Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι εκδόσεις Αδάμ «Πέργαμος», συνεχίζοντας την εξαιρετική συμβολή τους στην ιστορία και μελέτη της ελληνικής τέχνης, κυκλοφόρησαν μιαν ακόμη εικαστικού περιεχομένου μονογραφία. Πρόκειται για τον τόμο «Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933)», πλούσια εικονογραφημένο με έργα του καλλιτέχνη και κείμενο της ιστορικού Τέχνης Αφροδίτης Κούρια, η οποία επαναφέρει στο φως έναν ξεχασμένο δημιουργό.

- «Κοχλίας»: Σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο», κυκλοφόρησε, εξαιρετικά καλαίσθητο, πλούσια εικονογραφημένο, το βιβλίο του Κώστα Τσιπηρά «Ελληνες καραγκιοζοπαίχτες πίσω από τα φώτα του μπερντέ», το οποίο συνοδεύεται και με cd που περιέχει αποσπάσματα παραστάσεων και συνεντεύξεις με καραγκιοζοπαίχτες. Εξυπνα και ευχάριστα είναι τα τέσσερα μικρά χιουμοριστικά άλμπουμ του Γιάννη Προεστάκη με τίτλους «Των φρονίμων τα παιδιά... σιγά μην είναι δικά τους», «Μια του κλέφτη δυο του κλέφτη...», «Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι...», «Δεν καταλαβαίνω Greek».

- To Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κυκλοφόρησε το ιστορικό έργο του Φωκίωνος Σιδηρόπουλου «Τα εθνικά φιλανθρωπικά καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη (Νοσοκομείο Βαλουκλή)». Ο τόμος είναι εικονογραφημένος με φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες, γκραβούρες, έργα τέχνης, ντοκουμέντα, δημοσιεύματα κ.ά. και περιέχει ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και γλωσσάριο.

- Το Ιδρυμα Πιερίδη κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα με έργα του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Ξένου.

- Ο δημοσιογράφος Κώστας Σπανόπουλος έγραψε και εικονογράφησε με φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια το θεατρολογικού και όχι μόνον ενδιαφέροντος βιβλίο «Ο φωτισμός του θεάτρου με φωταέριο». Για την εποχή, δηλαδή, που οι παραστάσεις στα αθηναϊκά θέατρα φωτίζονταν με γκάζι (Εκδόσεις «Διογένης», Ακαδημίας 74, τηλ. 010 3825.121).

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Αντριου Ντάλμπι «Σειρήνια Δείπνα (Ιστορία της διατροφής και της γαστρονομίας στην Ελλάδα)» (απόδοση Ελενα Πατρικίου). Χρήστος Λούκος «Πεθαίνοντας στη Σύρο του 19ου αιώνα» (μελέτη σχετική με τις δημόσιες και μυστικές - ιδιόγραφες διαθήκες τη Συριανών του 19ου αιώνα).

- Το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης Τρίπολης κυκλοφόρησε ένα τομίδιο με τα μηνύματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από το 1962 έως το 2001.

- «Γράμματα» (Γραβιάς 9-13, Αθήνα, ΤΚ 10678, 010 3807.689): Μαρία Πολυδούρη «Τα ποιήματα» Κ. Γ. Καρυωτάκη «Ποιήματα και πεζά». Δυο τόμοι με δημιουργίες των δύο τραγικών εραστών και ποιητών.

- «Αγρα» Theophile Gautier «Appia Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα» (διηγήματα του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Θεόφιλου Γκοτιέ. Εισαγωγή Marc Eigeldinger. Μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου, Ιρβιν Ντ. Γιάλομ «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» (μυθιστόρημα, εισαγωγή - μετάφραση Ευαγγελία Ανδριτσάνου - Γιάννης Ζέρβας). Νόαμ Τσόμσκι «11/9» (ένα ακόμη - εν θερμώ - γραμμένο βιβλίο του Αμερικανού γλωσσολόγου, αντικομφορμίστα, αντιιμπεριαλιστή, διανοούμενου κατά της τρομοκρατίας των ΗΠΑ σε βάρος των λαών (μετάφραση Σάββας Μιχαήλ). Τάκης Μενδράκος «Τα τετράστιχα της πικρής βροχής» (ποίηση). Δημήτρης Δημητριάδης «Κατάλογοι 10-12» (πεζογράφημα ποιητικής διάθεσης και μορφής).

- «Εντός»: Γιώργος Πιας «Πανηγύρι (το μουσικό πανεπιστήμιο)». Αυτοβιογραφία του μουσικού Γ. Πια). Κούλα Καραμηνά - Πόθου «Βγαίνω, τα φυλάς» (ιστορίες για παιδιά).

- «Ιωλκός»: Ι. Μ. Χατζηφώτης «Ανθολογία λογοτεχνικών κειμένων για το Αγιον Ορος». Μόδης Καλέργης «Δεν ακούς; Μην πας στα βαθιά» (ποίηση). «Εγκυκλοπαιδικό προσωπογραφικό λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού» (βιβλιογραφία για τη βυζαντινή ιστορία και τον πολιτισμό). Τάκης Σκανάτοβιτς «Η αυτοκτονία του χρόνου» (ποίηση). Ελένη Β. Πίππα «Ιχνηλάτης» (ποίηση).

- «Εξάντας»: Διονύσης Χαριτόπουλος «Αρης - ο αρχηγός των ατάκτων» (ιστορική βιογραφία του Αρη Βελουχιώτη).

- «Κέδρος»: Ε. Γ. Ασλανίδης «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος και η χαρμολύπη» (μελέτη για τον Α. Εμπειρίκο). Τηλέμαχος Μαράτος «Βαρδιάνοι» (μυθιστόρημα).

- «Καστανιώτης»: Λευτέρης Κυπραίος «Θα σε χάσω σε δέκα χρόνια (Ο κύκλος μιας σύντομης ζωής» (κείμενα και ποιήματα του πρόωρα χαμένου και ταλαντούχου Λ. Κυπραίου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ