ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Τρεις βδομάδες απεργία

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Μαχητικά και αγωνιστικά, όπως ξεκίνησαν πριν από 18 μέρες, οι εργαζόμενοι της εταιρίας «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ» στη Ριτσώνα Βοιωτίας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, σύμφωνα με την απόφαση της χτεσινής γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν στο χώρο του εργοστασίου. Διανύοντας την τρίτη βδομάδα των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι, μπροστά και στην αδιαλλαξία της διεύθυνσης της επιχείρησης - που στοχεύει, παράλληλα, στη διάσπαση των εργαζομένων και στη δράση της εμπιστοσύνης τους στη διοίκηση του σωματείου - συνεχίζουν από τη Δευτέρα τις καθημερινές στάσεις εργασίας ανά ώρα, μέχρι τις 10 το βράδυ που λειτουργεί το εργοστάσιο, ενώ ήδη έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση (ώρα συγκέντρωσης όλων των εργαζομένων του κλάδου είναι 9.30 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου της «ΕΛΑΪΣ»).

«Στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας του ομίλου (η επιχείρηση «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» ανήκει στο γνωστό όμιλο «PLIAS»), εμείς απαντάμε σύσσωμοι, με αγώνα διεκδικούμε το δίκιο μας κι έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι να καμφθεί η στάση της διοίκησης της εταιρίας», δήλωσε στο «Ρ» ο Γ. Παναγής, μέλος της Εργοστασιακής Επιτροπής (το σωματείο «Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού - Ελαιουργοσαπουνοποιείων - Πυρηνελαιουργείων - Σπορελαιουργείων - Καλλυντικών - Απορρυπαντικών» είναι κλαδικό).

Επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική τους στάση, για άλλη μια φορά, χτες, κατά τη διάρκεια μιας μαζικής γενικής συνέλευσης, ψήφισαν ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, την Πέμπτη και Παρασκευή, με στάσεις εργασίας, ανά ώρα και στις δυο βάρδιες, ενώ, παράλληλα, έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του σωματείου Λ. Σκαρόπουλο και το γραμματέα Ν. Ξουράφη, για τη σημασία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης, που, όπως επισημάνθηκε, «η επιτυχία της θα στείλει διπλό μήνυμα, προς την κυβέρνηση - εργοδοσία ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν και προς τις συμβιβασμένες και υποτακτικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να αποχωρήσουν από τον κοινωνικό διάλογο - απάτη, γιατί κανένας εργαζόμενος δεν τους έχει εξουσιοδοτήσει να διαπραγματευτούν τι θα χάσουν.

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους, μετέφεραν ο Κ. Πάλλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, και ο Γ. Αργύρης, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αύξηση 3% για την αναπλήρωση του πληθωρισμού του έτους 2001, αύξηση μισθού 2,5%, πλαφόν κατώτερου μισθού 240.000 δρχ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, οδοιπορικά κ.ά.


«Θα ήσουν μπροστάρης στους αγώνες»

Εκδήλωση τιμής στον αγωνιστή Χρήστο Σταμούλο, από την ΚΟΒ όπου ανήκε

«Εφυγε» πολύ νωρίς. Τώρα, που τον χρειαζόμασταν περισσότερο. Θα συνεχίσουμε, όμως, τον αγώνα, όπως θα έκανες εσύ, Χρήστο, αν ήσουν μαζί μας. Με αυτήν την υπόσχεση, οι πρώην συνάδελφοί του τίμησαν χθες το απόγευμα τον Χρήστο Σταμούλο, στη σεμνή πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης, που διοργάνωσε η ΚΟΒ ΕΘΕΛ - ΟΑΣΑ του ΚΚΕ, στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στην Πέτρου Ράλλη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η σύζυγός του, ο γιος του, ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ Γιάννης Χατζόπουλος και πολλά στελέχη της εταιρίας.

«Είναι δύσκολη στιγμή για όλους εμάς και ιδιαίτερα για όλους όσους τους καθοδήγησε, τους έδωσε φώτα και περήφανοι δηλώνουμε πως ήταν δάσκαλός μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα του», είπε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος των συνδικάτων της ΕΘΕΛ, Γιώργος Μαστραγγελής.

«Ο σύντροφός μας δεν έκρυψε, δεν κατέθεσε ποτέ την κομματική του ταυτότητα. Δεν την έβαλε "κάτω" από την αντίστοιχη συνδικαλιστική», επισήμανε στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Συνδύαζε, πρόσθεσε, άριστα την ιδιότητα του κομμουνιστή συνδικαλιστή, που ενδιαφέρεται για όλα. Για τα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων του, αλλά και για τα γενικότερα της πόλης και των συγκοινωνιών, τα οποία μας είχε μεταφέρει και στη ΝΑΣ. Από το 1980 που προσλήφθηκε στην ΕΑΣ, μέχρι την ώρα που έφυγε όρθιος μαχητής, έδωσε ό,τι καλύτερο είχε στον αγώνα της εργατικής τάξης και στους συναδέλφους του στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών.

«Και σήμερα αν ήταν παρών ο σύντροφος Χρήστος, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, θα πρωτοστατούσε στον αγώνα της εργατικής τάξης κόντρα στην επίθεση που γίνεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στις πρώτες γραμμές ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην ιδιωτικοποίηση συγκοινωνιακού έργου, και δραστηριοτήτων του χώρου. Θα ακουγόταν στεντόρεια η φωνή του υπέρ των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων, που τους κατακρεουργεί η σιδερόφραχτη ισραηλινή πολεμική μηχανή με τη στήριξη των ΗΠΑ». «Εχουν δυνατά μπράτσα, δυνατή φωνή, μουλαρίσιο πείσμα. Δεν κωλώνουν. Είναι φιλότιμα παιδιά. Αυτοί οι στίχοι του ποιητή της Ρωμιοσύνης, γραμμένοι το 1949 στη Μακρόνησο, σκιαγραφούν αυτό που έχουμε κρυμμένο στη μνήμη μας για τον Χρήστο Σταμούλο», σημείωσε την ομιλία του ο Σπύρος Δρίβας, εκ μέρους της ΚΟΒ της ΕΘΕΛ.


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συμμετέχουμε στον αγώνα των εργαζομένων

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με αφορμή τη σημερινή απεργία. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Συμμετέχουμε και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της νεολαίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια.

Η Κοινωνική Ασφάλιση έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Με μια σειρά νέα αντεργατικά μέτρα και με το άλλοθι του «κοινωνικού» διαλόγου, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνονται οι συντάξεις, παραδίδονται τα αποθεματικά των Ταμείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, καταργούνται τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας και μειώνεται το ποσό της σύνταξης όσων εργαζομένων είχαν κάπως καλύτερα όρια συνταξιοδότησης και σύνταξης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί παραπέρα την ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση του κλάδου της Υγείας και της Πρόνοιας.

Μπροστά σε αυτό το ζοφερό για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια, τοπίο που έχει προδιαγράψει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι, όπου και αν ανήκουν πολιτικά, πρέπει να αντισταθούν. Ο δρόμος του αγώνα είναι μοναδική επιλογή ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και εργοδοτών. Η απεργία της 3ης Απριλίου είναι ένας ακόμα σταθμός στην κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων για την υπεράσπιση των κεκτημένων και τη διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και θα συμπαραστέκεται στους αγώνες τους για Δημόσια Ασφάλιση για όλους, δωρεάν Δημόσια Υγεία και Πρόνοια».


«MINION»
Ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι, απλώς παρακολουθεί η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου

Χωρίς αποζημίωση και την καταβολή των δεδουλευμένων τους μένουν οι εργαζόμενοι του «ΜΙΝΙΟΝ» και το υπουργείο Εργασίας απλώς αρκείται σε ανεπαρκή μέτρα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες του δε γνωρίζουν ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης του «ΜΙΝΙΟΝ» και το μόνο που ξέρουν είναι ότι απλώς γίνονται στο κτίριο κάποιες επισκευές. Είπε ότι το υπουργείο έχει την πρόθεση να έρθει σε διάλογο με τον νέο ιδιοκτήτη και να επιχορηγήσει τις νέες θέσεις εργασίας εφόσον αυτές θα καλυφθούν από τους άνεργους του «ΜΙΝΙΟΝ». Ισχυρίστηκε ότι από το Νοέμβρη του 2000 έχει εκπονηθεί πρόγραμμα κατάρτισης, επανακατάρτισης και αυτοαπασχόλησης στους ανέργους του «ΜΙΝΙΟΝ» και είπε ότι αυτοί που μείνανε τελικά ακάλυπτοι είναι 70-80 εργαζόμενοι.. Ανακοίνωσε δε, ότι ο ΟΑΕΔ με βάση το νέο καθεστώς λειτουργίας του δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων του «ΜΙΝΙΟΝ».

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι οι όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης είχαν μικρό αποτέλεσμα για τους ανέργους του «ΜΙΝΙΟΝ», αφού το 1/3 από αυτούς σήμερα είναι εκτός της όποιας παραγωγικής διαδικασίας είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι υπάρχει θέμα με τον όποιο καινούριο άγνωστο ιδιοκτήτη της εταιρίας και θα έπρεπε ήδη το υπουργείο να τον έχει βρει προκειμένου να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους ήδη ανέργους του «ΜΙΝΙΟΝ». Υπογράμμισε δε, ότι ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να καλύψει το 1,5 δισ. δρχ. που είναι οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και στη συνέχεια να τα διεκδικήσει από την εμπορική αξία της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ