ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας δεν είναι τρομοκρατία!

Με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά από αίτημά της, προκειμένου να ενημερωθεί για το τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση για το Παλαιστινιακό.

Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Είχαμε ζητήσει τη συνάντηση αυτή από τον πρωθυπουργό, όταν οξύνθηκαν τα θέματα του πολέμου στην Παλαιστίνη, και την πραγματοποιήσαμε σήμερα.

Το κυρίως ζήτημα που θέσαμε στον πρωθυπουργό είναι ότι δε μας ικανοποιεί η κυβερνητική παρέμβαση και στάση, η αυτόνομη στάση της κυβέρνησης και μέσα στα πλαίσια των Διεθνών Οργανισμών. Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη διάθεσή της να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στα εδάφη του και έχει διακηρύξει επίσης την ανάγκη να υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Τι δε μας ικανοποιεί. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η τοποθέτηση συνοδεύεται από μια άλλη τοποθέτηση, όπου βάζει σε ίση μοίρα τα θύματα που προκαλεί η δράση του θύτη με τα θύματα, που προκαλεί η αντίσταση του θύματος. Αυτό δίνει, αντικειμενικά, πόντους στο Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο και μάλιστα μαζί με τις ΗΠΑ να εντάσσουν τον πόλεμο κατά των παλαιστινίων κατά της «τρομοκρατίας».

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας δεν είναι τρομοκρατικός, είναι λαϊκός απελευθερωτικός αγώνας και τα θύματα υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχα όπλα και μέσα (που δεν τα διαθέτουν οι Παλαιστίνιοι), με τα όπλα και τα μέσα που διαθέτει ο αντίπαλός τους.

Μας ανησυχεί, επίσης, ότι οι διεθνείς παρεμβάσεις, με τη μορφή διεθνούς διάσκεψης, έχουν ένα χαρακτήρα περίεργο. Αποκλείεται π.χ., η συμμετοχή του Αραφάτ. Βρίσκουν μια φόρμουλα. Τη φόρμουλα των υπουργών των Εξωτερικών, για να διαμορφωθεί μια διεθνής διάσκεψη, που πολύ πιθανόν να καταλήξει σε ένα κράτος παλαιστινιακό, τύπου «καντονιών», δηλαδή ένα εντελώς νόθο και μη ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα γεννήσει καινούριο γύρο πολέμων. Αν είσαι με το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, σημαίνει αποχώρηση των ισραηλινών από την περιοχή με βάση τα σύνορα που ήταν πριν τον πόλεμο του 1967. Πρέπει όχι μόνο να σταματήσει ο εποικισμός, αλλά και να μην υπάρχει εποικισμός στην Παλαιστίνη. Αναμφισβήτητα είμαστε υπέρ της συνύπαρξης των δύο κρατών, υπέρ της συνεργασίας, και αισθανόμαστε εξίσου φίλοι και με τον ισραηλινό λαό, πολύ περισσότερο που υπάρχουν αντιστάσεις, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εξισώσουμε την κρατική πολιτική και την αντίσταση των παλαιστινίων με την επίθεση Σαρόν και γενικότερα του ισραηλινού κράτους».

Ανησυχία για τον ευρωστρατό

Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό
Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό
Συνεχίζοντας η Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε: «Αναφέραμε επιγραμματικά στον πρωθυπουργό την ανησυχία μας για την εξέλιξη της υπόθεσης του ευρωστρατού, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπαντωνίου στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοι, εντός ή εκτός εισαγωγικών, (ανάλογα πώς το θέλει κανείς), δε θέλουν να παραμερίσουν το γνωστό αγγλο - τουρκικό χαρτί, το οποίο στην ουσία συνδέει τον ευρωστρατό με την αναγνώριση, επίσημα - ανεπίσημα, ότι υπάρχουν προβλήματα συνόρων στο Αιγαίο. Αρα είναι μια εξέλιξη σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη. Δε θέλουμε να προβλέπουμε άσκημες εξελίξεις, αλλά δεν καθορίζονται από τις δικές μας επιθυμίες».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμια δράση κατά των ιμπεριαλιστών

Παρέμβαση του Εκτελεστικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλη

Ψήφισμα καταπέλτη, στο οποίο καταγγέλλεται σφοδρά η βία της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον του παλαιστινιακού λαού, εξέδωσαν οι εκπρόσωποι που παίρνουν μέρος στην 58η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Πρέπει να τονίσουμε ότι στη συγκεκριμένη σύνοδο, συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και διεθνών οργανώσεων από πολλές χώρες του κόσμου. Στο ψήφισμα, που εξέδωσε η επιτροπή και το οποίο υπερψήφισαν τα περισσότερα μέλη της, εκτός από τους εκπροσώπους πέντε χωρών (Καναδά, Τσεχίας, Γερμανίας, Γουατεμάλας, Μ. Βρετανίας), καταγγέλλεται η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζεται το νόμιμο δικαίωμα στον παλαιστινιακό λαό να αντισταθεί. Επίσης, μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο, ζητείται από την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και οι εκπρόσωποι καλούν τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει το συγκεκριμένο ψήφισμα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ισραήλ.

Στη Σύνοδο πήρε μέρος και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Θ. Παφίλης. Στην παρέμβασή του, Ο Θ. Παφίλης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Σύνοδος συνέρχεται σε μια χρονική περίοδο που η ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονίζεται από τη θηριωδία που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ και έχει στόχο τη γενοκτονία και εξαφάνιση του παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από τις τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις που καταδικάζουν αυτό το έγκλημα και απαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι...

Το άφθονο και αθώο αίμα του παλαιστινιακού λαού, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο της παρέμβασης, «μαζί με το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού, των αθώων θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη, το αίμα των δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, των αθώων Ισραηλινών πολιτών, αποτελεί και το επίσημο ένδυμα εκείνων που κυριαρχούν σήμερα στην ανθρωπότητα. Στάζει μέσα από τα χέρια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλων εκείνων που άμεσα ή έμμεσα αποδέχονται και συναινούν στην οικοδόμηση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Οι υποκριτικές δηλώσεις των ΗΠΑ, των κυβερνήσεων της ΕΕ και άλλων χωρών για τη δήθεν καταδίκη του Σαρόν δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους και τα πελώρια ερωτηματικά που αναδύονται.

Ο ιμπεριαλισμός, η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η νέα τάξη πραγμάτων, η προσπάθεια του κεφαλαίου για την παγκόσμια κυριαρχία, οι εκπρόσωποί τους στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, άλλων χωρών, είναι υπεύθυνοι, οδηγούν, καθοδηγούν, το σφαγιασμό λαών ολόκληρων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους».

Στα χεριά των λαών η προστασία των Παλαιστινίων

Η προστασία του παλαιστινιακού λαού, επισημαίνεται στην παρέμβαση, «από τον αφανισμό του, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια των ίδιων των λαών. Στο γενικό ξεσηκωμό, στην κινητοποίησή τους.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης κάνει έκκληση σε όλους όσοι αρνούνται τη βαρβαρότητα, να υψώσουν τη φωνή τους, να συναντηθούν με όλα τα μαχόμενα κινήματα, με το φιλειρηνικό κίνημα, τα άλλα κοινωνικά κινήματα, να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, σε όλες τις ηπείρους πρωτοστατεί ή συμμετέχει με άλλες οργανώσεις στις κινητοποιήσεις που απαιτούν άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Συμπαράσταση από τις γυναικείες οργανώσεις

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους εξέφρασαν χτες αντιπροσωπείες από το γυναικείο κίνημα της χώρας μας που επισκέφτηκαν την πρεσβεία της Παλαιστίνης.

Στο ψήφισμα που παρέδωσαν στον πρέσβη Αμπντάλα Αμπντάλα και υπογράφεται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, την Ενωση Ελληνίδων Νομικών, την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας και το Λύκειο Ελληνίδων, καταγγέλλεται η γενοκτονία που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαρόν σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, καθώς και η πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που στηρίζουν αυτήν τη γενοκτονία βαπτίζοντας το λαό της Παλαιστίνης τρομοκράτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι από την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, τη «Σελέστινα», την Ενωση Γυναικών Κρήτης κ.ά.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου, τόνισε ότι μόνο μία νέα Νυρεμβέργη μπορεί να δικάσει τη νεοναζιστική πολιτική του Σαρόν, ενώ σημείωσε ακόμη ότι ο παλαιστινιακός λαός σφαγιάζεται, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορείται ως τρομοκράτης. Ανακοίνωσε ακόμη στον πρέσβη της Παλαιστίνης την πανελλαδική οικονομική καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΟΓΕ με σκοπό την ενίσχυση του παλαιστινιακού αγώνα.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρα μας ευχαρίστησε θερμά τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων αλλά και όλον τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη συμπαράσταση που δείχνει, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης Ιντιφάντα. «Με τη δική σας αλληλεγγύη ο πόθος του λαού μας να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος θα γίνει πραγματικότητα», κατέληξε ο Αμπ. Αμπντάλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ