Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν φορομπηχτικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - χωρίς να απορρίψει έστω μια από τις δέσμες φορομπηχτικών προτάσεων της Επιτροπής - δήλωσε πως η φορολογική μεταρρύθμιση θα προωθηθεί σύντομα, μετά από ...κοινωνικό διάλογο

Την εμμονή της κυβέρνησης να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στην κατεύθυνση, από τη μία, της μείωσης παραπέρα της συμβολικής φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγαλοεισοδηματίες και, από την άλλη, της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, εξέφρασε χτες - καθησυχάζοντας όσους ανησυχούν - ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας. Αποφεύγοντας, για τρίτη στη συνέχεια μέρα, να απορρίψει έστω και φραστικά κάποια από τις πολλές φορομπηχτικές προτάσεις της Επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που διόρισε η κυβέρνηση, ο υπουργός Τύπου - αφού υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν τις έχει αξιολογήσει ακόμη - δήλωσε προκλητικά: «Η κυβέρνηση, όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, θα προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος». Και προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, πρόσθεσε, με ύφος, πως «η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να ευνοεί και να στηρίζει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις επιχειρήσεις, τις νέες επενδύσεις, όλες τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας», εν γνώσει του ότι είναι ακατόρθωτο να έχεις και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο...

Ο υπουργός επανέλαβε τις χιλιοειπωμένες διακηρύξεις - που επαναλαμβάνουν οι κυβερνώντες και υπουργοί Οικονομίας εδώ και 30 χρόνια - για μέτρα που θα συμβάλουν «αποφασιστικά στην καταπολέμηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής». Εσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει στην άντληση «πρόσθετων εσόδων από την επιβάρυνση του "αδρανούς πλούτου" (δεν εξήγησε τι εννοεί), της πολυτελούς κατανάλωσης και κάθε αντιπαραγωγικής δραστηριότητας». Ακολουθώντας την τακτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και στη δέσμη μέτρων για την ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων στο κοινωνικο-ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε πως η κυβέρνηση θα προωθήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση «άμεσα, μέσα από έναν ανοιχτό και ευρύ διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα και με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ότι δηλαδή οι προτάσεις της Επιτροπής στην ουσία εκφράζουν τις κυβερνητικές επιλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «σε καμιά περίπτωση το σχέδιο αυτό (σ.σ. της Επιτροπής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος) δεν εκφράζει είτε τις θέσεις, είτε τους προβληματισμούς, είτε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης»! Και εξήγησε πως η παρουσία του Ν. Χριστοδουλάκη στην παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής «είχε ως στόχο να αναπτύξει τις αρχές και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης». Αποφεύγοντας, όμως, να τοποθετηθεί επί της ουσίας των αντιλαϊκών και φορομπηχτικών προτάσεων της Επιτροπής, ο υπουργός Τύπου περιορίστηκε να πει πως «είναι προτάσεις και απόψεις εμπειρογνωμόνων που μπορεί να αξιολογηθούν από τους φορείς ως στοιχεία του διαλόγου». Σε σχετική ερώτηση, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε πως η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει τις θέσεις της «μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου».

Οπως εξήγησε, έχει ήδη δρομολογηθεί και προβλέπει ότι «θα γίνονται θεματικές συζητήσεις για τα διάφορα κεφάλαια της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπου ο κάθε φορέας θα εκφράζει την άποψή του», χωρίς να υπάρχει εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία «θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες και θα φέρει ενώπιον του ελληνικού λαού με σχέδιο νόμου στη Βουλή». Σε ερώτηση, αν ο πρωθυπουργός, με τις προχτεσινές του δηλώσεις, «αποδοκίμασε την πρακτική του κ. Χριστοδουλάκη», ο υπουργός Τύπου περιορίστηκε να πει πως «δε θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα».

Με τα «ήξεις-αφήξεις» των κυβερνώντων είναι φανερό, πως στις προθέσεις τους είναι να προωθήσουν σταδιακά και σε δόσεις την υλοποίηση της δέσμης φορομπηχτικών ρυθμίσεων, που επεξεργάστηκε - μετά από σχετικές υποδείξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών - η επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Καθώς οι προτάσεις αυτές παραμορφώνουν επί το αντιλαϊκότερον το ισχύον σήμερα φορομπηχτικό σύστημα, η τύχη τους - αν δηλαδή και σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να υλοποιηθούν - θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και από το βαθμό αντίστασης και αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, για τα οποία η κυβέρνηση Σημίτη επιφυλάσσει «ακόμη χειρότερες μέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ