ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα Ρίτσου στη σκηνή

Ο Χρίστος Τσάγκας
Ο Χρίστος Τσάγκας
«Με φόβο, σεβασμό και συναίσθηση», όπως τονίζει η Μαίρη Ιγγλέση, ανεβάζει, αύριο, στην «Ελεύθερη Εκφραση» τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» και τον «Αίαντα» του Γιάννη Ρίτσου σε ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία Χρίστου Τσάγκα, σκηνικά - κοστούμια Ανδρέα Σαραντόπουλου, μουσική επιμέλεια - φωτισμούς Μενέλαου Αναγνώστου. Η «Σονάτα» παίζεται για πρώτη φορά από άνδρα και ο «Αίας» για πρώτη φορά. Τον «Αίαντα» μάλιστα ο ποιητής επιθυμούσε να τον ερμηνεύσει ο Χρίστος Τσάγκας.

Εκτός από την παράσταση που αφιερώνεται στον Γιάννη Ρίτσο, τις «Ταμένες Τρίτες», θα γίνεται αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή, με προβολή της ταινίας για τον Γ. Ρίτσο που παραχώρησε στο θέατρο ο Γιώργος Σγουράκης. Παράλληλα θα εκτίθενται φωτογραφίες του ποιητή κατ' αποκλειστικότητα στον Πλάτωνα Μάξιμο. Επίσης η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, ειδικά για την παράσταση, ανατύπωσε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων χαρακτικού έργου της για τον Γιάννη Ρίτσο.

Επίσης την επόμενη Παρασκευή 29 του Μάρτη θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, η οποία απευθύνεται ιδιαίτερα και σε μαθητές και σπουδαστές, ενώ θα συνεχιστεί και την επόμενη θεατρική περίοδο. Μαζί με τον Χρίστο Τσάγκα πρωταγωνιστεί η Μαίρη Ιγγλέση.

Υπόθεση... της ΕΕ η πολιτιστική μας πολιτική

Την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας και την αντικατάστασή της από την αρχή της «ειδικής πλειοψηφίας», ακόμη και στον πολιτιστικό τομέα, απεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την ελληνική κυβέρνηση... να «σφυρίζει» αδιάφορα!

Συγκεκριμένα, η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες και προχτές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, με συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, είχε βασικό θέμα της την «αξιολόγηση» και «ενδεχόμενη τροποποίηση» του άρθρου 151 της Συνθήκης της ΕΕ που ρυθμίζει «τα σχετικά με την πολιτιστική πολιτική» και, συγκεκριμένα, την κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων και την αντικατάστασή της από την «ειδική πλειοψηφία».

Αυτό σημαίνει πως το μοναδικό «όπλο» των λιγότερο ισχυρών χωρών της ΕΕ, αυτό της άσκησης «βέτο» στις αποφάσεις, τείνει να καταργηθεί και στον πολιτισμό. Σε έναν τομέα, που η Ελλάδα οφείλει πρώτη να χρησιμοποιεί προς όφελος της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάθε προσφερόμενη, σχετική διάταξη, της - έτσι κι αλλιώς - αντιδραστικής συνθήκης. Αν αυτή η διαφαινόμενη τάση για αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων επικρατήσει, τότε οι ισχυροί της ΕΕ θα μπορούν, χωρίς να ρωτούν κανέναν, να λαμβάνουν κάθε απόφαση που αφορά στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών - μελών, κατά πλειοψηφία. Με δεδομένες τις αντιδραστικές διατάξεις της ΕΕ για τον πολιτισμό, είναι φανερό πως αυτή η εξέλιξη σημαίνει και τυπικά την εκχώρηση της πολιτιστικής μας πολιτικής στις επιθυμίες των ισχυρών της ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε στους ομολόγους του να «παρέμβουν» στη Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ, «προκειμένου να διασφαλιστεί η θέση του πολιτισμού και της πολιτιστικής πολιτικής στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος» (!!!).

Κατά τ' άλλα, οι υπουργοί Πολιτισμού συμφώνησαν στην παράταση του προγράμματος «Πολιτισμός 2000» για το 2005 και 2006, ενώ η επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ παρουσίασε τον κόμβο «Ευρώπη του Πολιτισμού» στο διαδίκτυο. Ο κόμβος αυτός «θα» παρέχει, υποτίθεται, «δικαιότερη» (όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ) δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα. Το γιατί η πρόσβαση των ενδιαφερομένων φορέων στα ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα δεν είναι δίκαιη με τον σημερινό, συμβατικό τρόπο, βεβαίως δεν εξηγείται...

Στη Λάρισα «Αγίες των ημερών τους»

Το μυθ-ιστόρημα του Βασίλη Κολοβού «Οι Αγίες των ημερών τους» (εκδόσεις Καστανιώτη) παρουσιάστηκε σε προχτεσινή εκδήλωση στη Λάρισα, που διοργάνωσαν το «Θεσσαλικό Θέατρο», το περιοδικό «Γραφή» και το βιβλιοπωλείο «Γνώση». Στο θέατρο «Μύλος» οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες που έδωσαν το «παρών» τους είχαν την ευκαιρία ν' ακούσουν για το έργο αυτό, στο οποίο ο συγγραφέας «παντρεύει» με μοναδικό τρόπο το μύθο με την ιστορία, καθώς και αποσπάσματα του βιβλίου που διάβασε ο ηθοποιός Τάκης Βουλαλάς.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Κ. Λάνταβος, λογοτέχνης - γιατρός, πρώην αντιδήμαρχος Λάρισας, σημείωσε ότι το κατάλληλο σκηνικό για την παρουσίαση του βιβλίου, ήταν το θέατρο «Μύλος», όπου ο Βασίλης Κολοβός συγκλόνισε παλιότερα με την ερμηνεία του στην «Ηλέκτρα» που ανέβασε το «Θεσσαλικό Θέατρο».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο φιλόλογος και συγγραφέας Θ. Παπαθανασίου, τόνισε ότι η μυθ-ιστορία του Βασίλη Κολοβού δεν είναι απλή ανάμνηση χαμένων χρόνων, αλλά η ζωή του σήμερα και η επαγγελία του αύριο.

Μιλώντας για τις «Αγίες των ημερών τους» ο Βασίλης Κολοβός αναφέρθηκε στην περίοδο που πραγματεύεται στο βιβλίο (1920-1940), η οποία «ανατάραξε τον κόσμο και γέννησε την εργατική τάξη, καθώς και στα μηνύματα που στέλνει για το παρόν και το μέλλον».

«Γλυκιά μου Ιρμα» στο ΚΘΒΕ

Ενα από τα δημοφιλέστερα μιούζικαλ του παγκόσμιου ρεπερτορίου ανεβαίνει αύριο, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του ΚΘΒΕ. Πρόκειται για το έργο «Γλυκιά μου Ιρμα» των Αλεξάντρ Μπρεφόρ - Μαργκαρίτ Μονό, που θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, με πρωταγωνίστρια την Αννα Φόνσου. Το έργο μάς μεταφέρει στον κόσμο της παριζιάνικης νύχτας, όπου ο αγοραίος έρωτας και το έγκλημα συναντούν τον έρωτα. Η Ιρμα, προσπαθώντας να απαλλαγεί από τον προστάτη της, καταφεύγει στον αθώο Νέστορα, ο οποίος μπλέκεται στον κόσμο του εγκλήματος. Μια ιστορία γεμάτη πάθος, ανθρωπιά, αγριότητα και ό,τι άλλο ψέμα λέμε για να κάνουμε τη ζωή μας πιο μελό.

Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Απόστολου Βέττα, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν επίσης: Κατερίνα Γιάμαλη, Θανάσης Δόβρης, Χρήστος Κάλοου, Νίκος Καπέλιος, Σύρμω Κεκέ, Μιχαέλλα Κοκκινογένη, Μένη Κωνσταντινίδου, Ραχήλ Λιαποπούλου, Νίκος Μαγδαληνός, Γρηγόρης Μήττας κ.ά.

Εικαστικές «μεταφορές»

«Μεταφορές του σώματος», ονομάζεται η έκθεση του Κινέζου καλλιτέχνη Τσεν Ζεν, που εγκαινιάζεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην εργοστάσιο «Φιξ»). Η έκθεση περιλαμβάνει δεκαπέντε εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων και πέντε σχέδια που ανήκουν σε διεθνή ιδρύματα και συλλογές. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του Μουσείου, Αννα Καφέτση, η έκθεση οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη επικεντρώνεται στις «μεταφορές των οργάνων του σώματος, όπως αυτό αντιμετωπίζεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και τις ιατρικές μεθόδους της Δύσης. Η δεύτερη ενότητα εξετάζει τους συμβολισμούς της κλίνης που παραπέμπουν στον κύκλο της ζωής. Η επόμενη αναφέρεται στην κάθαρση και τον εξαγνισμό του σώματος και της ψυχής, ενώ η τελευταία διερευνά τη σωματική ενέργεια ως μέσο πνευματικής ανάτασης».

Παράλληλα με την έκθεση του Τσεν Ζεν, φιλοξενείται και η έκθεση «Αποκτήματα 2001 - Μέρος 1: Φωτογραφίες, βιντεο-εγκαταστάσεις, βίντεο». Με τις αγορές, αλλά και τις δωρεές καλλιτεχνών (Κεσσανλή, Κανιάρη, Μπότσογλου, Σόρογκα κ.ά.), περιήλθαν στις μόνιμες συλλογές του ΕΜΣΤ εβδομήντα εννέα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Συζήτηση με θέμα «Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ' ένα μικρόψυχο καιρό;» (πρόκειται για στίχο του Γερμανού ποιητή Χαΐλντερλιν, σε απόδοση Γ. Σεφέρη) διοργανώνουν σήμερα (7.30μμ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων στο «Γκαίτε».

Με τις θεματικές ενότητες «Βαλκανική Ιστορία/ Παγκόσμια Ιστορία: Ιστορία από τη γυναικεία σκοπιά» και «Φανταστικοί κόσμοι: Νέοι δημιουργοί από την Ελλάδα», συμμετέχει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Λειψίας που αρχίζει σήμερα. Οι Ρ. Γαλανάκη και Σ. Τριανταφύλλου θα διαβάσουν αποσπάσματα των βιβλίων τους, «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά» και «Το εργοστάσιο των μολυβιών», αντίστοιχα, ενώ αύριο, ο Π. Κοντογιάννης θα διαβάσει διηγήματα της συλλογής του «Συνεπιβάτες» και ο Α. Κορτώ αποσπάσματα έργου του. Τα έργα των παραπάνω συγγραφέων κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στα γερμανικά.

Τα 10 χρόνια του γιορτάζει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τρεις συναυλίες και έκθεση, στην Κέρκυρα. Σήμερα (8.30 μ.μ.), στο περιστύλιο των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, οι «Affeti Musicali» με σολίστ τον τρομπετίστα Σωκράτη Ανθη θα παρουσιάσουν μουσική μπαρόκ. Επίσης εγκαινιάζεται η έκθεση «Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Η πρώτη δεκαετία». Αύριο (8.30 μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο, η Ορχήστρα Δωματίου του Τμήματος με διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και σολίστ τη μεσόφωνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου θα παρουσιάσει έργα του Χάρη Ξανθουδάκη. Το Σάββατο (8.30 μ.μ.), στο θέατρο «Φοίνικας», φοιτητές θα ερμηνεύσουν προκλασική, κλασική, τζαζ και παραδοσιακή μουσική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ