Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Χαράζει την αντιασφαλιστική πορεία

Η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί αυτές τις συστάσεις

Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Ασφαλιστικό στη χώρα μας, την οποία παρουσίασε χτες η «Ημερησία», επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης καθορίζεται από τους οργανισμούς που υπηρετούν σε παγκόσμιο επίπεδο το κεφάλαιο! Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι προτάσεις της δεν απηχούν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ομως από μια προσεκτική ανάγνωσή τους προκύπτει το αντίθετο.

Παραπέμποντας στη δεινή θέση του ασφαλιστικού μας συστήματος το ΝΔΤ παραθέτει μια σειρά από σκληρές προτάσεις, οι οποίες όμως έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν πράξη με τις νέες κυβερνητικές θέσεις!

Το ΔΝΤ προτείνει συνταξιοδότηση στα 67 ή και 70 χρόνια για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 ή όσοι είναι κάτω των 50 ετών. Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται και με το παραπάνω σε αυτό. Για όλους επιβάλλει κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας για την αύξηση των συντάξεων και αυξάνει στα 37 τα χρόνια εργασίας, για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, με καθεστώς ενίσχυσης της «ευέλικτης» απασχόλησης! Αλλάζει παράλληλα τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, για να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να μη συνταξιοδοτούνται, αφού θα τους περιμένει μια άθλια σύνταξη. Στην πράξη οδηγούνται σε σύνταξη μετά και τα 67!

Για το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ΔΝΤ προτείνει επιπρόσθετα το 60% και για τους ασφαλισμένους πριν το 1992. Ηδη η κυβέρνηση εξισώνει αυτό το ποσοστό στο 70% για όλους. Στη συνέχεια χειροτερεύει τον προσδιορισμό του συντάξιμου μισθού, εντάσσοντας την πενταετία, έτσι ώστε να μειώσει την πραγματική σύνταξη με έμμεσο τρόπο.

Μια ακόμη, «εναλλακτική» πρόταση του ΔΝΤ είναι να φτάσει το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης στο ...40% για τους μετά το '92 ασφαλισμένους, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του συντάξιμου μισθού σύμφωνα με τον μέσο όρο... όλων των ετών εργασίας! Γι' αυτό φροντίζουν όμως και οι υφιστάμενοι νόμοι. Για του λόγου το αληθές, σήμερα για τους ήδη συνταξιούχους, το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης έχει καταπέσει στο 44%. Το κατόρθωμα αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μικρών αυξήσεων στους συνταξιούχους, μικρότερων από αυτές που χορηγούνται στους εργαζόμενους.

Τέλος, το ΔΝΤ δίνει μια ακόμη εναλλακτική λύση, με ποσοστό αναπλήρωσης το 30% και συμπλήρωσης της κύριας σύνταξης μέσα από ιδιωτικά επικουρικά ταμεία. Γνωστές είναι βεβαίως οι εξαγγελίες του Ν. Χριστοδουλάκη σε αυτό τον τομέα, καθώς και οι αναφορές στην καθιέρωση της «εθνικής» σύνταξης «για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ