ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Αναζητούν τα αργύρια της εξαγοράς...

Σε σύγχρονο αίνιγμα της Σφίγγας εξελίσσεται η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται για τον μοναδικό ουσιαστικά όρο που θέτουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σαν αντάλλαγμα για την απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και η κυβέρνηση, διαβλέποντας τη μεγάλη ευκαιρία της εξαγοράς, ουσιαστικά, των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έναντι της προώθησης των νεοφιλελεύθερων ασφαλιστικών μέτρων, αναζητά εναγωνίως την ανεύρεση χρηματικών πόρων... Με αντικείμενο ακριβώς αυτό ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, συναντήθηκε χτες το μεσημέρι με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Φλωρίδη, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ με θέμα το Ασφαλιστικό. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναμένονται δηλώσεις από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης, παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου, με μακρά πείρα σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης, σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, θέμα χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με τη σημερινή του δομή και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, δεν μπορεί να συζητηθεί σε σοβαρή βάση. Κατά τους ίδιους, οι υφιστάμενες δαπάνες είναι ουσιαστικά ανελαστικές... Οπως δηλώνουν, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση είτε θα επιλέξει να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω δανεισμού, είτε μέσω της επιβολής νέων φόρων... Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγους μόνο μήνες ο Ν. Χριστοδουλάκης είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%, στο 19%, ως τρόπο χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού. Η επαναφορά όμως μιας τέτοιας επιλογής είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσει τη λαϊκή μήνι και είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θελήσει να διαταράξει το καλό κλίμα συνεργασίας που έχει επιτύχει με τους ανθρώπους (της) στο συνδικαλιστικό κίνημα. Απομένει η λύση των πιστωτικών εσόδων (δανεισμός), κάτι όμως που προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές του περιβόητου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και στις διακηρυγμένες κυβερνητικές θέσεις για δραστική μείωση του δημοσίου χρέους. Είναι εμφανές ότι η αναζήτηση πιστωτικών εσόδων σε σταθερή ετήσια βάση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος αντί να το μειώνει. Τα ίδια αποτελέσματα θα έχουν και άλλες λύσεις που φαίνεται ότι έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως, π.χ., η εκχώρηση μετοχών της ΔΕΚΑ, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων διαφόρων οργανισμών του δημοσίου (ΟΠΑΠ, Λαχεία κλπ.). Τα έσοδα όμως από την πώληση των μετοχών αυτών προορίζονται και αυτά για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και η «τιτλοποίηση» μελλοντικών εσόδων δεν είναι παρά καλυμμένος δημόσιος δανεισμός που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής... Κοντολογίς, στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ότι όλες οι προς συζήτηση λύσεις είναι προβληματικές, και από αυτή την άποψη δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να ανακοινώσει σήμερα μέτρα-πυροτεχνήματα χωρίς πραγματικό αντίκρισμα...


Θ. Κ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Χαράζει την αντιασφαλιστική πορεία

Η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί αυτές τις συστάσεις

Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Ασφαλιστικό στη χώρα μας, την οποία παρουσίασε χτες η «Ημερησία», επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης καθορίζεται από τους οργανισμούς που υπηρετούν σε παγκόσμιο επίπεδο το κεφάλαιο! Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι προτάσεις της δεν απηχούν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ομως από μια προσεκτική ανάγνωσή τους προκύπτει το αντίθετο.

Παραπέμποντας στη δεινή θέση του ασφαλιστικού μας συστήματος το ΝΔΤ παραθέτει μια σειρά από σκληρές προτάσεις, οι οποίες όμως έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν πράξη με τις νέες κυβερνητικές θέσεις!

Το ΔΝΤ προτείνει συνταξιοδότηση στα 67 ή και 70 χρόνια για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 ή όσοι είναι κάτω των 50 ετών. Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται και με το παραπάνω σε αυτό. Για όλους επιβάλλει κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας για την αύξηση των συντάξεων και αυξάνει στα 37 τα χρόνια εργασίας, για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, με καθεστώς ενίσχυσης της «ευέλικτης» απασχόλησης! Αλλάζει παράλληλα τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, για να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να μη συνταξιοδοτούνται, αφού θα τους περιμένει μια άθλια σύνταξη. Στην πράξη οδηγούνται σε σύνταξη μετά και τα 67!

Για το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ΔΝΤ προτείνει επιπρόσθετα το 60% και για τους ασφαλισμένους πριν το 1992. Ηδη η κυβέρνηση εξισώνει αυτό το ποσοστό στο 70% για όλους. Στη συνέχεια χειροτερεύει τον προσδιορισμό του συντάξιμου μισθού, εντάσσοντας την πενταετία, έτσι ώστε να μειώσει την πραγματική σύνταξη με έμμεσο τρόπο.

Μια ακόμη, «εναλλακτική» πρόταση του ΔΝΤ είναι να φτάσει το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης στο ...40% για τους μετά το '92 ασφαλισμένους, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του συντάξιμου μισθού σύμφωνα με τον μέσο όρο... όλων των ετών εργασίας! Γι' αυτό φροντίζουν όμως και οι υφιστάμενοι νόμοι. Για του λόγου το αληθές, σήμερα για τους ήδη συνταξιούχους, το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης έχει καταπέσει στο 44%. Το κατόρθωμα αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μικρών αυξήσεων στους συνταξιούχους, μικρότερων από αυτές που χορηγούνται στους εργαζόμενους.

Τέλος, το ΔΝΤ δίνει μια ακόμη εναλλακτική λύση, με ποσοστό αναπλήρωσης το 30% και συμπλήρωσης της κύριας σύνταξης μέσα από ιδιωτικά επικουρικά ταμεία. Γνωστές είναι βεβαίως οι εξαγγελίες του Ν. Χριστοδουλάκη σε αυτό τον τομέα, καθώς και οι αναφορές στην καθιέρωση της «εθνικής» σύνταξης «για όλους».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Στείλτε ένα μήνυμα αντίστασης»

«Στείλτε ένα μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης προς κάθε κατεύθυνση. Ψηφίζοντας το ενωτικό ταξικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η παράταξη του ενιαίου πλέον Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, μιας μεγάλης επιτυχίας συνολικά του κλάδου, που προχωρά στις πρώτες του αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων. Οι αρχαιρεσίες, που αποφασίστηκαν στη χτεσινή γενική συνέλευση, ξεκινούν στις 31 Μάρτη και ολοκληρώνονται στις 4 Απρίλη.

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του προέδρου της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού κ. Κωλέτση, στελέχους της ΠΑΣΚΕ και των κλακαδόρων του, που χτες θυμήθηκαν να θέσουν θέμα (!) για τη διαδικασία δημιουργίας του συνδικάτου, η οποία ήδη έχει προχωρήσει με αποφάσεις των σωματείων μαγείρων και σερβιτόρων. Αυτό γιατί οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί σε βάρος της ΠΑΣΚΕ, καθώς οι εργαζόμενοι επιθυμούν, και το απέδειξαν και χτες, ένα συνδικάτο και μια διοίκηση που να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να συγκρούεται.

Μάλιστα την ώρα που η προσωρινή διοίκηση έθεσε θέμα απόφασης για συμμετοχή στην απεργία στις 3 του Απρίλη για το Ασφαλιστικό, έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μην ψηφιστεί! Απάντηση πήραν από τους εργαζόμενους που αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, που στα λόγια χτες κόπτονταν για την «ενότητα» των εργαζομένων, ψήφισαν στην πρόταση για απεργία, χωρίς ίχνος ντροπής, λευκό!

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι χτες συζήτησαν τους στόχους τους για το επόμενο διάστημα, που είναι η μαζικοποίηση του συνδικάτου, η μαζική προσέλευση στις αρχαιρεσίες, η αγωνιστική αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του κλάδου και κυρίως η αγωνιστική αντίσταση σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους μέσα από το ΠΑΜΕ, στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Απεργία σήμερα

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν από σήμερα τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια», ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης με πώληση ακόμα 23% των μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι, που έλαβαν ομόφωνα την απόφαση για απεργία, μέσα από τη Γενική Συνέλευσή τους διεκδικούν τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΕΛΠΕ και δηλώνουν την αντίθεσή τους σε κάθε διαδικασία πώλησης που πρόκειται να δημιουργήσει ολιγοπώλια στο πετρελαϊκό κύκλωμα.

Στην «Ολυμπιακή»

Κινητοποίηση για το «θεαθήναι» διοργάνωσε χτες η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), σε μια προσπάθεια να διασώσει τα προσχήματα και να εμφανιστεί «πολέμια» του ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Επί της ουσίας, βέβαια, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ-ΚΕΔΑ στην ΟΣΠΑ κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διευκολύνουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τη χτεσινή κινητοποίηση (3ωρη στάση εργασίας, 12 μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας). Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα που η ΟΑ δεν είχε προγραμματισμένες πτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΚΕ είχε ταχθεί κατά της προηγούμενης κινητοποίησης, ενώ ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ, αν και ψήφισε υπέρ, τη μέρα της κινητοποίησης ταξίδεψε μαζί με στελέχη της ΠΑΣΚΕ για Βρυξέλλες, προκειμένου να... αναζητήσουν εκεί λύσεις για τα προβλήματα!

Στη χτεσινή συγκέντρωση, που οι εν λόγω παρατάξεις συνειδητά απαξίωσαν, μίλησαν ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) και ο γενικός γραμματέας (ΔΑΚΕ) της ΟΣΠΑ, οι οποίοι στα λόγια ήταν για μια ακόμα φορά «λάβροι» κατά της κυβέρνησης, χωρίς επί της ουσίας να κομίσουν κάτι καινούριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γρ. Φελώνης, ενώ έλαμψαν διά της απουσίας τους εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των κομμάτων.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμος Κουμπούρης. Επισήμανε ότι η λύση και η αντιμετώπιση προβλημάτων των εργαζομένων περνά μέσα από τη σύγκρουση με εκείνες τις πολιτικές, που είναι υπεύθυνες γι' αυτή την κατάσταση έχοντας τη στήριξη και συνδικαλιστικών ηγεσιών. «Οσο δεν υπάρχει ρωμαλέο, αποφασιστικό κίνημα, που θα αμφισβητεί και θα συγκρούεται μ' αυτές τις πολιτικές, η κατάσταση θα χειροτερεύει», τόνισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ