Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι οι δρόμοι μια διαδήλωση

Ολοι οι δρόμοι του κέντρου χτες ήταν από νωρίς μια διαδήλωση. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά πιστοί στο ραντεβού τους στον «Μπακάκο». Νέοι, οικοδόμοι, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες δήλωναν την πεποίθησή τους: «Μπορούμε να τους χαλάσουμε και πάλι τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια», όπως χαρακτηριστικά έγραφε το πανό της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων Πειραιά. Πιο δίπλα η Συμπαράταξη για την Αθήνα, Επιτροπές Αγώνα, εργαζόμενοι στις μεταφορές, την ενέργεια, τις τράπεζες, στο δημόσιο. Στην Κάνιγγος το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έδινε το σύνθημα: «ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! για Δημόσια - Κοινωνική Ασφάλιση, Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». Από πίσω τους οι συνταξιούχοι ΙΚΑ της Αθήνας, η Επιτροπή Νέων Οικοδόμων, λογιστές, το συντονιστικό φορέων Ηλιούπολης. Το τεράστιο παζλ το προσυγκεντρώσεων συνέθεταν τα μπλοκ των κλωστοϋφαντουργών, εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα τρόφιμα και ποτά, του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, λιθογράφοι και πολλοί άλλοι ακόμα.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της νεολαίας του ΠΑΜΕ με το πανό τους να μην αφήνει καμιά αμφιβολία για το ρόλο των νέων «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, Αγωνίζεται - Συγκρούεται - Ανατρέπει». Μαζί τους και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. Οι εκπαιδευτικοί με πηγαίο χιούμορ αντιμετώπισαν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε πικέτες τους διακωμωδούσαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Σε μια από αυτές παρουσιαζόταν ο εργαζόμενος να συνταξιοδοτείται, ενώ ήδη έχει πεθάνει...

Μετά τη συγκέντρωση

Σ' ένα οργισμένο ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα, μετατράπηκε η συγκέντρωση λίγο μετά τις 7.30. Μόλις είχε εγκριθεί και το ψήφισμα για την Παλαιστίνη. Η διαδήλωση άρχισε. Στην κεφαλή οι οικοδόμοι. Το πρώτο σύνθημα έπεσε: «Αγώνας πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος». Ακολούθησε «βροχή» συνθημάτων όπως: «Εσείς με τις Βρυξέλλες και εμείς με το λαό, κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό», και «αγώνας διαρκείας κόντρα στην κυβέρνηση της ολιγαρχίας».

Οι διαδηλωτές διέσχισαν την οδό Πατησίων και ακολούθησαν τη Σταδίου με προορισμό τη Βουλή. Ιδιαίτερη παρουσία σ' αυτή τη μαχητική πορεία είχαν τα μπλοκ των φοιτητών, των μαθητών αλλά και της εργαζόμενης νεολαίας. Οι νεολαίοι καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν: «Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ από νωρίς είχαν αποκλείσει τη Β. Σοφίας στην αρχή της. Φτάνοντας οι διαδηλωτές στη Βουλή με μια φωνή και χτυπώντας παλαμάκια φώναξαν: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αντιπροσωπεία μπήκε στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ενώ οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους, «έκοψαν» μια κορδέλα που είχε στηθεί κατά μήκος του δρόμου και παρατάχθηκαν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Στη Βουλή, όπου μπήκε η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, βρήκε μόνο την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ... Προφανές γιατί απουσίαζαν οι άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ