να μεταθέσει στους εργαζόμενους τις ευθύνες του Κράτους και της Εργοδοσίας για την Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα είπε ότι με αυτά τα μέτρα:

«Διαιωνίζεται και εντείνεται ο κατακερματισμός και η κατηγοριοποίηση των ασφαλισμένων, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισής τους.

Μειώνονται δραστικά οι ήδη πενιχρές συντάξεις.

Αυξάνονται στα 65 μέχρι τα 67 για άντρες και γυναίκες τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Ιδιωτικοποιείται η ασφάλιση.

Εκχωρούνται τα επικουρικά Ταμεία στη ληστεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Δίνονται τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Αποχαρακτηρίζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επιβαρύνονται οι γυναίκες με πάνω από 10 πρόσθετα χρόνια για τη συνταξιοδότηση.

Καταργείται η 35ετία στους δημόσιους υπαλλήλους και χτυπιέται το εφάπαξ».

Ο ομιλητής επισήμανε ότι αυτά τα μέτρα ολοκληρώνουν τις αντεργατικές επιλογές της ΝΔ και διαμορφώνουν ένα πιο αντιλαϊκό ασφαλιστικό σύστημα «μέσα από το οποίο οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νέας γενιάς θα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα» και τόνισε ότι αντιστοιχούν στις βάρβαρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, «στις αντιλαϊκές γενικότερες κοινωνικο-οικονομικές αναδιαρθρώσεις. Αντιστοιχούν στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη, μέσα από τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης. Βάζουν τορπίλη στη συλλογική δράση. Είναι δεμένα με τις αντιλαϊκές αλλαγές που εμπορευματοποιούν και υποβαθμίζουν την Υγεία και την Πρόνοια».

Τα μέτρα, σημείωσε, τα προωθεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ο κοινωνικο - εταιρικός συνδικαλισμός των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. «Αυτές οι πλειοψηφίες, είπε, συμμετέχοντας στο στημένο "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης, γίνονται συνένοχες, δίνοντας νομιμοποίηση σ' αυτά τα μέτρα. Πρόκειται για ένα διάλογο επικίνδυνο για το συνδικαλιστικό κίνημα, για το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων».

Καταλήγοντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε στους τρόπους αντίδρασης και αντίστασης των εργαζομένων, λέγοντας: «Τραβάμε μπροστά με όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της απεργίας στις 3 του Απρίλη. Βάζουμε αποφασιστικά τη θέση αυτή στα Συνδικάτα, ενημερώνουμε τους εργαζομένους, οργανώνουμε απεργιακές επιτροπές στους χώρους δουλιάς. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε με επιτυχία αυτή τη σκληρή μάχη, να συγκρουστούμε με τις δυσκολίες και την υπονομευτική δράση των αντεργατικών καναλιών. Προετοιμαζόμαστε καλά για την πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 6 του Απρίλη και για την Εργατική Πρωτομαγιά. Ο εργάτης, ο εργαζόμενος που είναι η κύρια παραγωγική δύναμη, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να έχει -χωρίς καμιά επιβάρυνση- πλήρη, αντίστοιχη με τις σύγχρονες ανάγκες του Κοινωνική Ασφάλιση, Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια».

Το ΠΑΜΕ σηκώνει τη σημαία του αγώνα

«Η κυβερνητική πολιτική υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα», σημείωσε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Α. Τσώλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τον αποκλεισμό. Αυτή η πολιτική εκτινάσσει τα κέρδη των εργοδοτών στα ύψη». Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, οι υποταγμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ βρίσκονται «παραδομένες στις αγκαλιές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού». Από τη μεριά του το ΠΑΜΕ, τόνισε, σηκώνει και πάλι τη σημαία του αγώνα ξεσκεπάζοντας, ταυτόχρονα, τις ηγετικές ομάδες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, επισήμανε ότι το νέο αντιασφαλιστικό οικοδόμημα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας αποτελεί συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στον εργαζόμενο λαό. Οπως ισχυρή και συνεχής είναι η επίθεση αυτή, τόνισε, έτσι «και η δική μας αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη». Χρειάζεται, είπε, αγώνας για ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, «για ενίσχυση του ΠΑΜΕ». Το κεφάλαιο δεν είναι ανίκητο, κατέληξε, ενώ «οι δυνάμεις του λαού μας είναι αστείρευτες».

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Α. Αβραμίδης, επίσης μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Είμαστε όλοι εδώ», είπε, «για να δείξουμε ότι η εργατική τάξη της χώρας μας» ξέρει τα δικαιώματά της και δεν ξεγελιέται από την κυβέρνηση και τις υποταγμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Καταλαβαίνει πως «η εργοδοσία στοχεύει στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και γι' αυτό εξεγείρεται και διαδηλώνει μαζί με εμάς και σε 50 ακόμα πόλεις της χώρας».

Εργοδοσία, κυβέρνηση, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σημείωσε, αποσκοπούν στο να διασπάσουν τους ασφαλισμένους «παρουσιάζοντας τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε άλλο χρόνο για τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στον Τύπο». Οπως και τώρα που συζητούν ξεχωριστά με ΓΣΕΕ και ξεχωριστά με ΑΔΕΔΥ. Ομως απατώνται γιατί «ξέρουμε ότι στην ιστορία του το Εργατικό Κίνημα νικούσε μόνο όταν ήταν ενωμένο, αγωνιστικό και ταξικά προσανατολισμένο». Απαιτούμε, τόνισε, αυτά που μας ανήκουν. Και κατέληξε: «Το κάθε σύνθημά μας το αγκαλιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Εχουμε δίκιο και θα το επιβάλλουμε».

Συγκέντρωση και στο Λαύριο

Στην Κεντρική Πλατεία του Λαυρίου, εργαζόμενοι της περιοχής έδωσαν χτες τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα. Εδειξαν, με την παρουσία τους, την αντίθεσή τους στους «κοινωνικούς διαλόγους» που εξαπατούν τους εργαζόμενους. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο γραμματέας του Εργ. Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Αγγελάκης, ζητώντας από τους εργαζόμενους να αφυπνιστούν. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γ. Σταυρόπουλος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος με έμφαση μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης όλων των εργαζομένων για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Το «θετικό ισοζύγιο»

Ηταν μια απ' τις δυνατές στιγμές της συγκέντρωσης, όταν ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στον ισχυρισμό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ ότι βλέπει στα κυβερνητικά μέτρα να υπάρχει «θετικό ισοζύγιο».

«Πού βλέπουν "θετικό ισοζύγιο"», ρώτησε ο ομιλητής και συνέχισε:

«Το βλέπουν στους μισθούς και τις συντάξεις της φτώχειας, που βασανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων;

Πού βλέπουν "θετικό ισοζύγιο";

Στη συνταξιοδότηση στα 65 και τα 67 χρόνια; Στην αναζήτηση του μεροκάματου μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Πού βλέπουν "θετικό ισοζύγιο";

Στην κατάργηση των ΒΑΕ και στις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που εξοντώνουν τους εργάτες με τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες;

Πού βλέπουν "θετικό ισοζύγιο";

Στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των αποθεματικών των Ταμείων στα αρπακτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και το χρηματιστηριακό τζόγο;

Πού βλέπουν "θετικό ισοζύγιο";

Στην εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, του δημόσιου τομέα της Υγείας;»

«Να ενημερώσουμε, κατέληξε, αποφασιστικά τους εργαζόμενους, να μην περάσει η εκστρατεία εξαπάτησης, να μην παγιδευτεί κανένας συνάδελφός μας.

Από όπου και να πιάσεις τα αντεργατικά μέτρα "βρωμάνε"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ