ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Απολογητής της νέας τάξης

«Ο νέος αιώνας δεν επιτρέπει άλλες επιλογές», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπιζόμενος τις επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ

Αναμάσημα των θέσεων και επεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στον κόσμο και υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, αποτέλεσαν τα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφάνισε τις επιλογές της νέας τάξης ως σύγχρονες και αιώνιες: «Ο νέος αιώνας δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλες επιλογές»(!), είπε αφήνοντας να διαφανεί ο δογματισμός του.

Για τη σφαγή των Παλαιστινίων ο Κ. Καραμανλής επέμεινε στην τακτική των «ίσων αποστάσεων» από θύμα και θύτη, ντύνοντάς τη με όμορφα αλλά καθόλου πειστικά λόγια περί «υπέρβασης του χτες», «καταδίκης κάθε πράξης βίας» και «επιστροφής της ειρήνης». Στο διά ταύτα, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ και της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και της ΕΕ, αλλά «και οι Παλαιστίνιοι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εκπροσώπησης».

Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού, ο Κ. Καραμανλής «έβγαλε λάδι» ΗΠΑ και Βρετανία για το κείμενο της Αγκυρας, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην Τουρκία που «αξίωσε να περιληφθούν όροι που αποκαλύπτουν ουσιαστικά όχι μόνο θέσεις, αλλά και προθέσεις αντιπαλότητας», αφού «υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις στο κείμενο που προωθήθηκαν από την Αγκυρα και αφορούν στην πρόθεσή της να απειλεί την Ελλάδα και να εκβιάζει τους εταίρους και τους συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Επιπλέον, ορισμένα άρθρα του κειμένου της Αγκυρας «υπονομεύουν τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας» και «θα συνιστούσε αυτοχειρία» αν η Ελλάδα δεχόταν προκαταβολικά τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας εφαρμογής στον τομέα της ασφάλειας, της αρχής της αλληλεγγύης, αλλά και της αυτονομίας των αποφάσεών της. Το κείμενο αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει δεκτό, από καμία ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί άμεση λύση του πολιτικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα. Οι διακοινοτικές συνομιλίες, συνέχισε, δεν μπορεί να συνεχίζονται ούτε σαν φάρσα ούτε σαν προκάλυμμα καπνού, πίσω από το οποίο κρύβεται η πολιτική της «μη λύσης», την οποία ακολουθεί για ένα τέταρτο του αιώνα η Αγκυρα. Σημείωσε ακόμη, ότι αν και εφόσον η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει τακτική, θα πρέπει οι διακοινοτικές συνομιλίες να αποδώσουν απτά αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνη.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Καραμανλής απέδωσε τα πάντα σε «εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, που έχει τη βάση του στην οικονομική και τη γενικότερη εσωτερική κατάσταση της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια (πάντα τα ανέφερε ως Νοτιοανατολική Ευρώπη), κυρίως ως τοποτηρητής του ΕΛΚ. Το μεγάλο ζητούμενο - είπε - για την περιοχή είναι σήμερα η ενίσχυση της δημοκρατίας και της οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα των χωρών της Βαλκανικής για το ευρωπαϊκό μέλλον και επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στενότερης περιφερειακής συνεργασίας, που θα λειτουργεί ενισχυτικά στις προσπάθειες των κρατών της περιοχής να ενταχθούν στην ΕΕ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ECONOMIST»
Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διεύρυνση της ΕΕ, χωρίς να τηρηθούν οι συμφωνίες για την Κύπρο, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα της ένταξης.

Αυτή τη θέση πρόβαλε χτες, στην ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος απέδωσε τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο πρώην υπουργός στην ομιλία του κατηγόρησε τον κατοχικό ηγέτη για ανειλικρίνεια, τονίζοντας ότι, στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και ότι η επιστροφή του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από διαπραγματευτικό ελιγμό.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος βουλευτής Μπ. Ακαρτσαλί, στην ομιλία του, έκανε λόγο για το «ελβετικό μοντέλο», το οποίος, όπως είπε, μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περί «ελβετικού μοντέλου» ακούστηκαν πρόσφατα από τον Ρ. Ντενκτάς.

Κατά τη χτεσινή μέρα των εργασιών του συνεδρίου του «Economist», με θέμα «Παγκόσμια ανάκαμψη μέσα από την περιφερειακή συνεργασία», μίλησαν και οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας για τη «συμβολή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην παγκόσμια ανάκαμψη και την περιφερειακή σταθερότητα».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο Χριστός των Αράβων

Οι διακόσιοι Παλαιστίνιοι, που μπήκαν ζητώντας άσυλο στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, δίχως να το καταλάβουν, δημιούργησαν ένα μέγιστο θέμα που θα έχει συνέχεια. Υπερασπίζονται όχι μόνο τη ζωή τους, αλλά και την αξιοπρέπεια του χριστιανισμού.

Ο χριστιανισμός αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια των Αράβων. Είναι μια συγκλονιστική συγκυρία που γεννά μια σειρά από πολύτιμες σκέψεις. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι χριστιανικές χώρες, τα παιδιά του κέρδους και της διαπλοκής, δείχνουν να μην τους καίγεται καρφί αν ο χώρος της γεννήσεως του θεανθρώπου - όπως υποτίθεται ότι το πιστεύουν - καταστρέφεται. Ετσι, ο ναός στα χέρια των Παλαιστινίων για πρώτη φορά παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται ένα πολύτιμο σχήμα.

Χρόνια ολόκληρα οι διαμάχες οι χριστιανικές είχαν σαν κέντρο βάρους την εκμετάλλευση του ναού και τον αντιμετώπιζαν μόνο σαν ιδιοκτησία. Ερχεται, λοιπόν, η Ιστορία, με τρόπους που μόνο εκείνη γνωρίζει, και ανακαλύπτουν οι χριστιανοί το κενό τους. Οι διακόσιοι μάρτυρες Παλαιστίνιοι είδαν κάτι που τόσα χρόνια οι τυφλωμένοι ρασοφόροι δεν μπόρεσαν να φανταστούν. Ο ναός ανήκει πρώτ' απ' όλα στους μάρτυρες, που δε γνωρίζουν πότε και πώς θα κλείσουν τα μάτια τους. Ο Ναός της Γεννήσεως έχει από τώρα και στο εξής το πλήρωμα που του αξίζει. Το πλήρωμα που δε γνωρίζει τίποτε άλλο εκτός από αυτό που διδάσκει ο Εσταυρωμένος: τη θυσία. Ο ναός ανήκει στους απελπισμένους, όχι στα κοκοράκια της θεολογίας, όχι στο παπαδαριό, που από το πάχος δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του. Ανήκει σ' αυτούς που το κάνουν, επιτέλους, σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία των λαών της Μέσης Ανατολής. Ο ναός ανήκει σ' αυτούς που μπορούν να κάνουν τώρα την Ανάσταση. Και αυτό, είτε το θέλουν είτε όχι τα σκυλιά του Σαρόν, το κάνουν οι Παλαιστίνιοι. Ο Χριστός είναι των Αράβων.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 08.00 σε επανάληψη τη συγκέντρωση της Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας στο Πεδίον του Αρεως, την Πέμπτη 18 του Απρίλη.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Ο ήχος της σιωπής και της γραφής» καλεσμένος της Σοφίας Αδαμίδου ο συγγραφέας και ηθοποιός Παναγιώτης Μέντης.
«Εφυγε» ο Χρ. Φραγκουδάκης

Πέθανε χτες ο Χριστόδουλος Φραγκουδάκης, μέλος του ΚΚΕ, παλιός Ακρωναυπλιώτης. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, στις 2.30 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό της Αγ. Παρασκευής.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη στην Καρδαμύλη, την Κυριακή, 21/4, στις 7.30μ.μ., για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Γόντικας, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ν/Α Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

- Τιμητική εκδήλωση για βετεράνους πρωτοπόρους κομμουνιστές, διοργανώνει την Τετάρτη 24 του Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27), η Αχτίδα Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, με θέμα «1η Μάη 1886 - 1η Μάη 2002. Τιμούμε τους επαναστάτες και τους αγώνες της εργατικής τάξης». «Στο διάστημα αυτό - τονίζεται στην πρόσκληση - μπροστάρηδες αγωνιστές, εργάτες, εμπνευσμένοι από τη μαρξιστική θεωρία, δε δίστασαν, όταν χρειάστηκε, να θυσιάσουν και τη ζωή τους για τα ιδανικά του Κόμματος και της Τάξης μας. Και στις σημερινές συνθήκες οι κομμουνιστές, με οδηγό και παράδειγμα τις προηγούμενες γενιές, παραμένουν στην πρωτοπορία της ταξικής πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ