Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελλείψεις σε 61 φάρμακα

Στην όξυνση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας από την ελληνική αγορά, οδηγούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου, ενώ οι αρμόδιοι φορείς περιορίζονται στην απλή παρακολούθηση, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), με την οποία εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για την πλήρη έλλειψη από την αγορά του εμβολίου της πολιομυελίτιδας SABIN, που ανήκει, μάλιστα, στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού, ακολούθησε χθες, η σύνταξη καταλόγου, όπως είχαν ζητήσει εισαγγελείς, με 61 βασικά φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ηρεμιστικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, εμβόλια, φάρμακα για την αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων και για την αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδή, αλλά και αντιβιοτικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελλείψεις προκύπτουν από τις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» και την καταστρατήγηση των οδηγιών που υποχρεώνουν τις φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες να διαθέτουν ποσότητες αρκετές για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς και επιπλέον 25% περίσσευμα (στοκ) για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Μετά τις καταγγελίες του ΦΣΑ για τις ελλείψεις στο εμβόλιο SABIN, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΦΣΑ, αναμενόταν να εισαχθεί στην Ελλάδα τον Ιούλη του 2002, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του ήδη 200.000 δόσεις του εμβολίου για την πολιομυελίτιδα. Ακόμα ότι το ΙΚΑ θα προμηθευτεί ικανές ποσότητες του εμβολίου για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του από τις αρχές του Μάη και ότι εντός του προσεχούς δεκαημέρου θα εισαχθούν επαρκείς ποσότητες του εμβολίου που θα είναι διαθέσιμες μέσω των φαρμακείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ