Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Δικαστική μάχη για τη δικαίωση

Τη δικαστική τους μάχη για δικαίωση, συνεχίζουν να δίνουν οι συγγενείς των 20 πνιγμένων - ανάμεσά τους και ένα 10χρονο παιδί - του σάπιου τσιμεντάδικου πλοίου «ΔΥΣΤΟΣ», το οποίο τουμπάρισε στις 28 Δεκέμβρη 1996 ανοιχτά της Κύμης. Χτες, τρίτη μέρα της νέας δίκης που ξεκίνησε στο τριμελές Εφετείο Πειραιά, αποδείχτηκε ξανά, περίτρανα, ότι το ναυάγιο αυτό είχαν προδιαγράψει η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) και ο «Ελληνικός Νηογνώμονας». Αλλωστε ήδη πρωτόδικα, τόσο τα μέλη της διοίκησης της πλοιοκτήτριας εταιρίας, όσο και οι επικεφαλής του «Ελληνικού Νηογνώμονα» έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί με 7ετή φυλάκιση.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι το πλοίο ήταν άκρως επικίνδυνο κατέθεσε ο Ι. Ελευθερίου, πρώην πλοίαρχος του «ΔΥΣΤΟΣ». Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι το πλοίο δεν ήταν μόνο παλιό, αλλά και κακοσυντήρητο, ενώ οι υπερκατασκευτές που είχε κάνει η ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ), προκειμένου να το μετατρέψει σε τσιμεντάδικο, προκάλεσαν προβλήματα στην ευστάθειά του και επιπλέον είχαν εγκλωβίσει νευραλγικά σημεία του πλοίου, όπως τα διπύθμενά του, τα οποία δεν μπορούσαν να επιθεωρηθούν σωστά και να επισκευαστούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κατά τον μάρτυρα, το ναυάγιο να προκληθεί από εσωτερικές καταρρεύσεις ελασμάτων λόγω διάβρωσης, τη μετατόπιση του φορτίου και την απότομη ανατροπή του πλοίου.

Από την κατάθεση του μάρτυρα, αναδείχτηκαν και οι εγκληματικές ευθύνες του «Ελληνικού Νηογνώμονα», ο οποίος, αν και γνώριζε ότι το πλοίο ήταν αναξιόπλοο, ωστόσο εξέδιδε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Επιπλέον σοβαρό στοιχείο, που κατέθεσε σχετικά με την ευστάθεια του πλοίου, ήταν αυτό που αφορούσε στο εγχειρίδιο ευστάθειάς του, το οποίο περιείχε εσφαλμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν σωστοί υπολογισμοί κατά τη φόρτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ