ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση δικαίωσης των συμβασιούχων

Απόφαση, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων, εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, κρίνοντας αντισυνταγματική τη ρύθμιση του νόμου 2839/2000 που περιορίζει τις χρονικές προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, το δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει συμβασιούχοι του ΤΕΒΕ, με την υπ' αριθμ. 708/2002 απόφασή του παρέχει τη δυνατότητα στους συμβασιούχους να προσμετρήσουν ένα περίπου εξάμηνο επιπλέον για τη συμπλήρωση των 24 μηνών που απαιτούνται για τη μονιμοποίησή τους. Μπορούν, δηλαδή, να συνυπολογίσουν το χρόνο ο οποίος μεσολαβεί από τις 31-3-2000, που προβλέπεται ως καταληκτική ημερομηνία για την προσμέτρηση της 24μηνης προϋπηρεσίας, μέχρι τις 11-9-2000 που ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τον τρόπο αυτό, ενώ είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις στην υπηρεσία μόνο όσοι συμβασιούχοι είχαν συμπληρώσει το 24μηνο έως τα τέλη Μάρτη 2000, τώρα μπορούν και αυτοί που συμπλήρωσαν το επίμαχο χρονικό όριο κατά το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ. Οπως, μάλιστα, αναφέρει η δικαστική απόφαση, «ουδείς λόγος δημόσιου συμφέροντος συντρέχει για να δικαιολογηθεί η εξαίρεσή τους», γιατί «ο αναφερόμενος στην εισηγητική έκθεση του νόμου δημοσιονομικός λόγος δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να δικαιολογείται η εξαίρεση, αφού ήταν ευχερές για το νομοθέτη να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος που θα συνεπαγόταν για το διάστημα αυτό». Θεωρεί δε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ότι η ρύθμιση του Ν.2839/2000, κατά το μέρος που αποκλείει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους για τη συμπλήρωση της 24μηνης υπηρεσίας (που παρασχέθηκε από 31/3/2000 - 11/9/2000), «εισάγει ανεπίτρεπτη δυσμενή μεταχείριση ως προς αυτή την κατηγορία των πολιτών».

ΕΛΤΑ
Ανατιμήσεις εν κρυπτώ

Σε αυξήσεις στα τιμολόγια μέχρι και 12,5% προχώρησε η διοίκηση των ΕΛΤΑ και μάλιστα στα «μουλωχτά», μέσω της «στρογγυλοποίησης», λόγω ευρώ.

Ενδεικτικά: Το κόστος απλής επιστολής 20 γραμμαρίων εσωτερικού αυξήθηκε από 0,41 σε 0,45 ευρώ. Η εξπρές και συστημένη επιστολή 50 γραμμαρίων αυξήθηκε από 3,87 σε 4,05 (αύξηση περίπου 60 δρχ.). Η αποστολή απλού δέματος του ενός κιλού αυξήθηκε από 3,23 σε 3,35 ευρώ (αύξηση περίπου 45 δρχ.).

Οι αυξήσεις αφορούν επιδόσεις εσωτερικού και εξωτερικού, όπως και όλα τα είδη υπηρεσιών. Π.χ. για τα λεγόμενα τέλη ειδικών διαχειρίσεων επιστολών και ειδικότερα στα πράσινα έντυπα ταχυπληρωμής, από ένα ευρώ που κόστιζε η χρήση τους, αυξήθηκε στο 1,20 ευρώ.

Δεν είναι πρώτη φορά που ελεγχόμενος από την κεντρική διοίκηση οργανισμός προχώρησε με αυτόν τον τρόπο σε αυξήσεις τιμολογίων. Πχ. το υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών, στρογγυλοποίησε προς τα πάνω, στις 1.022,25 δραχμές (3 ευρώ), τα τέλη κυκλοφορίας των 1.000 δραχμών (2,93 ευρώ) που προπληρώσαμε για το 2002. Ο ΟΠΑΠ στρογγυλοποίησε προς τα πάνω τις τιμές για τις στήλες των παιχνιδιών του. Αύξησε κατά 25 δραχμές (1,2%) το «Στοίχημα», κατά 2,20 δραχμές (2,2%) τη στήλη στο ΛΟΤΤΟ και κατά 1% τη στήλη στο «Τζόκερ». Το υπουργείο Εσωτερικών «στρογγυλοποίησε» την τιμή παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών (π.χ. χορηγήσεις πιστοποιητικών) μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1502, από 500 σε 682 δραχμές.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας από τον Οκτώβρη 2001 κυκλοφόρησαν διαφημιστικό φυλλάδιο για την εξοικείωσή μας με το ευρώ. Τότε το ψωμί κόστιζε 300 δρχ./κιλό, και στο φυλλάδιο ως ενδεικτική τιμή αναφέρονταν οι 340 δρχ... προαναγγέλοντας ή και προτρέποντας για αυξήσεις;

Οσον αφορά στα ΕΛΤΑ, οι «στρογγυλοποιήσεις» δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετες με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον Οργανισμό. Συνδιαλέγεται για να ξεπουλήσει ένα πρώτο κομμάτι της μητρικής και της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές στα Γαλλικά Ταχυδρομεία, ενώ σχεδιάζει την εκποίηση κι άλλων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Τα υψηλά τιμολόγια χρησιμοποιούνται έτσι και ως δέλεαρ για τους ιδιώτες μεγαλοκαρχαρίες.

Ελλείψεις σε 61 φάρμακα

Στην όξυνση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας από την ελληνική αγορά, οδηγούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου, ενώ οι αρμόδιοι φορείς περιορίζονται στην απλή παρακολούθηση, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), με την οποία εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για την πλήρη έλλειψη από την αγορά του εμβολίου της πολιομυελίτιδας SABIN, που ανήκει, μάλιστα, στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού, ακολούθησε χθες, η σύνταξη καταλόγου, όπως είχαν ζητήσει εισαγγελείς, με 61 βασικά φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ηρεμιστικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, εμβόλια, φάρμακα για την αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων και για την αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδή, αλλά και αντιβιοτικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελλείψεις προκύπτουν από τις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» και την καταστρατήγηση των οδηγιών που υποχρεώνουν τις φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες να διαθέτουν ποσότητες αρκετές για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς και επιπλέον 25% περίσσευμα (στοκ) για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Μετά τις καταγγελίες του ΦΣΑ για τις ελλείψεις στο εμβόλιο SABIN, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΦΣΑ, αναμενόταν να εισαχθεί στην Ελλάδα τον Ιούλη του 2002, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του ήδη 200.000 δόσεις του εμβολίου για την πολιομυελίτιδα. Ακόμα ότι το ΙΚΑ θα προμηθευτεί ικανές ποσότητες του εμβολίου για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του από τις αρχές του Μάη και ότι εντός του προσεχούς δεκαημέρου θα εισαχθούν επαρκείς ποσότητες του εμβολίου που θα είναι διαθέσιμες μέσω των φαρμακείων.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 14-4-02 και ώρα 10 π.μ. ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό Φανερωμένης (5η στάση Χολαργού) για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

παιδιάτρου

Η σύζυγος: Γωγώ. Τα αδέλφια: Μαρία Παγώνη, Ιωάννης και Διαμαντούλα Μαργωμένου, Χρήστος και Γεωργία Μαργωμένου, Αθηνά Μαργωμένου - Σίδερη, Ευάγγελος και Νάνσυ Μαργωμένου, Αφροδίτη και Γεώργιος Κατσανεβάκης, Δέσποινα Καρπουζάκη. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΜΑΤΘΙΛΔΗ - ΙΛΝΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κηδεύουμε σήμερα Σάββατο και ώρα 12 μ. από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Τα παιδιά της: Γιάννης και Ρίτα Κωνσταντοπούλου, Ελένη και Γιάννης Κατσουρίνης. Τα εγγόνια της: Ιλντα, Αντα, Δημήτρης. Οι αδελφές της: Ισμήνη Παπαμιλτιάδου, Μαρία Κωνσταντοπούλου - Καλουτά. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς. Η οικογένεια δε θα δεχτεί συλλυπητήριες επισκέψεις κατ' οίκον.

Τα ισόβια έγιναν 18 χρόνια

Σε 18 χρόνια κάθειρξη με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού καταδικάστηκε χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο Ιωάννης Μηλιώνης για τη δολοφονία του Στυλιανού Μπουρμπαχάκη, προέδρου του Συλλόγου Αποκατάστασης Αποφυλακισθέντων «Ο Ονήσιμος», στις 17-12-1999 μέσα στα γραφεία του συλλόγου στα Εξάρχεια. Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και, όπως υποστήριξε στην απολογία του, σκότωσε το θύμα με 17 μαχαιριές γιατί παρείχε στέγη σε αλλοδαπούς αποφυλακισθέντες, τους οποίους αυτός απεχθανόταν. Ταυτόχρονα, όμως, ισχυρίστηκε ότι πίστευε πως ήταν ο... Αγιος Ιωάννης και δεν είχε συναίσθηση της πράξης του...

Πρωτοδίκως, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είχε επιβάλει στον Ι. Μηλιώνη την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί για ξυλοδαρμό 16χρονου

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι αστυνομικοί της Αμέσου Δράσεως Ευστ. Χάλαρης και Βασ. Τρίτσας, οι οποίοι εμφανίζονται σε ερασιτεχνικό βίντεο που προβλήθηκε από βραδινό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού να βιαιοπραγούν σε βάρος 16χρονου Γάλλου υπηκόου ,που είχε συλληφθεί για κλοπή αυτοκινήτου στην περιοχή του Πειραιά.

Ο 16χρονος και τέσσερις ακόμα ανήλικοι Γάλλοι, παραπέμφθηκαν σήμερα στην Εισαγγελία Πειραιά γιατί το χρονικό διάστημα από 6.4.2002 έως 11.4.2002 είχαν κλέψει πέντε ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν και στη συνέχεια εγκατέλειπαν. Οι ανήλικοι που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κοινωνικής αποκατάστασης των γαλλικών αρχών περιόδευαν στη χώρα μας με το πλοίο «PALYNODIA». Μαζί με τους ανήλικους, παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία, για την παραμέλησή τους, δυο Γάλλοι κοινωνικοί λειτουργοί που τους συνόδευαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ