ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Αυξήσεις από 4,9-20% στην τιμή του νερού!

«Τσουχτερές» αυξήσεις κατά 4,9% στα τιμολόγια του νερού και κατά 9% στα τέλη αποχέτευσης θα ισχύουν από την 1η Απρίλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ για τους οικιακούς καταναλωτές. Η αύξηση γίνεται ακόμη πιο «τσουχτερή» και φτάνει στο 20% στην τιμή του νερού, με το οποίο η ΕΥΔΑΠ ενισχύει αρκετά τοπικά δίκτυα ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής - μια αύξηση που στη συνέχεια οι δήμοι αυτοί θα υποχρεωθούν να μετακυλίσουν στους δημότες.

Οι αυξήσεις αυτές είναι οι δεύτερες μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, με την εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο, που έγινε στις αρχές του 2000, και θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2002. Στη συνέχεια θα επιβληθεί και νέα αύξηση του τιμολογίου, τουλάχιστον ίση με τον πληθωρισμό, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους ιδιώτες «επενδυτές»...

Εκτός από τις τιμές του νερού σε όλα τα κλιμάκια και χρήσεις, κατά 4,9% αυξάνεται και το πάγιο, το οποίο διαμορφώνεται σε 0,5172 ευρώ το μήνα, από 0,4930. Ταυτόχρονα, τα τέλη αποχέτευσης διαμορφώνονται σε ποσοστό 52% επί της αξίας τιμολογίου νερού, από 48% που είναι σήμερα (αύξηση 9% στο συνολικό τιμολόγιο). Αναλυτικότερα, το νέο τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ είναι το εξής:

  • Οικιακό τιμολόγιο: Για κατανάλωση από 0 -5 κυβικά το μήνα σε 0,3755 ευρώ, από 0,3580. Για κατανάλωση από 5 - 20 κυβικά το μήνα σε 0,5725 ευρώ, από 0,5458. Για κατανάλωση από 20 - 27 κυβικά το μήνα σε 1,6562 ευρώ, από 1,5788. Για κατανάλωση από 27 - 35 κυβικά το μήνα σε 2,3211 ευρώ, από 2,2127. Για κατανάλωση άνω των 35 κυβικών το μήνα σε 2,8999 ευρώ, από 2,7644.
  • Βιομηχανικό - Επαγγελματικό: Εως 1.000 κυβικά το μήνα σε 0,7419, από 0,7072. Ανω των 1.000 κυβικών το μήνα σε 0,8712 ευρώ, από 0,8305.
  • Δημόσια - Δημοτικά: Ενιαία τιμή 0,8835 ευρώ το κυβικό, από 0,8422.
  • Φιλανθρωπικά: Ενιαία τιμή 0,2493 ευρώ το κυβικό, από 0,2377.
  • Κοινόχρηστοι Κρουνοί - ΟΛΠ: Ενιαία τιμή 0,6187 ευρώ το κυβικό, από 0,5898.
  • Ενίσχυση Δικτύων Δήμων: Ενιαία τιμή 0,3096 ευρώ το κυβικό, από 0,2582.
  • Εφοδιασμός πλοίων: Ενιαία τιμή 2,1672 ευρώ το κυβικό, από 2,0660.
  • Αδιύλιστο νερό: Ενιαία τιμή 0,1662 ευρώ το κυβικό, από 0,1584.
  • Πυροσβεστικό ακινήτων: Ενιαία τιμή (ανεξάρτητα από όγκο ακινήτου και κατηγορία κατανάλωσης) 9,7649 ευρώ το μήνα, από 9,3088.
Μπλόκο στις μεθοδεύσεις για κλείσιμο της Ζώνης

Κινητοποίηση στις 28 του Μάρτη διοργανώνουν φορείς του Πειραιά και του Περάματος αντιδρώντας στο τέχνασμα της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αρχαιολογικό χώρο!

Πλωτό τείχος στην μπούκα του λιμανιού του Πειραιά θα στήσουν στις 28 του Μάρτη οι εργατοτεχνίτες και οι επαγγελματοβιοτέχνες που ζουν από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κλείνοντας συμβολικά με πλωτά μέσα από τις 7 το πρωί και για τρεις ώρες το λιμάνι. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την πρώτη δυναμική απάντηση του αγωνιστικού μετώπου που συγκρότησαν δεκάδες φορείς για να υπερασπίσουν το μεροκάματό τους, για να αποτρέψουν τον θάνατο της Ζώνης που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να εξυπηρετήσει τους νέους Νιάρχους, όπως είναι ο Ταβουλάρης, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου και οι αγοραστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η πρόθεση της κυβέρνησης να τελειώνει με τη Ζώνη γίνεται σαφής από την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 26 του Οκτώβρη, με την οποία χαρακτηρίζει την επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας, έναν από τους νευραλγικότερους τομείς της Ζώνης, ως αρχαιολογικό χώρο, και μάλιστα ζώνης Α΄, όπως είναι η Ακρόπολη!

Το μέτωπο αυτό έχουν συγκροτήσει τα σωματεία της Ζώνης, οι εργοδοτικές ενώσεις, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δήμος Περάματος, τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Σαλαμίνας, η Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών Πλοιοκτητών «Ο Αγιος Νικόλαος», το Σωματείο Πλοιοκτητών Επιβατηγών Πειραιά - Αγ. Γεωργίου - Γερμανικής Σκάλας - Ψυττάλειας «Αγ. Νικόλαος», οι λαντζέρηδες του Περάματος, η Ενωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων και Πλοιοκτήτες Πλωτών Γερανών. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού όλοι οι φορείς επισημαίνεται πως «κοινή εκτίμηση όλων των φορέων» είναι «ότι μεθοδεύουν μέσα από την κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα συμφέροντα των μεγάλων ναυπηγείων, το κλείσιμο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».

Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις «καταγράφουν - συνεχίζει - την οργισμένη αντίθεση όλων σε αυτή τη μεθόδευση και λαμβάνονται αποφάσεις για να αντισταθούμε με όποια μορφή αγώνα απαιτηθεί, όχι μόνο για να μην πετύχουν το κλείσιμο της Ζώνης αλλά και για να υλοποιήσουν όλες αυτές τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του διυπουργικού οργάνου για την ανάπτυξη των εργασιών και την απασχόληση των χιλιάδων ανέργων». Στις δεσμεύσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται ακόμα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την κατοχύρωση της χωροθέτησης της Ζώνης μέχρι το 2030, η δημιουργία πλωτής εξέδρας στην Κυνοσούρα για να γίνονται με ασφάλεια οι εργασίες, κ.ά.

Οι φορείς σημειώνουν ότι μέχρι τις 28 του μήνα δίνεται ένα σημαντικό περιθώριο στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση και ανακοινώνουν ότι την Τρίτη 19 του μήνα με διάβημα διαμαρτυρίας στο ΥΕΝ θα απαιτήσουν συνάντηση με τον υπουργό. Ακόμα απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους εμπλεκόμενους με την παραναυπηγική δραστηριότητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, ανεξάρτητα από όποιες διαφορετικές απόψεις, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση της Ζώνης και του λιμανιού.

«Μαχαίρι» στα δρομολόγια της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας»

H Ενωση Συνοδών «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» (ΕΣΟΑ) καταγγέλλει την κατάργηση των δρομολογίων που ενώνουν τη Θεσσαλονίκη απευθείας με τις Βρυξέλλες, το Αμστερνταμ, το Παρίσι, το Μόναχο, αλλά και τα Χανιά, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ρόδο και το Ηράκλειο με τη Λάρνακα... στο όνομα της νέας «εξυγίανσης» της «Ολυμπιακής».

Η ΕΣΟΑ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι κάποιοι πιθανόν να θέλουν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη σε ένα μεγάλο χωριό.

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» διαφήμιζε σ' όλο τον κόσμο τη δημιουργία αεροπορικής βάσης στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης με την απόκτηση 3 σύγχρονων αεροσκαφών BOEING-717, με σκοπό να ενώσουν τη Βόρεια Ελλάδα απευθείας με την Ευρώπη.

Οι γραμμές των δρομολογίων αυτών έδειξαν από την αρχή εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβατικής κίνησης και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένες. Ακόμα και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν παρουσιάστηκε έντονη κρίση στις αεροπορικές μεταφορές, τα δρομολόγια της «Ολυμπιακής» από και προς τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο διατήρησαν τα ποσοστά προτίμησης του κοινού, αλλά παρουσίασαν και αύξηση στην επιβατική κίνηση κατά 25 τοις εκατό.

Το περίεργο είναι ότι μετά από δύο χρόνια σκληρής προσπάθειας από όλο το προσωπικό στο νέο πρόγραμμα δρομολογίων και ενώ αυτά παρουσιάζουν συνεχή αύξηση στην πληρότητά τους, που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αποφασίζεται ξαφνικά η διακοπή των παραπάνω πτήσεων.

Τα ερωτήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που αντιδρούν έντονα σ' αυτό το μέτρο, είναι: Μήπως η ενέργεια αυτή έγινε για να «σωθεί» κάποια ιδιωτική αεροπορική εταιρία που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής; `Η για να σώσουμε το «Ελ. Βενιζέλος» χρηματοδοτώντας το με νέα τέλη που θα αναγκάζονται να πληρώνουν οι μετεπιβιβαζόμενοι επιβάτες για το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»;

Εμείς θα προσθέταμε ότι αυτά τα μέτρα «εξυγίανσης» δεν είναι καθόλου άσχετα με την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει, όσο γίνεται, τον εθνικό αερομεταφορέα για να τον ξεπουλήσει αντί πινακίου φακής στα ιδιωτικά συμφέροντα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα

Με μια ανακοίνωση, στην οποία διαβεβαιώνει πως κάνει ό,τι μπορεί για να «εξασφαλίσει στον Ελληνα πολίτη ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο» επιχειρεί - ανεπιτυχώς - ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) να δώσει απαντήσεις στην όξυνση των προβλημάτων στο χώρο του φαρμάκου, που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, με θύματα τους ασθενείς και ασφαλισμένους.

Ο ΕΟΦ, με αφορμή την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται χιλιάδες ασφαλισμένοι λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα για το θυρεοειδή, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι λαμβάνει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις και ότι ο εφοδιασμός της φαρμακευτικής αγοράς με σκευάσματα θυροξίνης τείνει να ομαλοποιηθεί με έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων από το εξωτερικό. Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση του προβλήματος τις προσεχείς μέρες δίνει ο ΕΟΦ και για το εμβόλιο πολυομελίτιδας και την εναίσιμη κορτιζόνη.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι ανεξάρτητα από τις όποιες διαβεβαιώσεις του ΕΟΦ οι ασθενείς καταταλαιπωρούνται αφού οι ελλείψεις συνεχίζονται και ο ΕΟΦ, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει ούτε το προσωπικό και τον εξοπλισμό, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να παίξει τον καθοριστικό του ρόλο που θα έπρεπε.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας πατέρα, παππού και θείο

ΣΤΑΘΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

ετών 80

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 11.30 π.μ. από τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Τα παιδιά του: Χρήστος και Καίτη. Τα εγγόνια του: Στάθης και Μιχάλης. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 17.3.02 στις 9.30 πμ στα γραφεία του (Δωδεκανήσου 57 - Ανω Καλαμάκι), κάνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση.
  • Το Παράρτημα Ιλίου της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 17-3-02 στις 10 πμ, στην αίθουσα «Πολλαπλών Εκδηλώσεων» του Δήμου, πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση.
  • Ο Δήμος Βύρωνα και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ την Τρίτη 19-3-02 στις 5 μμ στο Δημοτικό Κιν/φο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας), τιμούν τα 59 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
  • Το Παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ την Τετάρτη 20-3-02 στις 5 μμ στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48) πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ