Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ
«Η Ελλάδα και το Ανατολικό Ζήτημα, 1875-1881»

Η «Εκδοτική Αθηνών» κυκλοφόρησε το επίκαιρο βιβλίο του ιστορικού Ευάγγελου Κωφού «Η Ελλάδα και το Ανατολικό Ζήτημα, 1875-1881 (Από τις επαναστάσεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην προσάρτηση της Θεσσαλίας). Πρόκειται για ελληνική έκδοση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών (1975) βιβλίου του «Greece and the Eastern Crisis, 1875-1878», το οποίο εγκωμίασε η επιστημονική κοινότητα. Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει προσθήκες και βελτιώσεις, βάσει των πρόσφατων εξελίξεων στη Βαλκανική.

Το βιβλίο αναφέρεται στις εξεγέρσεις των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1875-1876), στη βουλγαρική εξέγερση (1876), στο σερβο-τουρκικό πόλεμο (1876), στο ρωσο-τουρκικό πόλεμο με συμμετοχή Σέρβων, Μαυροβούνιων, Βουλγάρων, Ρουμάνων, στην ήττα των Τούρκων και την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία μεγάλου βουλγαρικού κράτους με νότια όρια τη Θεσσαλονίκη, τα παράλια του Αιγαίου και τον Αλιάκμονα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, όμως, αντέδρασαν στη μονομερή λύση του Ανατολικού Ζητήματος από τη Ρωσία, ανατρέποντας τον Αύγουστο του 1878, στο Συνέδριο του Βερολίνου, τους βασικότερους όρους της Συνθήκης, ώστε το 1881 να ανοίξει ο δρόμος για την προσάρτηση στην Ελλάδα, ως «αντιπαροχή», βέβαια, της Θεσσαλίας και της επαρχίας της Αρτας.

Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η ειρήνη που επέβαλαν οι Μεγάλες Δυνάμεις εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα. Η «λύση» τους εμπεριείχε τα «σπέρματα» των ενδοβαλκανικών κρίσεων (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α` Παγκόσμιος Πόλεμος), που επαναλήφθηκαν στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και επανεμφανίστηκαν «στις δραματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στις μέρες μας» με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ