Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικές «μεταφορές»

«Μεταφορές του σώματος», ονομάζεται η έκθεση του Κινέζου καλλιτέχνη Τσεν Ζεν, που εγκαινιάζεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην εργοστάσιο «Φιξ»). Η έκθεση περιλαμβάνει δεκαπέντε εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων και πέντε σχέδια που ανήκουν σε διεθνή ιδρύματα και συλλογές. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του Μουσείου, Αννα Καφέτση, η έκθεση οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη επικεντρώνεται στις «μεταφορές των οργάνων του σώματος, όπως αυτό αντιμετωπίζεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και τις ιατρικές μεθόδους της Δύσης. Η δεύτερη ενότητα εξετάζει τους συμβολισμούς της κλίνης που παραπέμπουν στον κύκλο της ζωής. Η επόμενη αναφέρεται στην κάθαρση και τον εξαγνισμό του σώματος και της ψυχής, ενώ η τελευταία διερευνά τη σωματική ενέργεια ως μέσο πνευματικής ανάτασης».

Παράλληλα με την έκθεση του Τσεν Ζεν, φιλοξενείται και η έκθεση «Αποκτήματα 2001 - Μέρος 1: Φωτογραφίες, βιντεο-εγκαταστάσεις, βίντεο». Με τις αγορές, αλλά και τις δωρεές καλλιτεχνών (Κεσσανλή, Κανιάρη, Μπότσογλου, Σόρογκα κ.ά.), περιήλθαν στις μόνιμες συλλογές του ΕΜΣΤ εβδομήντα εννέα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ