ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αμερικανός κομιστής νέων πιέσεων και εκβιασμών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, αρμόδιος για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, Πιερ Πρόσπερ, έφτασε χτες απρόσμενα στο Βελιγράδι, συναντήθηκε με το Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς και όταν αργότερα συνάντησε τους δημοσιογράφους, έδειξε νευρικά το ρολόι του: «Ο χρόνος τρέχει... Ολοι πρέπει να το αντιληφθούν».

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Πρόσπερ, που όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκε αφού διέκοψε την περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής ...«εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης στο Βελιγράδι», δεν είχε καλό σκοπό. Ο Αμερικανός πρέσβης ήταν φορέας κακών ειδήσεων και νέων εκβιαστικών πιέσεων. Σε κάθε περίπτωση προειδοποίησε πως εάν το Βελιγράδι δε συνεργαστεί απόλυτα και με κάθε τρόπο με το Δικαστήριο της Χάγης, τότε δε διακυβεύεται η ούτως ή άλλως παγωμένη, απ' τις 31 του Μάρτη, περαιτέρω αμερικανική οικονομική βοήθεια των περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων... Αυτό γιατί οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν (δυσμενώς... εάν δεν υπάρξει «συμμόρφωση») και όλους τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα) «αναφορικά με την περαιτέρω βοήθειά τους προς την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

«Θα πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά την απόσυρση της υποστήριξής μας, καθώς και το ενδεχόμενο να εμποδίσουμε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι» είπε επί λέξει ο Πρόσπερ μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς... Εξυπακούεται πως ο Τζίντζιτς δεν είχε κανένα δισταγμό για την «ανάγκη στενότατης συνεργασίας» του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης και για τις επικείμενες απελάσεις τουλάχιστον 15 Σέρβων πρώην αξιωματούχων, επιρρίπτοντας την ευθύνη της όποιας καθυστέρησης στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Ο Πρόσπερ μάλιστα φρόντισε και αυτό να το καταστήσει σαφές και προς τον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που είχε προσπαθήσει προχτές βράδυ να διασκεδάσει τις αμερικανικές πιέσεις, δηλώνοντας: «Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος σφάλλει. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα όχι μόνο για την περαιτέρω διμερή οικονομική βοήθεια, αλλά και για το διεθνές επίπεδο υποστήριξης που θα δοθεί στη Γιουγκοσλαβία»...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δημοψήφισμα το Μάη και «ελεγχόμενες» εκλογές τον Οκτώβρη...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την πρώτη βδομάδα του Μάη, «για να αποφασίσει ο λαός εάν θέλει την παραμονή του στην εξουσία ή όχι, αφού γίνει η αποκατάσταση της δημοκρατίας τον ερχόμενο Οκτώβρη», ανακοίνωσε χτες ο Πακιστανός στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

«Σκοπός του δημοψηφίσματος θα είναι η εισαγωγή της πραγματικής δημοκρατίας», είπε ο Πακιστανός ηγέτης, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως δε θα επιτρέψει στους πρώην πρωθυπουργούς, Μπεναζίρ Μπούτο και Ναουάζ Σαρίφ, την είσοδό τους στη χώρα και τη συμμετοχή τους στις γενικές εκλογές. «Δε θα τους αφήσω», είπε, «να επιδοθούν και πάλι στη λεηλάτηση του πλούτου της χώρας μας... δεν έχουν κανέναν απολύτως ρόλο στην πακιστανική πολιτική σκηνή».

Πέρα απ' την έκπληξη διεξαγωγής δημοψηφίσματος που επιφύλασσε, το χτεσινό διάγγελμα Μουσάραφ επικεντρώθηκε σε έναν εκτενή απολογισμό της κυβέρνησής του, αναφορικά με τη «μεταρρύθμιση της οικονομίας, την καταπολέμηση της φτώχειας(!), την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού».

«Θα ήθελα συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να επιτευχθεί ένα σύστημα ελέγχου και ισορροπιών για την αποτροπή της κακοδιαχείρισης και της κατάχρησης εξουσίας εκλεγμένων αξιωματούχων», είπε, σε άλλο σημείο, ο Πακιστανός ηγέτης, κάνοντας επιπλέον λόγο για «την ανάγκη μίας νέας σχέσης ανάμεσα στον Πρόεδρο, που έχει έναν παραδοσιακό ρόλο, και τον πρωθυπουργό, που ασκεί πραγματική εξουσία».

Αν και δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις όσον αφορά στα περί διεξαγωγής γενικών εκλογών, ο Πακιστανός στρατηγός σημείωσε πως, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, «θα διατηρήσει ορισμένες εξουσίες, ώστε να μην μπορεί ο πρωθυπουργός που θα εκλεχτεί να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα»...

ΒΟΡΕΙΑ ΑΓΓΛΙΑ
Η απεργία «σταμάτησε» τα τρένα

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις ουσίας και όχι κοροϊδίας, εκατοντάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Βόρειας Αγγλίας ξεκίνησαν χτες 48ωρη απεργία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των συνδικαλιστών, η απεργία συνάντησε τη συντριπτική συμμετοχή των εργαζομένων. Εκπρόσωπος της εργοδοσίας, που έχει διακόψει εδώ και μία βδομάδα τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, εξέφρασε τη λύπη της για την 48ωρη απεργία, παραμένοντας απρόθυμη να κατανοήσει «τις παράλογες απαιτήσεις για αυξήσεις στους μισθούς».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΠΟΕ
«Γενική απειλή» οι δασμοί των ΗΠΑ και τα αντίποινα της ΕΕ...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Μετά την Ιαπωνία, χτες και η Νότια Κορέα διαμαρτυρήθηκε κατά των δασμών που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και των ανάλογων αντιποίνων που αποφάσισε η ΕΕ, επισημαίνοντας πως «και η στάση της Ουάσιγκτον και αυτή των Βρυξελλών απειλούν το ίδιο την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)».

Ο πρέσβης της Ν. Κορέας Τσανγκ Εουι-γιονγκ δήλωσε μετά τη χτεσινή συνάντησή του με αξιωματούχους του Φορέα Επίλυσης Διαφορών του ΠΟΕ, στη Γενεύη: «Ολοι γνωρίζουμε τη σημασία των ηγετικών ρόλων που έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ όσον αφορά στη διατήρηση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος. Οντας παγκόσμιες παίκτριες, οι ενέργειές τους έχουν βαθιές επιπτώσεις στο διεθνές εμπορικό σύστημα». Ο Νοτιοκορεάτης πρεσβευτής κατέληξε συνιστώντας πως «τα όποια προβλήματα θα ήταν καλό να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μέτρα αντί αντιποίνων».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ συλλήψεων με άλλοθι φήμες για «πραξικόπημα»

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Αξιωματούχοι της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν (ISAF) ζήτησαν (και δεν έλαβαν) χτες εξηγήσεις από στελέχη της αφγανικής μεταβατικής αρχής για το προχτεσινοβραδινό μπαράζ εκατοντάδων συλλήψεων και επιδρομών σε κτίρια και γραφεία της Καμπούλ με πρόσχημα φήμες πως κάποιοι σχεδίαζαν «πραξικόπημα» ή «ενέργειες με σκοπό να βλάψουν τον προσωρινό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι»...

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προχτές, εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν και πως τελικώς απ' αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 160 μέλη «ακραίας ισλαμικής αφγανικής ομάδας». Επισήμως, το πρόσχημα της επιχείρησης γνωστοποιήθηκε χτες διά στόματος Μοχάμεντ Νάσερ (διευθυντή ασφαλεία στο γραφείο του κυβερνήτη της Καμπούλ) που είπε πως «οι ύποπτοι ήθελαν να κάνουν πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης, δηλαδή να καταλάβουν το Αφγανιστάν»...

Ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής δύναμης, Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος, Τόνι Μάρσαλ, δήλωσε απευθυνόμενος προς τους Αφγανούς που εξαπέλυσαν το μπαράζ συλλήψεων: «Εάν επρόκειτο να γίνει κάποιο είδος πραξικοπήματος, ίσως θα έπρεπε να μας το κοινοποιήσετε»...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νομοσχέδιο περί γενετικής έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί κυβερνητικοί παράγοντες της Αυστραλίας συμφώνησαν χτες στην προώθηση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη χρήση και τον αριθμό ανθρωπίνων εμβρύων (που βρίσκονται κατεψυγμένα σε κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης) με σκοπό τη γενετική έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα και τη δημιουργία μοσχευμάτων.

Το σχέδιο, με βασικό εμπνευστή την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, προβλέπει πως σε πρώτο στάδιο η έρευνα των γενετιστών πάνω στην παραγωγή και καλλιέργεια ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων θα πρέπει να περιοριστεί σε 60.000 ανθρώπινα έμβρυα που βρίσκονται κατεψυγμένα σε κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης. Προβλέπεται μία τριετής μεταβατική περίοδος όσον αφορά τη χρήση νέων (πέραν των 60.000) εμβρύων, ενώ θα θεωρείται παράνομη η χρήση εμβρύων από ερευνητές δίχως την πρότερη έγκριση των δωρητών.

Η διαδικασία παραγωγής βλαστικών κυττάρων θα ελέγχεται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας και θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τους οκτώ κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας, ανακοίνωσε πως οι ομοσπονδιακές αρχές θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ερευνητικής διαδικασίας πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα, «ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός των πολιτειών για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ