ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Οι ελπίδες στον... Μπους!

Οπου οι Ισραηλινοί «χαλάνε τα σχέδια» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή...

Του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή»
Αίφνης οι ελπίδες για ειρήνη προέρχονται από... τις ΗΠΑ. Ο Μπους ...«ελίσσεται φιλοαραβικά» και «συμμαζεύει τον Σαρόν», ενώ ο Πάουελ κρατά «κλάδον ελαίας»! Ωσαννά!

Ο Πρόεδρος Μπους, ο οποίος δηλώνει «αφοσιωμένος φίλος του Ισραήλ», γιατί στέλνει τον Πάουελ την... ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή; Μήπως για να «προλάβει» να ολοκληρωθεί μέχρι τότε η κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών και να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τις μετέπειτα «διαπραγματεύσεις»;

Τόσο πολύ φοβήθηκαν οι Ισραηλινοί από την «έκκληση» Μπους να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ώστε «τρέχουν» τώρα να ασκήσουν το δικαίωμα που τους αναγνώρισε: «Να αμύνονται ενάντια στην τρομοκρατία».

«Χαλάνε τα σχέδια» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή οι Ισραηλινοί και γι' αυτό τους «άδειασε» η Ουάσιγκτον; Τα κράτη - δορυφόροι δεν παίζουν συνήθως τέτοια παιχνίδια. Από την άλλη οι ΗΠΑ θέλουν πολλά προτεκτοράτα στην «ευαίσθητη» περιοχή. Αλήθεια από πού και γιατί αντλεί τη δύναμη ο Σαρόν να χλευάζει τους θλιβερούς εκπροσώπους της ΕΕ;

Περίεργες τουλάχιστον ορισμένες «προσεγγίσεις»: «Με καθυστέρηση και έχοντας πάντα κατά νου την καταπολέμηση του ...τριαξονικού μουσουλμανικού "κακού" (Ιράκ, Ιράν, Συρία), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναγκάζεται να ελιχθεί φιλοαραβικά στο Μεσανατολικό: Στέλνει τον υπουργό του επί των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να συμμαζέψει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν...»(!) (Από το πρωτοσέλιδο του «Βήματος»).

«Μείνετε λίγο ακόμα! Αν φύγετε όλοι εσείς, οι ξένοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, εδώ πέρα θα γίνει ολοκαύτωμα!». Στα λόγια κι ακόμα περισσότερο στα μάτια της Γάντα Ζουάιμι, εκπροσώπου Ενωσης Παλαιστινίων Αγροτών, καθρεφτίζεται η πραγματική αγωνία του παλαιστινιακού λαού, ο φόβος ότι όσο και αν ακούγεται αλλόκοτο, τα χειρότερα μπορεί να μη βρίσκονται πίσω τους, αλλά μπροστά τους (Π. Παπακωνσταντίνου, απεσταλμένος της «Καθημερινής»).

Οκτώ μέρες και νύχτες σκορπούν τον τρόμο και το θάνατο τα ισραηλινά τάγματα. Δεν είμαστε εδώ για να μετράμε, αλλά για να τους σταματήσουμε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΦΟΝΙΑΔΕΣ

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Οσο το Τελ Αβίβ έχει πίσω του την Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να υπολογίσει το διπλωματικό κόστος. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανησυχεί για τις διογκούμενες αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά δε διαφοροποιεί την πολιτική της. Η δήλωση-ευχή του Προέδρου Μπους για αρμονική συμβίωση του Ισραήλ με ένα παλαιστινιακό κράτος αναφέρεται στην επόμενη φάση. Ο Αριέλ Σαρόν πιστεύει ότι έπειτα από μερικές εβδομάδες θα έχει ολοκληρώσει τους στόχους του και θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με Παλαιστίνιους της επιλογής του την ίδρυση ενός ελεγχόμενου παλαιστινιακού κράτους» (Σταύρος Λυγερός ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: «Ο ισραηλινός στρατός έχει διαβεβαιώσει τον Αριέλ Σαρόν ότι χρειάζεται τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρώσει την αποστολή, που είναι "η εξάρθρωση της τρομοκρατίας και της υποδομής της", δηλαδή η διάλυση της παλαιστινιακής αντίστασης» (Ουίλιαμ Πφαφ -«Λος Αντζελες Τάιμς» - ΒΗΜΑ).

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ... «Επιτέλους! Χρειάστηκε να πάθει κατάθλιψη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και να στείλει μια οργισμένη επιστολή στο Λευκό Οίκο, να μιλήσει για "γενοκτονία" ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, να εμφανιστεί στο NBC η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαντλίν Ολμπράιτ κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπους για ανυπαρξία. Χρειάστηκαν όλα αυτά συν η πίεση των Ευρωπαίων για να πεισθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να αλλάξει πολιτική και να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στην περιοχή» (Αλέξης Παπαχελάς ΒΗΜΑ). (Χρωστάνε οι Παλαιστίνιοι μια λαμπάδα στο ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ στο ύψος της Ολμπράιτ και του Ετσεβίτ...).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αιφνίδια στροφή της Ουάσιγκτον - Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΘΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΑΡΟΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελιγμός επικοινωνιακός, μπροστά στις αντιδράσεις - ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΜΠΟΥΣ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σπεύδουν... βραδέως οι ΗΠΑ στην Παλαιστίνη - ΤΕΙΧΟΣ ΜΙΣΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΑΡΟΝ ΣΑΡΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΟΝ ΑΥΤΟΝ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.

ΑΥΓΗ: Ο ΣΑΡΟΝ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΠΟΥΣ - ΣΑΡΟΝ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Τα συν και τα πλην του απολογισμού της κυβέρνησης - ΤΙ (ΔΕΝ) ΚΑΝΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟΝ... ΜΑΚΙΓΙΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΩΟΥ» ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΛΗΣΤΕΙΑ 35 ΤΡΙΣ. ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ - Για το έγκλημα στη Σοφοκλέους και τους καλύπτουν!

ΕΣΤΙΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΛ.ΑΣ.: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ.

ΧΩΡΑ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΟΥΣ, ΤΣΕΪΝΙ, ΠΑΟΥΕΛ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EXTRA ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πίσω από το Ναό: «Η κυβέρνηση Σαρόν συνεχίζει την «Αμυντική(!) Ασπίδα» σε δύο παράλληλα επίπεδα: Από τη μια πλευρά, επεκτείνει τη στρατιωτική κατοχή και τις επιχειρήσεις εξολόθρευσης των πιο μαχητικών στελεχών των Παλαιστινίων, πρακτικά σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη. Ενώ τα φώτα δημοσιότητας συγκεντρώνονται στο στρατηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα και στη Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού, στη Βηθλεέμ, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μαίνονται με αγριότητα στις πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ, Ναμπλούς, Μπέιτ Τζάλα, Χεβρώνα και σε μια σειρά άλλων αστικών κέντρων. Από την άλλη, ο Σαρόν επιδιώκει και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να δημιουργήσει ένα πραγματικό τείχος, αδιαπέραστο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους ξένους παρατηρητές για τα όσα διαδραματίζονται στα Κατεχόμενα» (Π. Παπακωνσταντίνου - «Καθημερινή»).

Λίγες μέρες ακόμα... «Τι στοχεύουν (σ.σ. οι Ισραηλινοί); Να βρεθούν σε τεράστια θέση ισχύος -σε σχέση με τους απελπισμένους Παλαιστίνιους- ενόψει της επόμενης διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό, στην οποία θα αναγκαστούν στο τέλος να οδηγηθούν, ακόμα και με υπόδειξη των ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δίνουν πράσινο φως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους. Δεν είναι τυχαίο που ο ισραηλινός Τύπος -με περισσότερο εμφαντική την «Jerusalem Post» ανέφερε χτες ότι «μας μένουν λίγες μέρες για να καταστρέψουμε την υποδομή των τρομοκρατών». (Γ. Διακογιάννης απεσταλμένος των «Νέων»).

Σχέδιο μηνών: «Τελικά, με ό,τι κάνει τώρα το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει αποτελεσματικά κάθε ελπίδα να δημιουργηθεί κάποτε κράτος Παλαιστινιακό; Η Παλαιστίνια Χανάν Ασράουι είναι μία από τις ελάχιστες ισορροπημένες φωνές σε αυτόν τον πόλεμο. Εξουθενωμένη, με μαύρους κύκλους στα μάτια της, προσπαθώντας να παραμείνει ξύπνια πίνοντας καφέδες, μου μίλησε, με μια φωνή όλο παραίτηση, στην Ιερουσαλήμ. «Η Συμφωνία του Οσλο σκοπίμως καταλύεται τώρα», είπε, «ο Σαρόν πάντα το ήθελε αυτό. Αυτή η ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών ήταν σχεδιασμένη να γίνει εδώ και πολλούς μήνες...». (Ρόμπερτ Φισκ «Ιντιπέντεντ Νέα»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ