Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπλόκο στις μεθοδεύσεις για κλείσιμο της Ζώνης

Κινητοποίηση στις 28 του Μάρτη διοργανώνουν φορείς του Πειραιά και του Περάματος αντιδρώντας στο τέχνασμα της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αρχαιολογικό χώρο!

Πλωτό τείχος στην μπούκα του λιμανιού του Πειραιά θα στήσουν στις 28 του Μάρτη οι εργατοτεχνίτες και οι επαγγελματοβιοτέχνες που ζουν από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κλείνοντας συμβολικά με πλωτά μέσα από τις 7 το πρωί και για τρεις ώρες το λιμάνι. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την πρώτη δυναμική απάντηση του αγωνιστικού μετώπου που συγκρότησαν δεκάδες φορείς για να υπερασπίσουν το μεροκάματό τους, για να αποτρέψουν τον θάνατο της Ζώνης που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να εξυπηρετήσει τους νέους Νιάρχους, όπως είναι ο Ταβουλάρης, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου και οι αγοραστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η πρόθεση της κυβέρνησης να τελειώνει με τη Ζώνη γίνεται σαφής από την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 26 του Οκτώβρη, με την οποία χαρακτηρίζει την επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας, έναν από τους νευραλγικότερους τομείς της Ζώνης, ως αρχαιολογικό χώρο, και μάλιστα ζώνης Α΄, όπως είναι η Ακρόπολη!

Το μέτωπο αυτό έχουν συγκροτήσει τα σωματεία της Ζώνης, οι εργοδοτικές ενώσεις, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δήμος Περάματος, τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Σαλαμίνας, η Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών Πλοιοκτητών «Ο Αγιος Νικόλαος», το Σωματείο Πλοιοκτητών Επιβατηγών Πειραιά - Αγ. Γεωργίου - Γερμανικής Σκάλας - Ψυττάλειας «Αγ. Νικόλαος», οι λαντζέρηδες του Περάματος, η Ενωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων και Πλοιοκτήτες Πλωτών Γερανών. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού όλοι οι φορείς επισημαίνεται πως «κοινή εκτίμηση όλων των φορέων» είναι «ότι μεθοδεύουν μέσα από την κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα συμφέροντα των μεγάλων ναυπηγείων, το κλείσιμο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».

Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις «καταγράφουν - συνεχίζει - την οργισμένη αντίθεση όλων σε αυτή τη μεθόδευση και λαμβάνονται αποφάσεις για να αντισταθούμε με όποια μορφή αγώνα απαιτηθεί, όχι μόνο για να μην πετύχουν το κλείσιμο της Ζώνης αλλά και για να υλοποιήσουν όλες αυτές τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του διυπουργικού οργάνου για την ανάπτυξη των εργασιών και την απασχόληση των χιλιάδων ανέργων». Στις δεσμεύσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται ακόμα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την κατοχύρωση της χωροθέτησης της Ζώνης μέχρι το 2030, η δημιουργία πλωτής εξέδρας στην Κυνοσούρα για να γίνονται με ασφάλεια οι εργασίες, κ.ά.

Οι φορείς σημειώνουν ότι μέχρι τις 28 του μήνα δίνεται ένα σημαντικό περιθώριο στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση και ανακοινώνουν ότι την Τρίτη 19 του μήνα με διάβημα διαμαρτυρίας στο ΥΕΝ θα απαιτήσουν συνάντηση με τον υπουργό. Ακόμα απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους εμπλεκόμενους με την παραναυπηγική δραστηριότητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, ανεξάρτητα από όποιες διαφορετικές απόψεις, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση της Ζώνης και του λιμανιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ