ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εδωσε τα ... διαπιστευτήρια στους μεγαλοβιομηχάνους

Τα διαπιστευτήριά του στους μεγαλοβιομηχάνους έδωσε, προχτές το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, με την παρουσία του στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού άκουσε προσεκτικά τις αξιώσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ, κατέληξε - με την ομιλία του - στην ουσία, που δεν είναι άλλη παρά η πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βιομηχάνων. Στην εκεί παρουσία του ο Α. Τσοχατζόπουλος άκουσε για μια ακόμη φορά τα... παράπονα του ΣΕΒ, τα οποία θίχτηκαν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Οδ. Κυριακόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (επικαλέστηκε στοιχεία από την τελευταία έκθεση του World Economic Forum, σύμφωνα με τα οποία η θέση της Ελλάδας το 2001 ήταν 34η μεταξύ των 58 χωρών έναντι της 33ηςθέσης που κατείχε το 2000). Επισημαίνοντας την ανάγκη να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πρότεινε συνεχή διάλογο προς την κατεύθυνση του στόχου βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, ο Οδ. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για αναμόρφωση, προς όφελός τους, του φορολογικού συστήματος σε συνδυασμό με την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου, τονίζοντας μάλιστα ότι «οι προτάσεις της αγοράς θα πρέπει να εισακουστούν». Αναφορά έγινε και στις... δυσκαμψίες που δημιουργεί στην κερδοφορία τους και ο τελευταίος αντεργατικός νόμος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και μέσα στο πνεύμα των αξιώσεων του ΣΕΒ:

  • Χαρακτήρισε αυτονόητη την καθιέρωση θεσμικού σταθερού διαλόγου ως προς τη στρατηγική, αλλά και ως προς τα τρέχοντα καθημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων.
  • Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής ανάπτυξης για τη χώρα, με στόχο την οικονομική και... κοινωνική συνοχή. Για το αναπτυξιακό και φορολογικό είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες και να μπουν προτεραιότητες στην εξέλιξη των στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε συνδυασμό με το Γ΄ ΚΠΣ.
  • Υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθούν θεσμοί μόνιμου διαλόγου και ότι θα συζητηθεί το μεγάλο θέμα της απελευθέρωσης των αγορών.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης - όπως το ονόμασε - προγραμματίζει να προσκαλέσει άμεσα για διαβούλευση, με πλαίσιο συγκεκριμένων κανόνων, τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να εξαχθούν τα συμπεράσματα εκείνα που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.


ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Προς νέα άνοδο

H άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μετά από μια περίοδο κάμψης, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό, την τσέπη του καταναλωτή, αλλά και τη δικαιολόγηση φαινομένων γενικότερης κερδοσκοπίας. Οι διεθνείς τιμές έχουν σκαρφαλώσει στα 26 - 27 δολάρια το βαρέλι, από 18 - 20 δολάρια την περίοδο Οκτώβρη 2001, Φλεβάρης 2002. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ανεπίσημο επίπεδο, διέρρεαν χτες αντιφατικές πληροφορίες. Ετσι ενώ σχολίαζαν την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου σαν φαινόμενο «καθαρά χρηματιστηριακό» (χρηματιστηριακές αυξομειώσεις είναι ο ακριβής όρος) καθώς δεν παρατηρείται καμιά έλλειψη πετρελαίου, την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι οι χρηματιστηριακές τιμές επηρεάζονται από τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, τις φημολογούμενες περικοπές του ΟΠΕΚ και την απειλή πολέμου στο Ιράκ. Με αλλά λόγια δηλαδή, η χρηματιστηριακή άνοδος των τιμών οφείλεται σε πραγματικά γεγονότα και - καθώς η κατάσταση στη Μ. Ανατολή παραμένει έκρυθμη - κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Ηδη οι Ελληνες καταναλωτές έχουν γευτεί τη νέα άνοδο των τιμών. Η αμόλυβδη βενζίνη από 0,6 ευρώ το λίτρο, έχει ξεπεράσει τα 0,7 ευρώ το λίτρο (ποσοστό αύξησης 11,5%). Ετσι, ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2% θεωρείται ήδη ανέφικτος, καθώς τον Μάρτη παρατηρήθηκε και πάλι άνοδος του τιμαρίθμου στο 3,6 - 3,7%. Και ενώ από τη μια η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει και τα καλά της για το κράτος (η μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου το 1999 και το 2000, είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρατικά φορολογικά έσοδα πάνω από 100 δισ. δρχ. για κάθε έτος), από την άλλη εγγυμονείται ο κίνδυνος γενικευμένων κερδοσκοπικών αυξήσεων των τιμών των εμπορευμάτων...


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Πληθαίνουν τα παράπονα για τις ανατιμήσεις

Οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών και το κόστος ζωής, σε σχέση με την εισαγωγή του ευρώ σαν αποκλειστικού νομίσματος στις συναλλαγές, βρέθηκαν στην πρώτη θέση της «μαύρης λίστας» με τα παράπονα καταναλωτών, που κατάρτισε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΙΝΚΑ, σύμφωνα με τα οποία απευθύνθηκαν σ' αυτό 3.392 καταναλωτές, προκειμένου να διατυπώσουν καταγγελίες και παράπονα για την ακρίβεια, πράγμα το οποίο αποτελεί μια ακόμα διάψευση των κυβερνητικών πανηγυρισμών, περί δήθεν συγκράτησης των τιμών στο πρώτο διάστημα του χρόνου, και δίνει τις πρώτες ενδείξεις για τις ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις που έφερε μαζί της η άνοιξη.

Δεύτερη κατηγορία στη λίστα του ΙΝΚΑ είναι τα τρόφιμα, που συγκέντρωσαν 3.309 καταγγελίες (ποσοστό 10,74% επί του συνόλου), ενώ ακολουθούν τα κέντρα αδυνατίσματος με 2.409 παράπονα - καταγγελίες, ο ΟΤΕ, οι υπηρεσίες υγείας κ.ά.


ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΜΑΤ, τρομοκρατία και απειλές για συλλήψεις

Ετσι επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τους κατοίκους που αντιστέκονται στην επέλαση των πολυεθνικών και στην καταστροφή του τόπου τους

Με τη διαρκή παρουσία των κατασταλτικών μηχανισμών που έχει θέσει η κυβέρνηση στην υπηρεσία της πολυεθνικής TVX Hellas, ζουν αυτή την περίοδο οι κάτοικοι του οικισμού της Στρατονίκης στη Χαλκιδική. Επειδή παλεύουν να σώσουν το χωριό τους και απαιτούν να σταματήσουν οι υπόγειες εξορυκτικές εργασίες της εταιρίας κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών τους.

Από την περασμένη εβδομάδα, καθημερινά κινητοποιούνται δυνάμεις των ΜΑΤ, για την προστασία της διέλευσης των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους της εταιρίας, τρεις φορές την ημέρα. «Είναι πρόκληση. Αν θέλουν μπορούν να μεταφέρουν τους εργαζόμενους από άλλο δρόμο. Ομως η εταιρία θέλει να καλλιεργήσει την αντιπαράθεση ανάμεσα σ' εμάς και τους εργαζόμενους», καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Ολοι δηλώνουν ότι σέβονται το ψωμί των εργαζομένων. Ομως αυτή η πρακτική πυροδοτεί την ένταση. «Και τώρα έφεραν και τα ΜΑΤ για να μας τρομοκρατήσουν», συμπληρώνει η κυρία Μαρία. Καθαρή επίδειξη ισχύος. Επιχείρηση τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Οι κλούβες των ΜΑΤ, τα περιπολικά της αστυνομίας, πάνε κι έρχονται, νύχτα και μέρα. Κάθε φορά που γίνεται η προγραμματισμένη διέλευση των οχημάτων της εταιρίας.

Αυτό έγινε και το βράδυ της Δευτέρας. Κλούβες των ΜΑΤ, που μετέφεραν δύο διμοιρίες άνδρες από την Κατερίνη, στάθμευσαν στην πλατεία του χωριού, μπροστά από την εκκλησία. Μετά τις 9 το βράδυ πήραν θέση. Και ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απείλησε: «Εχουμε εντολή να προχωρήσουμε σε συλλήψεις».

Οι κάτοικοι συγκροτημένα προχώρησαν στο δρόμο και πήραν θέση δεξιά και αριστερά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δική τους προγραμματισμένη κινητοποίηση. «Οχι στην εξόρυξη κάτω από το χωριό μας». Το αίτημα - σύνθημα διατυπώθηκε.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε σε καφενείο καταγγέλθηκαν περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Μια γυναίκα την κράτησαν «όμηρο» στο σπίτι της από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι και τελικά την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα για κατάθεση, διότι «συμμετέχει στις κινητοποιήσεις». Αλλο κάτοικο, πάλι χωρίς λόγο, τον κατέβασαν από το αυτοκίνητό του και άρον άρον μέσα στη νύχτα τον μετέφεραν στο ΑΤ της περιοχής. «Εδώ καταλύθηκε η δημοκρατία», φωνάζουν αγανακτισμένοι. Και περιγράφουν την αστυνομοκρατία που λίγο αργότερα θα δούμε.

Πολιορκημένοι μέσα στα σπίτια τους, στο χωριό τους. Θύματα της πολιτικής που έχει επιλέξει συνειδητά και ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρίας.

Στο Κιλκίς

Στο μεταξύ, ξεσηκώνονται σιγά σιγά και οι φορείς του Κιλκίς. Εκεί που ανοίγει το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο του τόπου σε πολυεθνικές εταιρίες και να υποθηκεύσει το μέλλον της περιοχής για δεκαετίες.

Την περασμένη Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρουσσών αποφάσισε ομόφωνα και ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μάρτη στο υπουργείο Ανάπτυξης για την εξόρυξη χρυσού στις περιοχές του δήμου και σε μια έκταση 300.000 στρεμμάτων.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης από τριμελή επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά φέρεται να έχει καταθέσει και η μεγάλη πολυεθνική «Rio Tinto», γνωστή ως εταιρία «δολοφόνος» για τις πρακτικές που έχει ακολουθήσει στις μεταλλευτικές δραστηριότητές της ανά τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ