Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Οχι κατεδάφιση αλλά ανάπλαση της γειτονιάς

Την αντίθεσή του στις προθέσεις της κυβέρνησης να κατεδαφίσει το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λ. Αλεξάνδρας, εκφράζει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, επαναφέρει τις προτάσεις του για ήπια ανάπλαση της γειτονιάς και αξιοποίηση των μεγάλης έκτασης υπαρχόντων ελεύθερων χώρων, έκτασης 10 στρεμμάτων. Δηλαδή, διευκρινίζει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών, «χώρους πρασίνου, αναψυχής, υπαίθριους χώρους πολλαπλών χρήσεων, ακόμη και υπόγειο πάρκιν αν αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο, χωρίς να κατεδαφιστούν τα κτίρια. Ενας συνδυασμός παραδοσιακής οικιστικής χρήσης, διατήρησης της ιστορικής - αρχιτεκτονικής μνήμης και αναψυχής».

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών ασκεί κριτική στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, η οποία όταν εξήγγειλε την κατεδάφιση των προσφυγικών, «παρέλειψε να αναφερθεί σε ορισμένα κρίσιμα δεδομένα προς το συγκρότημα της Λ. Αλεξάνδρας». Δηλαδή:

  • Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα λαϊκής - κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα με βάση τις αρχές του Μοντέρνου Κινήματος της δεκαετίας του '30. Συνιστά τόπο συλλογικής μνήμης και αρχιτεκτονικής παιδείας ως ένα σημαντικό για την εποχή του αλλά και τη λειτουργικότητά του, παράδειγμα αστικού σχεδιασμού.
  • Ανήκει ισότιμα στην ιστορία της ευρωπαϊκής λαϊκής κατοικίας του μεσοπολέμου. Η ιδιαιτερότητα του χώρου εντοπίζεται όχι στο κάθε κτίριο ξεχωριστά αλλά στο σύνολο του έργου.
  • Χαρακτηρίζεται τέλος ως πολύτιμη νησίδα ιστορικής μνήμης για την κατοίκηση και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα για την Ελλάδα αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα.

Τέλος, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών θυμίζει ότι οι προσφυγικές πολυκατοικίες είναι κτισμένες σε οικόπεδο έκτασης 14,5 στρεμμάτων και καλύπτουν μόλις το 31,7% της έκτασης, ενώ το υπόλοιπο αποτελεί ελεύθερο υπαίθριο χώρο. «Η γειτονιά έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της τόσο από την πολιτεία όσο και από τον Δήμο Αθηναίων, σκόπιμα προκειμένου να απαξιωθεί στη συνείδηση των Αθηναίων και να καταστεί δυνατό να "ξεφορτωθούν" το συγκρότημα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Εκτός αυτού, η ΚΕΔ εκβιάζει και παραπλανεί τους ιδιοκτήτες, καλώντας τους να πουλήσουν γιατί αλλιώς θα τα απαλλοτριώσουν», καταλήγει ο Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ