Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΠΕ
Αρχισαν και αυτοί να ανησυχούν

Αφού πριν λίγα χρόνια υπερθεμάτιζαν υπέρ της ...μετοχοποίησης της εταιρίας, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές της κυβέρνησης να ξεπουλήσει εξ ολοκλήρου τα ΕΛΠΕ, αγνοώντας ακόμη και τώρα ότι οι μεθοδεύσεις ξεκίνησαν από τη «μετοχοποίηση»

Αν και όψιμα, την ανησυχία της για την έκβαση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) εξέφρασε χτες και η πλειοψηφία της διοίκησης του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ. Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού πλέον και διά γυμνού οφθαλμού είναι εμφανές ότι, με την επικείμενη παράδοση των ΕΛΠΕ στη ρωσική LukOil και στον όμιλο Λάτση, το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων διαγράφεται... ζοφερό.

Χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τους εκπροσώπους του Τύπου, η πλειοψηφία της διοίκησης, φραστικά, στάθηκε αντίθετη στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να παραδώσει το 23% των ΕΛΠΕ στην παραπάνω κοινοπραξία, ανακοινώνοντας και την έναρξη 10ήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 27 του Απρίλη. Ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να προσφύγουν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι με το πέρασμα των ΕΛΠΕ στον Λάτση θα δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο στην αγορά των καυσίμων, που θα ελέγχει πάνω από το 70% στην παραγωγή και περισσότερο από 30% στην εμπορία. Να σημειωθεί πως η πλειοψηφία φέρεται αντίθετη μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού γενικά τάσσεται υπέρ των διεθνών συνεργασιών των ΕΛΠΕ με ό,τι αυτό σημαίνει.

Εκδηλη ήταν η ανησυχία τους μήπως η LukOil εφαρμόσει την ίδια τακτική με αυτή που εφάρμοσε κατά την αγορά της ρουμανικής Rompetrom, όπου έθεσε εκτός παραγωγικής δραστηριότητας το διυλιστήριο και το χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικό χώρο. Ανησυχία εξέφρασαν για τη νομική υπόσταση του κοινοπρακτικού σχήματος της LukOil με τον όμιλο Λάτση, εφόσον, όπως ειπώθηκε, μπορεί να μην είναι η ΠΕΤΡΟΛΑ στο κοινοπρακτικό σχήμα, αλλά η οποιαδήποτε οφ-σορ εταιρία του Λάτση. Πράγματι, έως τώρα αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Αναφορικά με την πορεία του «διαγωνισμού» αυτή την περίοδο -- όπως λέγεται -- γίνεται η αξιολόγηση του τεχνικού μέρους της προσφοράς και έως τα τέλη Απρίλη αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα από τον σύμβουλο αξιολόγησης.

Τέλος, οι εργαζόμενοι αποκάλυψαν ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ των ΕΛΠΕ μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη είναι και η πρόσληψη της Shell Global Solution για να διερευνήσει κατά πόσον οι προτάσεις και δεσμεύσεις της LukOil για την παραχώρηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορες περιοχές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την πρόσληψη του εν λόγω συμβούλου έχει προβλεφτεί και κονδύλι ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ