ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
«Ξεχάστηκαν» στα ύψη οι τιμές

Ο,τι ανεβαίνει δεν ...κατεβαίνει, όταν έχει να κάνει με τις τιμές. Αυτό αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι οποίες μπορεί μεν να έχουν αποκλιμακωθεί σε σχέση με τα δυσθεώρητα επίπεδα, στα οποία είχαν διαμορφωθεί στις αρχές του χρόνου, και η κυβέρνηση απέδιδε σε συγκυριακούς λόγους, παραμένουν, ωστόσο, πολύ υψηλότερες, συγκριτικά με τις αντίστοιχες του περσινού Απρίλη, αν και η «συγκυρία» εξέλιπε. Μάλιστα, οι διαφορές που καταγράφουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης φτάνουν μέχρι και 140% (όπως, για παράδειγμα, στο λάχανο). Και ενώ η Μ. Βδομάδα, που παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση οπωροκηπευτικών, απέχει μόλις δώδεκα μέρες, είναι αμφίβολο εάν οι τιμές θα πέσουν.

Ενδεικτικά της ακρίβειας, που επικρατεί στην αγορά ειδών πλατιάς λαΪκής κατανάλωσης, είναι και τα στοιχεία που μας πληροφορούν πως φέτος οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες κατά:

  • 116,8% στα πράσα
  • 77,5% στον αρακά
  • 43,7% στις πατάτες ( η οποία έφτασε τα οκτώ λεπτά ή 273 δρχ. το κιλό).

Επιπλέον, η ντομάτα έφτασε αυτές τις μέρες ακόμα και τα τρία ευρώ, δηλαδή 1.022 δρχ. το κιλό, έναντι 480 δρχ. πέρσι τέτοιες μέρες. Ακριβότερα μέχρι και 24,5% πωλούνται φέτος τα λεμόνια, κατά 13% ακριβότερα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μέχρι 90% ακριβότερα τα μήλα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
«Διάλογος» εξαπάτησης των εργαζόμενων

Συζήτηση στη βάση του διαβόητου πορίσματος της «Επιτροπής Γεωργακόπουλου»

Τη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής και τη δημιουργία αυταπατών στους εργαζόμενους επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τον ψευτοδιάλογο που υποτίθεται ότι ξεκίνησε χτες με θέμα την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η χτεσινή «πρώτη» της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου στο υπουργείο Οικονομικών απέδειξε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για μια διαδικασία στημένη μέχρι και την παραμικρή τυπική της λεπτομέρεια, με στόχο το «πλασάρισμα» των βαθιά αντιλαϊκών προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Προδιαγεγραμμένη από τους κυβερνώντες δεν είναι μόνο όλη η διαδικασία, αλλά πολύ περισσότερο η ουσία της επιχειρούμενης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Το ΚΚΕ με επιστολή της ΓΓ της ΚΕ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο που στοχεύει στην παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για διαδικαστικούς λόγους δεν προσήλθε στη «συζήτηση» η ΝΔ. Το μόνο κόμμα που ανταποκρίθηκε στην κυβερνητική πρόσκληση ήταν ο ΣΥΝ, βάζοντας και με αυτό τον τρόπο «πλάτες» στην κυβερνητική πολιτική. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ το μόνο που βρήκε να καταλογίσει στους κυβερνώντες για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις τους είναι ότι «έχει πληγεί η αξιοπιστία του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση με ευθύνη της κυβέρνησης», η οποία «πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από εκθέσεις επιτροπών και να αποκαλύψει τις δικές της προτάσεις»...

Κάτω από το βάρος των διογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων και τη γενικευμένη κατακραυγή ο οικοδεσπότης υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε μια προσπάθεια να περισώσει τα όποια προσχήματα, αναφέρθηκε στα χιλιοειπωμένα για διάλογο ...«χωρίς προαπαιτούμενα», ισχυρίστηκε πως το πόρισμα της Επιτροπής «δεν αποτελεί θέσφατο» και επίσης ότι «η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη και θα αξιολογήσει όλες τις προτάσεις».

Το γεγονός πάντως ότι οι όποιες συζητήσεις θα διεξαχθούν στη βάση του διαβόητου πορίσματος της διορισμένης από την κυβέρνηση «Επιτροπής Γεωργακόπουλου» προκύπτει και από το γεγονός ότι οι 5 ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν αντιστοιχούν στις 5 ενότητες του πορίσματος (εισοδήματος, έμμεσων φόρων, περιουσίας, φορολογίας τρίτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εφαρμογή Φορολογιών). Αλλωστε σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο «ανεξάρτητος» καθηγητής Γεωργακόπουλος θα προσφέρει και νέες «υπηρεσίες», αυτή τη φορά, σαν ειδικός σύμβουλος στην Επιτροπή Διαλόγου. Ετσι η φράση που αποδίδουν στον Χριστοδουλάκη για «διάλογο από μηδενική βάση» μόνο τη θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει...

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η κάθε μια από τις 5 ειδικές επιτροπές θα αποτελείται «από τρία μέλη των παραγωγικών τάξεων, των πολιτικών κομμάτων (δηλαδή μόνο του Συνασπισμού), τρεις εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Γεωργακόπουλου, ο οποίος και θα συντονίζει τις εργασίες».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, το τελικό πόρισμα της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου θα δοθεί στην κυβέρνηση στις 15 Ιούνη.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο σικέ διάλογο με τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι: ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ ΓΣΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΕΒ.

ΒΟΥΛΗ
Ενα ακόμη νομοσχέδιο με μέτρα λιτότητας

Ο Α. Τζέκης, κατήγγειλε τις διατάξεις ενός ακόμη πολυνομοσχεδίου που «τα παίρνει» από τους πολλούς και φτωχούς για να «τα δώσει» στο μεγάλο κεφάλαιο

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει βήμα προς βήμα την ιδιωτικοποίηση όλων των Ολυμπιακών έργων αλλά και άλλων έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένας τόπος». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκε ένα ακόμη «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομίας.

Για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και την εταιρία «Ολυμπιακά Εργα ΑΕ» που δημιουργείται ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε παράλληλα ότι όλα τα κονδύλια που δίνονται από τον προϋπολογισμό έχει τη δυνατότητα το ΔΣ της εταιρίας να τα «αξιοποιεί» μέσω της κεφαλαιαγοράς. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, για την οποία ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «την τελευταία 10ετία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο δημόσιο τομέα και οργανισμούς έχουν χάσει πάνω από το 20% της αξίας των μισθών τους», προσθέτοντας ότι είναι καθαρό πως με το 2,5%, όταν ο πληθωρισμός είναι γνωστό ότι τρέχει με 4%, υπάρχει μείωση των αποδοχών.

Μέτρα χωρίς αντίκρισμα χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο για τους άνεργους, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα υπέρ των ανέργων επιδοτεί την εργασία. Δηλαδή, μέσω του ΟΑΕΔ ενισχύει με δισεκατομμύρια δραχμές τους εργοδότες για να προσλάβουν κόσμο και οι εργοδότες από την άλλη απολύουν για να έχουν αυτή τη μεταχείριση».

Τέλος, ο Αγγελος Τζέκης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων από το 1993, μίλησε για ομηρία 700 χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που εναρμονίζει τη νομοθεσία της χώρας με την ευρωπαϊκή. Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα απαγορεύει την προσομοίωση εξετάσεων από τα φροντιστήρια, άρθρο που αφορούσε θέματα παιδείας αλλά αφαιρέθηκε από τον νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό. Από την πλευρά της η ΝΔ άσκησε κριτική για αδιαφάνεια στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισε και ο ΣΥΝ.

ΚΚΕ
Δε νομιμοποιούμε!

Επιστολή της Αλέκας Παπαρήγα στον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου Αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου Αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος κ. Γεώργιο Κανελλόπουλο, την παρακάτω επιστολή:

«Σε σχέση με την από 12-4-2002 επιστολή σας με την οποία μας ζητάτε να ορίσουμε εκπρόσωπο του Κόμματός μας για τον "κοινωνικό διάλογο" που οργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

Το ΚΚΕ έχει ριζική αντίθεση και με το χαρακτήρα του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος και με την κατεύθυνση της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισής του. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι βαθιά αντιλαϊκή, εντάσσεται στις νεοφιλελεύθερου περιεχομένου αναδιαρθρώσεις της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή έχει κατεύθυνση την εναρμόνιση με τις ανάγκες του κεφαλαίου στα πλαίσια της ευρωενωσιακής αγοράς. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μείωση της φορολογίας των κερδών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές ρυθμίσεις, ώστε να ισοσκελίσει την απώλεια φορολογικών εσόδων από τις νέες παροχές και τα κίνητρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, με την αύξηση των έμμεσων φόρων που πλήττουν κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα και την άνοδο των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα.

Το ΚΚΕ που επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του, αρνείται να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο διάλογο που νομιμοποιεί αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και συμβάλλει στην καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ