Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
«Διάλογος» εξαπάτησης των εργαζόμενων

Συζήτηση στη βάση του διαβόητου πορίσματος της «Επιτροπής Γεωργακόπουλου»

Τη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής και τη δημιουργία αυταπατών στους εργαζόμενους επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τον ψευτοδιάλογο που υποτίθεται ότι ξεκίνησε χτες με θέμα την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η χτεσινή «πρώτη» της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου στο υπουργείο Οικονομικών απέδειξε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για μια διαδικασία στημένη μέχρι και την παραμικρή τυπική της λεπτομέρεια, με στόχο το «πλασάρισμα» των βαθιά αντιλαϊκών προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Προδιαγεγραμμένη από τους κυβερνώντες δεν είναι μόνο όλη η διαδικασία, αλλά πολύ περισσότερο η ουσία της επιχειρούμενης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Το ΚΚΕ με επιστολή της ΓΓ της ΚΕ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο που στοχεύει στην παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για διαδικαστικούς λόγους δεν προσήλθε στη «συζήτηση» η ΝΔ. Το μόνο κόμμα που ανταποκρίθηκε στην κυβερνητική πρόσκληση ήταν ο ΣΥΝ, βάζοντας και με αυτό τον τρόπο «πλάτες» στην κυβερνητική πολιτική. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ το μόνο που βρήκε να καταλογίσει στους κυβερνώντες για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις τους είναι ότι «έχει πληγεί η αξιοπιστία του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση με ευθύνη της κυβέρνησης», η οποία «πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από εκθέσεις επιτροπών και να αποκαλύψει τις δικές της προτάσεις»...

Κάτω από το βάρος των διογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων και τη γενικευμένη κατακραυγή ο οικοδεσπότης υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε μια προσπάθεια να περισώσει τα όποια προσχήματα, αναφέρθηκε στα χιλιοειπωμένα για διάλογο ...«χωρίς προαπαιτούμενα», ισχυρίστηκε πως το πόρισμα της Επιτροπής «δεν αποτελεί θέσφατο» και επίσης ότι «η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη και θα αξιολογήσει όλες τις προτάσεις».

Το γεγονός πάντως ότι οι όποιες συζητήσεις θα διεξαχθούν στη βάση του διαβόητου πορίσματος της διορισμένης από την κυβέρνηση «Επιτροπής Γεωργακόπουλου» προκύπτει και από το γεγονός ότι οι 5 ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν αντιστοιχούν στις 5 ενότητες του πορίσματος (εισοδήματος, έμμεσων φόρων, περιουσίας, φορολογίας τρίτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εφαρμογή Φορολογιών). Αλλωστε σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο «ανεξάρτητος» καθηγητής Γεωργακόπουλος θα προσφέρει και νέες «υπηρεσίες», αυτή τη φορά, σαν ειδικός σύμβουλος στην Επιτροπή Διαλόγου. Ετσι η φράση που αποδίδουν στον Χριστοδουλάκη για «διάλογο από μηδενική βάση» μόνο τη θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει...

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η κάθε μια από τις 5 ειδικές επιτροπές θα αποτελείται «από τρία μέλη των παραγωγικών τάξεων, των πολιτικών κομμάτων (δηλαδή μόνο του Συνασπισμού), τρεις εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Γεωργακόπουλου, ο οποίος και θα συντονίζει τις εργασίες».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, το τελικό πόρισμα της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου θα δοθεί στην κυβέρνηση στις 15 Ιούνη.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο σικέ διάλογο με τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι: ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ ΓΣΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΕΒ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοιρασμένοι ρόλοι (2015-10-23 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα του ΔΝΤ οι προωθούμενες ανατροπές (2007-09-27 00:00:00.0)
Με... «διάλογο» οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις (2006-07-06 00:00:00.0)
Το τέλος του ψευτοδιαλόγου (2002-06-05 00:00:00.0)
...και το πόρισμα (2002-04-13 00:00:00.0)
Επιμένουν φορομπηχτικά (2002-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ