Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΤΑΣΟΣ ΜΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Χρονολόγιο»

Στο μικρό καλαίσθητο «Χρονολόγιο» με υπότιτλο «Μικρή ελεγεία για νικημένους» κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του Τ. Μ. Ο ποιητής, εκπαιδευτικός και ζωγράφος, με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, κοσμεί τη συλλογή του με κομψά σχέδια που εκφράζουν την αέναη πορεία του χρόνου. Επιλέγει στα σχέδιά του τους χαρταετούς ή τις παιδικές σβούρες, δύο αντικείμενα που συμβολίζουν το χρόνο.

Η ποιητική του φωνή, σταθερή, υποδηλώνει του χρόνου «το νυν και αεί». Το «Χρονολόγιο» είναι μικρή ελεγεία, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο ποιητής, «για νικημένους» από το χρόνο. Υπάρχει, τάχα, νικητής στη μάχη με το χρόνο, που κατασπαράζει τα πάντα και τους πάντες; «Και μόνο η μέτρησή σου/ οδυνηρή είναι αναμέτρηση».

Ο ποιητής τον περιγράφει σε όλες τις εξάρσεις, εκφράσεις και αποτιμήσεις, όπου διαχέεται σκληρός και αδηφάγος. Ο Τ. Μ. στέκεται με δέος μπροστά στον άνθρωπο, που «ανακυκλώνεται» αέναα. Με αφαιρετική γραφή ο δημιουργός δίνει την πορεία, τη «γεύση», το χρώμα, την κίνηση του χρόνου και το κατορθώνει με μέσα ποιητικά, λακωνικά, απλά, αληθινά, έτσι όπως ο χρόνος, χωρίς συνήθως να αντιλαμβανόμαστε, επιτελεί το καταστρεπτικό του έργο. «Γεγονός/ το αμετάκλητο/ τέλος/ του γίγνεσθαι/ το είναι/ που αμετάκλητα/ γέγονε» (Εκδοση Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου Αττικής).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ